1 Innehållsförteckning
2 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om principer för nya antagningsregler för högre utbildning. 3 Inledning
Antagningssystemet till högre utbildning måste decentraliseras och göras mera varierat för att högskolan skall kunna ta tillvara de enskilda sökandes kapacitet. Den nuvarande ordningen ger litet utrymme för särskilda förkunskapskrav, samtidigt som systemet bidrar till att vi har en förhållandevis hög ålder för genomsnittsantagning till högskolan.
Det saknas inte alternativ till de svenska reglerna. Österrike, Belgien, Frankrike och Tyskland har i princip fritt tillträde till högre utbildning för alla med gymnasieexamen. I Spanien och Finland använder man sig av inträdesprov och i England krävs betyg i speciella ämnen eller en viss betygsnivå. Det förekommer internationellt sett en mängd olika urvalsmetoder, beroende på utbildning och lärosäte. Särskilda prov anpassade efter den sökta utbildningen varieras med viktning av gymnasiebetyg. USA är det land med det mest diversifierade och individinriktade systemet; i princip varje universitet har sina egna urvalsregler.
Det svenska antagningssystemet är mycket enhetligt och centraliserat. Detta visar sig särskilt vid en internationell jämförelse. Sverige avviker från de flesta andra länder genom att samma antagningsregler tillämpas på i stort sett all högskoleutbildning och att antagningen sker utan individuell bedömning av den sökande. Internationellt sett går utvecklingen mot alltmer flexibla antagningsregler, medan Sverige under socialdemokratisk ledning snarare går mot en ökad formalism och likriktning.
Den snabba utvecklingen och globaliseringen av ekonomi och know-how har lett till ständigt högre kompetenskrav och en fokusering på den enskilde individens insats. Därför är det viktigt med ett antagningssystem som sållar ut dem med bäst förutsättningar för en särskild utbildning, så att förmågor kan tas tillvara. Behoven av fler med en längre akademisk utbildning talar vidare för att antagningsåldern generellt behöver bli lägre om den svenska högskolan skall kunna åstadkomma bättre resultat. Om den högre utbildningen skall vara konkurrenskraftig och hålla sig i bräschen för utvecklingen internationellt, måste det skapas utrymme för mångfald och decentraliserat ansvar också vad gäller antagningsprocessen.
4 Dagens system
4.1 Beslutsinstanser
I högskolelagen, stadfäst av riksdagen, stadgas att högskolorna skall ta emot behöriga studenter så långt det är möjligt med hänsyn till kvaliteten och att högskolan väsentligen skall vila på gymnasieskolans grund.
Tillträdesfrågorna, det vill säga den grundläggande behörigheten, urvalsgrunder och reglerna för värdering av gymnasiebetyg beslutas av regeringen i högskoleförordningen.
Regeringen har bemyndigat Högskoleverket att ge ut föreskrifter om bland annat standardbehörighet, innebörden av s.k. "särskilda skäl" och huruvida andra prov än högskoleprovet skall användas vid antagning.
De faktiska antagningsmyndigheterna, som genom antagningsbesked erbjuder den sökande en plats på en viss utbildning, är de enskilda universiteten och högskolorna. Antagningsmyndigheterna har att tolka och tillämpa de nationella reglerna.
4.2 Behörighet
För att söka till högskolan krävs grundläggande behörighet: Slutbetyg från gymnasieskolans nationella eller specialutformade program eller komvux, och lägst betyget Godkänd på kurser som omfattar minst 90 procent av de gymnasiepoäng som krävs för ett fullständigt program. Den som är minst 25 år, har minst fyra års arbetslivserfarenhet och kunskaper i svenska och engelska motsvarande ett nationellt program har automatiskt grundläggande behörighet. Utöver detta kan även folkhögskola och utländsk gymnasieexamen räknas.
De flesta högskoleutbildningar kräver särskild behörighet: Minst godkänt betyg i vissa specifika kurser från gymnasiet eller komvux. Dessa förkunskapskrav uttrycks i standardbehörigheter.
För sökande till högskolan finns det fem olika urvalsgrupper:
- Sökande med bokstavsbetyg från gymnasieskolan/komvux
- Sökande med sifferbetyg från gymnasieskolan/komvux, eller med utländska betyg
- Sökande med intyg från folkhögskola
- Sökande med högskoleprovresultat
- Sökande med högskoleprovresultat och arbetslivserfarenhet
Samtliga betygsatta kurser räknas med i jämförelsetalet, det vill säga det tal de sökande konkurrerar med vid antagningen. Betyg i idrott och hälsa räknas dock bara om det krävs förbehörighet eller höjer jämförelsetalet.
