Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om distansutbildning för hela landet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om studiecentrum.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att NITUS och Siljansutbildarna erbjuds möjlighet att erhålla egna behovsstyrda resurser som villkoras till att upphandla utbildningsplatser av högskolor och universitet.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om resurser för drift av kommunala studiecentrum.
Distansutbildning
Högskole- och universitetsorterna har en stark dragningskraft på människor och företagare. Den utflyttning som skogs- och glesbygdskommunerna nu erfar kommer att fortsätta och accelerera i det kunskapssamhälle som växer fram.
En missuppfattning är att kunskapssamhället i huvudsak kommer att utvecklas i stora städer och att nyskapande i huvudsak kommer att ske på utbildningsintensiva orter.
Förutsättningarna för nyrekrytering av högutbildad arbetskraft till företag och offentlig sektor i glesbygden är låga. Ju längre bort från en högskoleort företaget eller kommunen/landstinget är beläget desto svårare är det att rekrytera kvalificerad arbetskraft.
Behovet av högskoleutbildad arbetskraft är likväl stort också i företag belägna i glesbygd. I slutänden handlar det om konkurrensförmåga där humankapitalet är avgörande för utgången.
Att föra ut högskoleutbildning via distansöverbryggande teknik till människor och företagare/offentlig sektor är av avgörande betydelse för hela Sveriges utveckling. Högskole- och universitetsstudier kan med hjälp av IT bedrivas på ett kvalitativt sätt även på mindre orter med hjälp av bl.a. lokala studie- och lärcentra.
Regeringen har uppmärksammat högskoleutbildning via distansöverbryggande metoder som ger människor i glesbygd stora möjligheter att bedriva högre studier utanför högskole- och universitetsorterna. Denna utbildningsform ska byggas ut. Satsningen som nu också görs på Kunskapslyftet ökar med stor sannolikhet även efterfrågan på högre utbildning. Detta i sig leder med stor sannolikhet till att intresset för distansutbildningen ökar då deltagare i Kunskapslyftet i stor utsträckning tillhör den del av befolkningen som är ortsbunden.
Med modern distansöverbryggande teknik kan vi idag erbjuda människor, på orter i glesbygden, högre utbildning som kvalitativt är att jämställa med traditionella studier på högskoleorter. Därför är det viktigt att distansutbildningen byggs ut i snabbare takt än vad som sker idag och görs tillgänglig i hela landet. Detta bör ges regeringen till känna.
Skapa incitament för högskolor att erbjuda en efterfrågestyrd högre utbildning vid lokala studiecenter.
Det är viktigt att mottagaren av högskoleutbildning kan styra och påverka utbudet och innehållet i utbildningen. Genom distansutbildning kan ett behovsstyrt utbud av högskoleprogram och kurser erbjudas lokalt - ett utbud som styrs av behoven hos landsbygdens folk och företag. Resurser för upphandling av högskoleplatser bör tilldelas lokala studiecenter som i samarbete med högskolor och universitet anordnar distansutbildning. Det är synnerligen viktigt att ge lokala aktörer, t.ex. lokala studiecenter, möjligheter att styra och påverka utbudet av högre utbildning.
Studiecenter skall i huvudsak fungera som en nod och beställningsfunktion som samverkar i olika nätverk såsom exempelvis NITUS, och som inhämtar utbildningsbehoven lokalt. Dessa centra kan sedan via nätverk samordna och upphandla efterfrågad högskoleutbildning av olika högskolor och universitet där pris och kvalitet är avgörande vid valet av leverantör. Detta bör ges regeringen till känna.
Siljansutbildarna AB
Siljansutbildarna AB är ett kommunalt utbildningsbolag som ägs av de fem Siljanskommunerna Leksand, Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen. Bolagets huvuduppgift är att verka för att högskoleutbildning kommer Siljanskommunernas invånare till del.
Siljansutbildarna är vidare knutna till nätverket NITUS som i samarbete med olika högskolor och universitet bedriver utbildning och undervisning på högskolenivå.
NITUS är en ideell nätverksförening som använder distansöverbryggande IT som medel för att distribuera högskoleutbildning till lokala studiecentra. Studiecentrumen är i stor utsträckning inblandade i planering, genomförande och utvärdering av dessa distansutbildningar.
NITUS uppskattar att studiecentrum knutna till NITUS gemensamt satsar över 100 miljoner kronor per år i verksamheten. För närvarande organiserar NITUS 77 kommuner, men föreningen växer successivt.
Efterfrågan på högskoleutbildning från ortsbundna människor i Siljansbygden och i övriga NITUS-anslutna kommuner är mycket större än det utbud som NITUS och Siljansutbildarna för närvarande erhåller från högskolor och universitet.
Under läsåret 1999/00 deltog omkring 3 000 personer i högskoleutbildning via olika NITUS-studiecenter, och ca 80 högskolekurser och 10 program (här är mörkertalet stort!) genomförs i samarbete med 14 universitet och högskolor. För majoriteten av de studerande vid lokala studiecentra är möjligheten att studera vid ett studiecenter på hemorten en förutsättning för att överhuvudtaget bedriva studier.
Verksamheten inom NITUS-nätverket har på kort sikt utvecklats starkt i kvalitativt avseende både i fråga om antalet erbjudna och genomförda kurser och vad gäller rekryteringen av studerande. Även formerna för samverkan och arbetsfördelning mellan kommunerna har utvecklats på ett positivt sätt. Samtidigt har stora framsteg gjorts på det tekniska området i fråga, som t.ex. omutrustning och användning av dubbelriktad ljud- och bildkommunikation, datorer etc.
Undersökningar som NITUS och Siljansutbildarna gjort, bland de lokalt högskolestuderande vid studiecenter, har visat att högskolestudier vid lokala studiecenter ligger i nivå med närundervisning vid campus, i vissa fall även högre.
Ett uttalat problem som NITUS och Siljansutbildarna har är en omfattande brist på utbildningsplatser. För de kommuner som Siljansutbildarna omfattar finns ett stort behov av fler platser inom exempelvis sjuksköterskeprogrammet.
Arbetsmarknaden ställer allt högre krav på arbetskraftens kompetens vilket leder till att behovet av vidareutbildning för vuxna ökar. För att möta dessa krav bör den högre utbildningen göras mer tillgänglig för yrkesverksamma och ortsbundna kommuninvånare.
Siljansutbildarna arbetar idag med att skapa nätverk mellan näringslivet i Siljansbygden och Siljansutbildarna för att utifrån behoven hos näringslivet skapa nya högskoleutbildningar för näringens kompetensutveckling. NITUS och Siljansutbildarna bör därför erbjudas möjlighet att erhålla egna, behovsstyrda resurser avsedda att användas till att upphandla utbildningsplatser från högskolor och universitet. För att säkerställa det lokalt efterfrågestyrda perspektivet bör dessutom incitament som stärker distansutbildning till lokala studiecenter skapas. Detta bör ges regeringen till känna.
Vidare bör statliga resurser reserveras för driften av lokala kommunala studiecenter så att deras fortsatta existens säkras. Det är en demokratifråga att alla Sveriges medborgare erbjuds studier på lika villkor. Vidare är detta också nödvändigt för att kunna arbeta med kompetensutveckling för det lokala och regionala näringslivet. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Kenneth Johansson (c)
Ulf Björklund (kd)
Laila Bäck (s)