Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättande av ett centrum för inneklimat-hälsa vid Mitthögskolan. Motivering
Hälsa och en hållbar utveckling av innemiljön är en mycket viktig miljöfråga under kommande decennier. Problemen med allergiska reaktioner hos människor ökar och innemiljön spelar en viktig roll i detta sammanhang. Användningen av sunda och ekologiskt hållbara material måste öka samtidigt som inneklimatet måste bli bättre. Ventilationsfrågorna är centrala och är starkt kopplade till energiförbrukningen.
Kunskapsläget om varför allergierna ökar, varför människor får sjuka hus- symtom liksom inomhusmiljöernas betydelse över huvud taget i hälsosammanhang är mycket dåligt. Detta framgår t.ex. av Folkhälsoinstitutets vetenskapliga kunskapssammanställning Luften vi andas inomhus (Dundell, Kjellman), som utgjorde ett underlag för kampanjen Allergiåret 1995. Orsakerna till den bristande kunskapen är flera, men grundläggande är att frågeställningarna är tvärvetenskapliga ( bl.a. immunbiologi, allergologi, byggnadsteknik, byggnadsfysik, ventilationsteknik, kemi, mikrobiologi, sociologi, psykologi och ekonomi), samtidigt som forskning liksom akademiskt liv är uppbyggt utifrån ett inomvetenskapligt synsätt.
Forskningsmedel till reellt tvärvetenskapliga projekt är därför mycket begränsade. I Norden liksom i övriga världen saknas därför, i stort, forskningsinstitutioner som tvärvetenskapligt behandlar inomhusmiljöfrågorna.
Inom Mitthögskolan bedrivs forskning inom de flesta av ovan nämnda områden inom institutioner som organiserats för att kunna bedriva tvärvetenskapliga forskningsprojekt.
Ekotekniska utbildningar och forskning startades redan under början av 80-talet. Inom forskningsområdet Miljö-ekonomi samarbetar sedan många år forskare från ett antal olika samhällsvetenskapliga och beteendevetenskapliga ämnesområden. Forskningen inom kemiområdet och speciellt inom organisk analytisk kemi är framstående. Forskare inom bland annat IT, elektronik och psykologi arbetar i projekt om intelligenta hus.
Ett fältlaboratorium för studium av inomhusklimat finns upprättat vid Mitthögskolan. Forskningen är fokuserad på att åstadkomma "Sunda hus", med speciell inriktning på sunda trähus.
Vid Norges Tekniska och Naturvetenskapliga Universitet (NTNU) i Trondheim finns bland annat omfattande ventilationsteknisk forskning. På andra sidan om Mitthögskolans område finns i Kuopio såväl ett universitet som ett folkhälsoinstitut med bland annat stark forskning inom mikrobiologi- och medicinområdena. På detta sätt kan Mitthögskolans kompetens kompletteras med närliggande nordiska institutioners.
Det saknas i Sverige ett naturligt centrum för frågor om inneklimat-hälsa. I det vakuum som råder finns det stora möjligheter att skapa något som kan få väsentlig betydelse när det gäller sakfrågorna, och även för att skapa arbetstillfällen.
En satsning på ett centrum för forskning om inneklimat och hälsa vid Mitthögskolan skulle avsevärt stärka regionen och Mitthögskolan i ett skede när utvecklingen mot universitetsstatus är inne i ett slutskede.
Ambitionen är att utveckla forskning med såväl stort vetenskapligt djup och avsevärd bredd inom flera vetenskapsområden som omfattande kontakter med samhälle och näringsliv. Redan idag har Mitthögskolan väletablerade samarbetsprojekt inkluderande bland annat skogsindustrin, elektronikindu- strin och den grafiska industrin.
Stockholm den 2 oktober 2000
Hans Stenberg (s)
Susanne Eberstein (s)
Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)
Göran Norlander (s)
Berit Andnor (s)
Rune Berglund (s)