5 Analys av dagens antagningssystem
5.1 Tilldelningen av högskoleplatser sker efter fördelningspolitiska hänsyn
Utbudet och lokaliseringen av högskoleplatser stämmer inte överens med de sökandes prioriteringar. Detta gäller framför allt satsningarna på teknisk-naturvetenskaplig utbildning. Relativt sett skulle fler platser behöva beredas på utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap och vid universitet och högskolor i större städer. Det förekommer samtidigt, trots det höga sökandetrycket, att man inte får tillräckligt många studenter på vissa utbildningar, framför allt på vissa ingenjörs- och lärarutbildningar.
En konsekvens av den svenska tillträdespolitiken är svårigheterna att bereda plats för de ungdomar som vill fortsätta till högskolan i direkt anslutning till gymnasieskolans avslutande. En förklaring till detta är att de nya kvoteringsreglerna som infördes 1997 visade sig missgynna sökande med betyg från det nya kursbaserade gymnasiet, medan situationen för övriga sökande från äldre åldersgrupper påverkades ytterst marginellt. Den ökande konkurrensen bland ungdomar leder till köer för att komma in på eftergymnasial utbildning. I förlängningen skjuts examenstidpunkten för dessa ungdomar upp, vilket får till resultat att vi i Sverige har en hög medelålder på nybörjare, respektive utexaminerade högskolestudenter.
5.2 Högskoleprovet är ett otydligt mätinstrument
Ursprungligen var syftet med högskoleprovet att erbjuda ett urvalsinstrument för sökande som inte hade betyg från gymnasieskolan. Provet konstruerades med det amerikanska urvalstestet SAT - the Scolastic Assessment Test - som förebild. En väsentlig skillnad är dock att högskoleprovet används som ett isolerat urvalsinstrument. De amerikanska universiteten ser SAT-resultat endast som en del av den information på vilken man grundar sina antagningsbeslut.
Högskoleprovet är till för att mäta analytisk förmåga och studielämplighet. Det finns inga undersökningar som visar vilken betydelse dessa två dimensioner har för framgång vid högskolestudier. (Vid en jämförelse med den amerikanska förlagan kan konstateras att SAT-resultat redovisas uppdelade i de två olika dimensionerna "Verbal" och "Mathematical".) Det finns dock tecken på att vissa grupper av studerande missgynnas av högskoleprovet, däribland kvinnor och individer som inte har svenska som modersmål. Orsakerna till detta har analyserats i olika studier. En av anledningarna anses vara att högskoleprovet innehållsmässigt har en mer "manlig" prägel. Trots att vissa ändringar genomförts under de senaste åren har detta endast delvis åtgärdats.
5.3 Antagningsreglerna ger fel signaler till gymnasielever
Gymnasiereformens huvudsyfte var att alla som går gymnasiet skulle ha möjlighet att nå grundläggande behörighet till högskolan, oavsett val av program. Gemensamma kärnämneskurser infördes för att ge alla de grundläggande förkunskaper som krävs för vidare studier. Trots detta ställs inte krav på godkänt betyg i alla kärnämnen. Jämförelser mellan betyg i olika kurser går inte att göra, eftersom kurserna har olika svårighetsgrad och inriktning.
Trots tveksamheterna används gymnasiebetygen såväl för att bedöma behörighet som för att göra urval av de sökande till högskolan. Krasst uttryckt får gymnasieeleverna signaler att välja kurser på vilka det är lättare att få höga betyg, snarare än kurser som ger goda kunskaper, eller som eleverna själva är intresserade av. Taktikvalen är en logisk följd av dagens antagningsregler.
Enligt en TEMO-undersökning som presenterades den 26 juni 2000 leder antagningssystemet till betygsstress och taktikläsning i svenska gymnasieskolor. Intervjuade elever säger att de väljer bort kurser som kräver en stor studieinsats för att få höga betyg. Kurser som väljs bort inkluderar företrädesvis språk och högre kurser i matematik och fysik. Även skolledare är kritiska till systemet, då det inte gynnar ett livslångt lärande utan ger en ytlig syn på vad som utgör kunskap.
