Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av ett tydligare genusperspektiv i examensordningen. Genusperspektiv i vården
Det händer inte sällan att kvinnor som blivit misshandlade av sina män uppsöker sjukvården men inte anmäler misshandeln av rädsla. Sjukvårdspersonalen har därför ett stort ansvar när det gäller mottagandet och omhändertagandet av dessa kvinnor.
Kvinnovåldskommissionen föreslog i sitt slutbetänkande Kvinnofrid 1995 att examensordningen för bl.a läkar- och sjuksköterskeutbildningen skulle kompletteras så att det klart framgår att våld mot kvinnor skall belysas i dessa utbildningar. Någon konkret målformulering fanns inte i betänkandet och förslaget har inte fått några effekter på den examensordning som finns i dag, vilket framgår av nedan, som är ett utdrag av examensförordningen.
Sjuksköterskeexamen
För att erhålla sjuksköterskeexamen skall studenten ha "... förvärvat kännedom om förhållanden i samhället som påverkar kvinnors och mäns hälsa samt kunna initiera och delta i hälsobefrämjande och förebyggande arbete".
Läkarexamen
För att erhålla läkarexamen skall studenten ha "... förvärvat kännedom om förhållanden i samhället som påverkar kvinnors och mäns hälsa för att som läkare kunna arbeta förebyggande".
Kunskaperna inom sjukvården vad gäller kvinnors symptom och sjukdomsbild måste öka. Genusperspektivet måste tydligare än i dag framgå i utbildning till läkare och sjuksköterskor.
Stockholm den 3 oktober 2000
Cristina Husmark Pehrsson (m)