Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ytterligare forskningsmedel till Högskolan i Skövde.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansökan om vetenskapsområde för Högskolan i Skövde måste prövas.
Forskningsmedlens storlek
I proposition 2000/01:3 Forskning och förnyelse förklarar regeringen att vid högskolor utan vetenskapsområde är det angeläget att "forsknings- anknytningen i grundutbildningen stärks och vidareutvecklas".
Vi stöder ett sådant synsätt och menar att innebörden måste vara att de medel som den enskilda högskolan disponerar för i första hand grundläggande forskning ökar. Alla högskolor måste för att kunna bedriva grundutbildning med hög kvalitet disponera forskningsresurser, med syfte att ge skolan möjlighet att genomföra forskning, garantera grundutbildningens forskningsanknytning och bygga upp forskningssamverkan med andra forskningsutövare.
Vi är emellertid bekymrade över det konkreta resultatet av regeringens forskningspolitik. Vi noterar således att Högskolan i Skövde föreslås erhålla ytterligare forskningsmedel under perioden 2001-2003, närmare bestämt 7 miljoner kronor. Grundutbildningen förutsätts under samma tid genomgå en fortsatt kraftig utbyggnad. Konsekvensen blir således att de nytillförda forskningsmedlen inte innebär någon reell förstärkning av forskningen vid högskolan, snarare tvärtom, något som följande översikt tydligt visar.
Relationen mellan anslag för grundutbildning och forskning vid Högskolan i Skövde i procent:
Tabell 1: (Anslag 1998 2003 )
Källa: BP 2001
Förstärkning av forskningsanslaget är alldeles för liten. Skall en reell forskningsanknytning vara möjlig, måste medlen för forskning, proportionellt sett i relation till grundutbildningen, öka och inte minska.
Rätt till vetenskapsområde
Beslut om att tilldela en högskola ett vetenskapsområde fattas av regeringen, om grundutbildningen vid högskolan håller en sådan kvalitet och omfattning inom området att forskarutbildning kan bedrivas på hög vetenskaplig nivå.
Forskningen och utbildningen vid Högskolan i Skövde är fokuserad mot utveckling av avancerade informationstekniska system och modeller, där människans förutsättningar och behov sätts i centrum. För att utveckla ett sådant humantekniskt synsätt har högskolan hittills kraftsamlat forskningen inom datavetenskap och mekatronik. På senare tid har denna profilering kompletterats med biovetenskap, speciellt bioinformatik och andra former av databiologi. Detta är ett led i högskolans målmedvetna strävan att sammanföra relaterade kunskapsområden för att främja en stark och ny mångvetenskaplig kunskapstillväxt. En nödvändig förutsättning för att lyckas i denna strävan är att högskolan inom denna del av det tekniska vetenskapsområdet kan bedriva såväl grundforskning och tillämpad forskning som forskarutbildning.
Vi har erfarit att Högskolan i Skövde anser sig uppfylla de nödvändiga förutsättningarna som krävs för att kunna bedriva forskarutbildning av hög kvalitet inom det tekniska vetenskapsområdet, nämligen:
- ett avgränsat fokus som är väl förankrat inom både grundutbildning och forskning,
- en hög formell kompetens,
- en hög kvalitet på befintlig forskning,
- goda möjligheter till rekrytering
- goda organisatoriska förutsättningar.
För att garantera forskarutbildning av hög kvalitet har Högskolan i Skövde för avsikt att etablera forskarutbildning inom sin kärnverksamhet i det tekniska vetenskapsområdet, datavetenskap, mekatronik och databiologi. Av stor betydelse är inriktningen av verksamheten inom en betydande del av det tekniska vetenskapsområdet mot användning och utveckling av avancerad informationsteknik för modellering och simulering.
De tre delområdena har under ett flertal år prioriterats i syfte att fokusera verksamheten och utföra grunden för den forskningen som bedrivs vid Högskolan i Skövde. Detta har medfört att en relativt bred kompetensbas har kunnat byggas upp både i fråga om kursutbud och personal.
Högskolan har också skapat en viss forskningstradition. Högskolan har under ett antal år således möjliggjort för såväl anställd personal som studenter från den egna grundutbildningen att genomföra forskarstudier, i syfte att uppnå en bred formell kompetens inom det tekniska vetenskapsområdet. Denna satsning har nu börjat ge resultat i form av egna examina, ökat kontaktnät, ökat kursutbud på D-nivå, utveckling av forskningsgrupper, inrättande av formella samarbetsavtal om forskarutbildningen etc.
Vidare har högskolan satsat på att rekrytera erfarna forskare till några av de nyare ämnen som är under uppbyggnad inom det tekniska vetenskapsområdet. Lärar- och handledningsresurserna inom det tekniska vetenskapsområdet uppgår därför redan i dagsläget till en nivå, som innebär att området har en förhållandevis god bemanning samt är relativt lite sårbart för personella omflyttningar.
Av högskolan anställd personal bedriver redan en omfattande forskning inom det av högskolestyrelsen prioriterade tekniska vetenskapsområdet, något som garanterar att forskarstudenterna även i framtiden kommer att ha god kontakt med avancerad forskning inom sina ämnesområden.
Det väl utvecklade kursutbudet inom i första hand de fördjupningsinriktade magisterprogrammen och den relativt stora andelen examinerade studenter från dessa program är en god garant för att den lokala rekryteringsbasen för forskarutbildningen är tillräckligt stor för att kunna utgöra den huvudsakliga basen för rekrytering.
Den befintliga forskningsnämnden är sedan inrättandet för drygt två år sedan uppdelad i två sektioner, varför inrättandet av en fakultetsnämnd för det tekniska vetenskapsområdet torde vara ett enkelt och naturligt steg. Redan i dagsläget kan noteras att den tekniska sektionen av forskningsnämnden samarbetar i hög grad. Ett mycket påtagligt resultat av detta samarbete är det arbete som ligger till grund för denna ansökan. Arbetet med att utarbeta mera detaljerade planer och riktlinjer för själva forskarutbildningen har initierats och kommer att fortsätta under våren 2000.
Sammantaget gör ovanstående att vi finner att Högskolan i Skövde bör vara väl lämpad att ge forskarutbildning inom det tekniska vetenskapsområdet.
Vi har dock erfarit att Högskolan i Skövde har lämnat en sådan ansökan till regeringen, men att regeringen inte ens låtit pröva de kvalitativa förutsättningarna för att erhålla vetenskapsområde. Vi anser att en sådan prövning bör ske.
Stockholm den 28 september 2000
Birgitta Carlsson (c)
Lars Elinderson (m)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Holger Gustafsson (kd)