Ett grundläggande problem är således att dagens system leder till att gymnasieeleverna inte skaffar sig tillräckliga kunskaper för vidare studier.
5.4 Centrala antagningsregler gör det svårt att ta individuella hänsyn
Dagens regelsystem strävar efter likabehandling av alla sökande till högre studier, i syfte att jämna ut sociala orättvisor. Mönstren i rekryteringen till högskolan visar att det är andra faktorer som avgör vilka som söker vidare. Antagningsreglerna har en begränsad roll i jämförelse med social bakgrund, utbildningstradition i närmiljön, information, personliga egenskaper, självkänsla och motivation.
Utbildningspolitiskt sett har tilltron till enhetlighet i regelsystemet varit stark. Förslag om större individuell bedömning av sökandes meriter har ofta avvisats med argumentet att det skulle öka den sociala snedrekryteringen. Man har emellertid aldrig på allvar diskuterat möjligheten att ett mer personligt antagningsförfarande och en större variation i behörighets- och urvalsregler skulle kunna göra rekryteringen mindre beroende av sökandes uppväxtmiljö.
Ett enhetligt antagningssystem missgynnar individer. Särskilt utsatta grupper är de som inte har svenska som modersmål, de som har udda och ofullständiga meriter och som gått en krokig väg fram till högskoleansökan samt de som genom en speciell begåvning eller ett särskilt intresse är mycket lämpade för vissa studier, men inte kunnat erhålla tillräckliga betyg/resultat på högskoleprovet.
6 Högskoleverkets förslag till förändringar i antagningssystemet
Som ett resultat av den kritik som framförts mot antagningssystemet har Högskoleverket nyligen lagt fram ett förslag till genomgripande förändringar. Högskoleverket föreslår bland annat viktning av gymnasiebetygen, det vill säga att betygen skall ha olika värden beroende på vilket ämne det handlar om, krav på godkänt betyg i engelska och svenska samt att landets högskolor skall kunna tillämpa lokala urvalsmetoder till en tredjedel av sina platser, främst intervjuer och särskilda antagningsprov.
Det är principiellt viktigt att Högskoleverket ser de problem som dagens antagningssystem för med sig och att man härvidlag föreslår förändringar för att komma till rätta med dessa. Förslagen är dock inte tillräckliga för att eliminera likriktningen och den kollektivistiska synen på sökandekåren.
För den enskilde sökanden är det den individuella rättvisan som är viktig och den kan aldrig ersättas med en chimär av en "kollektiv rättvisa". Antagningssystemet är avpersonifierat, vilket leder till negativa konsekvenser för många enskilda sökande och för samhället i stort, eftersom vi inte förmår att ta tillvara de talanger och förmågor som faller utanför det inrutade regelsy- stemet.
7 Ett modernt antagningsförfarande
7.1 Skevheten i rekryteringen till högre studier kräver andra åtgärder
Att minska snedrekrytering till högre studier genom att skapa enhetliga och kollektivstyrda regelsystem är inte ändamålsenligt, i synnerhet inte när det gäller studier, vilka per definition har en stark anknytning till den enskilde individens behov och önskemål. Detta har uppmärksammats avseende antagningssystemet, men också avseende systemet för studiefinansiering, som är baserat på liknande socialpolitiska premisser.
Effektiva åtgärder för att minska snedrekrytering måste sättas in tidigt. Detta innebär att resurser måste sättas in i grund- och gymnasieskolan. Vi måste hjälpa grundskole- och gymnasieelever att utvecklas och att tillgodogöra sig de kunskaper som krävs för vidare studier. Fokus måste sättas på kunskapskraven i grund- och gymnasieskolan. Varje skolforms uppgift är att ge förutsättningar för eleverna för studier på en högre nivå - och i förlängningen för en roll i yrkeslivet. Elever skall inte tvingas lämna grund- eller gymnasieskolan utan tillräckliga kunskaper för att kunna ta sig vidare.
Det måste löna sig med utbildning och fortbildning. Detta berör områden som faller utanför denna rapports räckvidd, men som är starkt förknippade med kunskapssamhället - utbildningspremien, skattesystemet, infrastruktur, arbetsmarknadsregler etc. Den dåligt fungerande lönebildningen är en av huvudorsakerna till att studenter inte söker de utbildningar som marknaden efterfrågar. Detta kan inte kompenseras med en överdimensionering av vissa studieplatser eller sänkning av kraven för inträde till vissa utbildningar. Först när Sverige kan erbjuda löner i paritet med våra konkurrentländer kommer tillgång och efterfrågan att kunna mötas.
