Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att utveckla kompetens och förhållningssätt hos olika personalgrupper som arbetar med mångfaldsfrågor.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att lärarutbildningen och socionomutbildningen rustar studenterna för att arbeta i ett mångkulturellt samhälle.
Motivering
Integrationsverket har fått i uppdrag av regeringen att studera situationen för flickor med annan etnisk och kulturell bakgrund än majoritetsbefolkningen.
Integrationsverket visar i sin rapport "Låt oss tala om flickor..." att flickors situation kan förbättras på flera sätt. För detta har varje myndighet, statlig eller kommunal, ansvar för sitt respektive område. Även frivilligorganisationer och andra grupper kan medverka till att förebygga oönskade situationer och utgöra stöd när något redan hänt. Enligt rapporten har det framkommit brister inom skola och socialtjänst.
Det finns ett stort behov av att inventera och sprida metoder och erfarenheter. Det gäller också metoder och erfarenheter av att utveckla kompetens och förhållningssätt hos olika personalgrupper som arbetar med mångfaldsfrågor.
Det finns enligt Integrationsverket påtagliga brister när det gäller kompetensen hos dem som arbetar i skolan och socialtjänsten, både vad gäller attityder och metoder. Det är viktigt att personalen har kompetens att arbeta i ett samhälle som präglas av mångfald och det handlar mycket om attityder och förhållningssätt. Medvetenheten om etnicitet, klass och kön måste öka, liksom vad det innebär att migrera och bosätta sig i ett nytt land. Lärarutbildningen och socionomutbildningen har en mycket viktig roll i detta arbete.
Stockholm den 4 oktober 2000
Eva Arvidsson (s)
Yilmaz Kerimo (s)