Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändring av reglerna för uppdragsutbildning så att enskilda oavsett kravet på anställning eller annan bindning till uppdragsgivaren kan genomgå uppdragsutbildning och möjliggöra UR-sänd distansutbildning. Uppdragsutbildning viktig del i livslångt lärande
Flexibla utbildningsformer som distansutbildning utnyttjas också i allt högre grad för att förverkliga visionen om ett livslångt lärande. I dag finns det ett regelsystem som försvårar eller omöjliggör att personer kan ta del av högskolans utbud och också studera på distans. Ett exempel som illustrerar detta är svårigheterna för enskilda att följa uppdragsutbildningar på högskolenivå.
Enligt det regelsystem som trädde i kraft den 1 januari 1998 (Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor, SFS 1997:845) avses med uppdragsutbildning sådan utbildning som anordnas mot avgift från annan än enskild för personer som uppdragsgivaren utser (§2). Den får inte bedrivas på sådant sätt eller i sådan omfattning att den får negativ inverkan på högskolans grundläggande högskoleutbildning (§3). Uppdraget skall avse personalutbildning som är ägnad att få betydelse för deltagarens arbete åt uppdragsgivaren.
Det är alltså finansieringen och det särskilda sättet att utse deltagarna som kännetecknar uppdragsutbildning. Beställare av uppdragsutbildning förutsätts vara företag och organisationer, statliga myndigheter samt kommuner och landstingskommuner. Olika skäl ligger till grund för nu gällande ordning. Bland annat har det anförts från studentorganisationerna att gängse antagningsregler sätts ur spel i samband med uppdragsutbildning och att all utbildning som kan ge statliga högskolepoäng eller leda fram till examen måste vara helt avgiftsfri.
Konsekvensen har dock blivit att enskilda studerande som inte är anställda eller uppdragstagare inte kan genomgå uppdragsutbildning. Arbetslösa och andra som står utanför arbetslivet och vill fort- eller vidareutbilda sig är hänvisade till att konkurrera med andra inom den grundläggande högskoleutbildningen. Detta är inte tillfredsställande och stänger ute arbetslösa och andra som inte har fäste på arbetsmarknaden från vidareutbildning och kompetenshöjning.
Utbildningsradion och uppdragsutbildning
På samma sätt stängs många ute från den möjligheten till att nå distansutbildning som Utbildningsradion, UR, kan förmedla. UR har sedan många år producerat och sänt distanskurser på högskolenivå. Dessa har legat på 5- och 10-poängsnivå och genomförts i samarbete med olika universitet och högskolor.
Genom kombinationen av radio- och TV-program i public service- kanalerna med individuell access över nätet och kompletterade med traditionella läromedel utvecklades en unik kraftfull pedagogisk modell för distansutbildning.
Högskolorna som utbildningsanordnare ansvarade för kursplan och examination. UR svarade som projektledare för helheten och för produktionen av radio- och TV-programmen samt för kursböcker och lärarhandledningar. Lärarna har varit anställda på respektive institution.
Det var möjligt för kursdeltagarna att efter avklarad tentamen erhålla kursbevis och högskolepoäng. En förutsättning har dock varit att kursdeltagarna har haft behörighet för högskolestudier. Distanskurserna har framför allt vänt sig till vuxna studerande som befunnit sig i arbetslivet. Som en konsekvens därav har kurserna oftast getts på kvartsfart. Kurserna har inte ingått i universitetens/högskolornas ordinarie utbud utan har behandlats som uppdragsutbildning. UR har slutit avtal med universitetet/högskolan som om UR vore arbets-/uppdragsgivare. Eleverna har betalat för studierådgivning och examination liksom för studiematerial. Priset för en kurs har för en studerande uppgått till cirka 2000 kr. Antalet elever har varierat mellan totalt 500 och 3000 aktivt studerande per distanskurs.
En viktig poäng med UR:s kurser var att via TV- och radioprogrammen sprida kunskaper om såväl kursinnehåll som högskolans verksamhet till breda publikgrupper. Som en konsekvens av regelsystemet kan UR således inte förmedla distansutbildningar och har på grund av regelsystemet tvingats upphöra med produktionen av denna typ av distanskurser. Det är mycket olyckligt framför allt för alla dem som på detta sätt finner det lämpligt att enkelt och smidigt utveckla sin kompetens för att få fäste på arbetsmarknaden eller av andra skäl.
Distansutbildning på högskolenivå för alla
Det finns ett stort behov av fort- och vidareutbildning på högskolenivå. Många utestängs i praktiken från fort- och vidareutbildning därför att det inte finns platser eller för att utbildningen i tid och omfattning inte passar den studerande.
I ett samhälle som betonar livslångt lärande och återkommande utbildning är det viktigt att underlätta individernas studiemöjligheter. En ändring bör därför ske av nuvarande regler för uppdragsutbildning så att också enskilda oavsett kravet på anställning eller annan bindning till uppdragsgivare kan genomgå uppdragsutbildning.
Detta skulle möjliggöra för till exempel UR att i samarbete med universitet och högskolor återuppta produktionen av grundläggande distanskurser på högskolenivå. Samhället skulle därmed också kunna utnyttja den utomordentliga resurs som UR kan utgöra för att nå ett än mer dynamiskt och flexibelt utbildningssystem.
Stockholm den 5 oktober 2000
Agne Hansson (c)