I detta syfte har Moderata samlingspartiet länge förordat åtgärder för att skapa en mer konkurrenskraftig miljö för tillväxt i form av jobb och företagande. Konkurrenstrycket måste öka genom att statligt ägande i näringslivet avvecklas. Arbetsrätten är otidsenlig och måste ses över. Lagen om anställningsskydd (LAS) bör omarbetas från grunden - den enskilde arbetstagaren skall alltjämt ha ett grundläggande legalt skydd mot avsked utan saklig grund, men turordningsreglerna bör slopas. Den bristande flexibilitet och de skeva spelregler som utmärker arbetsmarknaden bidrar också till att lönebildningen inte fungerar. Även här krävs ökad decentralisering och större flexibilitet.
7.2 Resurser bör fördelas till högskolorna baserade på studenternas fria val
Tilldelningen av resurser till högskolor baserade på regionalpolitiska hänsyn fungerar dåligt. Regeringen har exempelvis inte förmått stötta de nya universiteten med de resurser som är nödvändiga för att de skall ha rimliga möjligheter att på sikt leva upp till kraven som universitet.
Studenterna riskerar att inte få den bästa kvaliteten i sin utbildning. Därtill kommer att fördelningen inte ger de mest kreativa och framtidsinriktade lärosätena de konkurrensfördelar de borde ha.
I praktiken försvårar regeringen för sökande till högre utbildning att välja vilket lärosäte de vill studera vid. Det är olyckligt att studenternas preferenser, som grundar sig på egna kunskaper och önskemål om utbildningens kvalitet inte får genomslag. Om nya platser fördelas på ett sätt som speglar studenternas förstahandsval och inte i första hand automatiskt till mindre och medelstora högskolor skulle utvecklingen av såväl enskilda utbildningar och utbildningsväsendet stimuleras.
Resurserna till högskolorna bör fördelas dels via helårsprestationer, dels via studenternas val samt dels genom införandet av objektiva kvalitetskriterier. Det är av stor vikt att fördelningen av resurser fungerar och uppfattas som rättvist och konkurrensneutralt av både lärosäten och studenter.
7.3 Specialkompetens vid olika lärosäten skall utvecklas genom konkurrens
Fler fria universitet och högskolor skapar konkurrens inom den högre utbildningen. Lärosätena uppmuntras då att marknadsföra sina utbildningsprogram genom att lyfta fram högkvalitativa alternativ. Sverige är som nation inte tillräckligt stort för att ha ett större antal orter med fullskaliga universitet och forskningskonglomerat efter amerikansk modell. Vi är bättre betjänta av att låta konkurrensen om studenterna vara drivkraften för utbyggnaden av den högre utbildningen. På detta sätt kommer lärosäten med specialkompetens inom olika utbildningsområden att profilera sig på ett naturligt sätt. Ett gott exempel på detta är Karlskrona - Ronneby, en region välrenommerad för sin IT-kultur.
7.4 Utveckla nya urvalsmetoder
Dagens system är för ensidigt och tar inte hänsyn till individuella meriter och anlag. Många sökande har en negativ uppfattning om antagningssystemet. Studenterna har beskrivit det som "opersonligt", slumpartat", "byråkratiskt" och "orättvist". Systemet upplevs inte vara till för studenternas bästa.
Betygsnivåer skiljer sig mellan olika skolor i landet, vilket gör gymnasiebetygen till ett trubbigt instrument i flera avseenden. De omräknade betygen, som de nu används vid antagning, säger inte särskilt mycket om vem som har tillräckliga förkunskaper och förutsättningar att klara av den sökta utbildningen. Vi anser att systemet för urval borde baseras på mer känsliga instrument, vilka med fördel kan utarbetas lokalt på de enskilda universiteten och högskolorna.
Urvalsinstrumenten bör anpassas till de enskilda utbildningarna, så att viktning, tester och prov mäter förkunskaper och färdigheter som är centrala för att lyckas på en viss utbildning. Urvalskriterier kan kombineras med varandra för att få ett bredare och mer heltäckande system. Betyg kan sammanvägas med färdighets- och anlagstest och personliga intervjuer av den typ som i dag används vid antagning till exempelvis läkarutbildningen. Denna typ av test skulle till exempel med fördel kunna användas vid antagning till lärarutbildningen, vilket vi även tidigare påpekat.
