Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnojourernas kunskap i utbildningsväsendet samt att fler professurer i kvinnovetenskap inrättas. Motivering
Tjugo år har gått sedan kvinnojourrörelsen startade. Under dessa tjugo år har kvinnojourerna varit en fristad för tusentals kvinnor och barn. Kvinnojourernas förebyggande arbete är stort och tusentals kvinnor har deltagit i utbildningar och fått kunskap om mäns våld mot kvinnor och barn och dess orsaker och konsekvenser.
Kvinnojourerna har under sina verksamhetsår byggt upp en gedigen kunskapsbas baserad på kvinnors verklighet samt nationell och internationell feministisk forskning om mäns sexualiserade våld mot kvinnor och barn. Vi anser att kvinnojourernas kunskap och kompetens genomgående ska användas vid utbildningen av personal inom socialtjänst, polis- och domstolsväsende, hälso- och sjukvård samt alla övriga utbildningsnivåer när det gäller jämställdhet. Behovet av utbildning framgår allt tydligare - något som även ansvariga inom de områden som berör kvinnojourfrågor bekräftar offentligt.
Denna breda kompetens och kunskap tas tyvärr inte tillvara i dagens utbildningsväsende för berörd personal, vilket vi vill ha en förändring av. Vi anser att kvinnojourernas kunskap på detta område är mycket viktig och att denna kunskap kommer att vara till mycket stor hjälp i det livsviktiga arbetet att förstå, stödja och ge upprättelse åt utsatta kvinnor! Utifrån detta föreslår vi att kvinnojourernas kunskap tillvaratas inom utbildningsväsendets berörda områden. Vidare föreslår vi att fler professurer inrättas i kvinnovetenskap. Vi anser att det bör finnas minst en tjänst i kvinnovetenskap/feminism vid varje universitet om vi ska nå de mål vi har gällande jämställdhet. Studenter behöver tidigt möta feministisk forskning för att överhuvudtaget upptäcka alternativen till den etablerade forskningen.
Stockholm den 3 oktober 2000
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Anita Jönsson (s)