Utöver detta bör hänsyn kunna tas till tidigare meriter och speciella talanger eller intressen. Antagningssystemet bör ta hänsyn till att enskilda individer kan ha tillgodogjort sig nödvändiga förkunskaper på olika sätt. Bedömningen skall fokusera på sökandens kunskaper och förmåga att tillgodogöra sig den sökta utbildningen, oavsett hur förkunskaperna erhållits.
Med ett mer nyanserat och individualiserat antagningssystem kan gymnasieelever fokusera sig på att få goda kunskaper, inte på taktikläsning.
7.5 Anförtro ansvaret för antagningsregler åt den enskilda högskolan
De förslag till ett förnyad antagningsförfarande som framställts ovan ställer stora krav på ett gediget utvecklingsarbete avseende urvalsinstrument, samt på antagningsmyndigheternas förmåga att ta hänsyn till alla individuella kriteria. Sedan högskolereformen och recentraliseringen 1997 har arbetet med utveckling av urvalsmetoder i stort sett avstannat, eftersom antagningsmyndigheterna fråntagits ansvar.
Det främsta kravet för att antagningssystemet skall kunna individualiseras och anpassas till det nya kunskapssamhället är att antagningen till högskolan decentraliseras. En högskolans subsidiaritetsprincip bör implementeras och de enskilda universiteten och högskolorna ges ökad beslutanderätt över antagningsförfarandet.
Basen bör vara en centralt fastställd ram för vad som skall utgöra generell behörighet. Utifrån denna ram bör varje enskilt lärosäte få bestämma vilka förkunskapskrav som skall gälla för de utbildningar de anordnar. Varje antagningsmyndighet bör i detta avseende få upprätta en organisation för utformande av krav, samt för prövning av huruvida de sökande uppfyller kraven. Antagningsmyndigheterna bör också följa upp sina utbildningar med studier av rekrytering och genomströmning.
7.6 Ett decentraliserat antagningssystem kräver transparens
Det skall vara varje enskild antagningsmyndighets ansvar att förse de sökande med gedigen information om vilka urvalskriterier som tillämpas vid de olika utbildningsalternativen. För att garantera att studenterna får ett rättvist informationsunderlag är det nödvändigt att resultaten från utvärderingarna av kvaliteten tillkännages. Det är också viktigt att varje lärosäte vinnlägger sig om att tydligt ange vilka antagningsregler som gäller. Till ytterligare stöd för blivande studenter är också den typ av ranking som görs av fristående institut och i media. Det vore bra om statsmakterna hjälpte till i detta avseende
7.7 Egenmakt och självständighet driver fram ett ansvarstagande för kvaliteten
I USA, som har det mest diversifierade systemet för antagning till högre studier, lever lärosätena på att mäta och förbättra sin kvalitet och att marknadsföra sig gentemot high school-studenter som skall söka sig vidare. Konkurrensen har lett till dels höga krav på den högre utbildningens kvalitet, dels på god information till prospektiva studenter. Även de sökande tar aktivt del genom att söka information och välja mellan lärosätena, utifrån sina egna förutsättningar och önskemål. I ett system som det svenska, med en enhetlig och centraliserad antagningsprocess, behöver varken lärosäten eller studenter anstränga sig - bristen på valfrihet och mångfald är passiviserande och hämmande.
Dagens antagningssystem är inte skapat utifrån de enskilda studenternas och lärosätenas intressen. Fokus för regelsystemet är att tillgodose politikernas förmåga att styra den högre utbildningen. Detta kan inte vara meningen. Utbildning handlar till stor del om frihet. Att söka inbegripa den högre utbildningen i politiskt bestämda, snäva ramar är hämmande för utveckling och tillväxt.
Egenmakt och självständighet gynnar i förlängningen hela kunskapssamhället. Det ligger i varje lärosätes intresse att inför studenter och kvalitetsinstitut hålla en hög och jämförbar kvalitet, nationellt och internationellt. Den egna beslutanderätten är drivkraften bakom varje lärosäte och utgör grundbulten för det fria universitetet. Det är dags att detta börjar gälla även inom den svenska högre utbildningen.
Stockholm den 5 oktober 2000
Beatrice Ask (m)
Lars Hjertén (m)
Tomas Högström (m)
Per Bill (m)
Anders Sjölund (m)
Anita Sidén (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Sten Tolgfors (m)