Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge högskolorna bemyndigande att inom det ekonomiska taket få använda resurser för utvecklings- och rekryteringsinsatser. Motion angående budgetproposition 2000/01:1 Utgiftsområdena 15 och 16
UO 16 Utbildning och universitetsforskning
För ett län som Dalarna är flera frågor av särskild betydelse. Dit hör åtgärder för att förbättra rekryteringen till främst naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, liksom åtgärder för att öka övergången till högre studier, för att utveckla det livslånga lärandet och för att nå ut till alla delar av regionen.
Människors vilja och möjligheter att skaffa sig viss utbildning är tillsammans med högskolans förmåga att erbjuda "rätt" utbildningar av avgörande betydelse för uppfyllandet av utbildningsmålen. Det blir särskilt tydligt inom områden som prioriteras högt av regering, riksdag och näringsliv och därför tilldelas många utbildningsplatser men som inte värderas på samma sätt av dem som söker utbildning.
Rekryteringsproblem och behov av reformutrymme
Till dessa områden hör främst många naturvetenskapliga och tekniska utbildningar med mer traditionell inriktning. Det är heller inte första gången dessa drabbas av rekryteringsproblem. Åren kring sekelskiftet skärps de av att ungdomskullarna är de minsta under hela seklet, räknat som andel av befolkningen. Under detta övergående fenomen ligger djupare problem.
Andelen kvinnor är alltjämt för låg inom naturvetenskap och teknik. En stor del av arbetarklassens teknikintresserade unga män föredrar att stanna vid kortare utbildningar. Problemen är därför delvis desamma som hela högskoleväsendet brottas med, den sneda profilen ifråga om könsfördelning och klasstillhörighet. Men till mer allmänna åtgärder för att rätta till bristerna i systemet måste komma riktade sådana för det naturvetenskapliga och tekniska området.
Den mix som bär upp IT-områdets position antyder vad som behövs. Där erbjuds inte bara höga löner, kontakt med forskningsfronterna, nya arbetsformer och platta organisationer. Där finns också en position som räddare ur kriser och bärare av framtid för hela samhället som gång på gång bekräftas av massmedia och politiska uttalanden.
Att även mer traditionella tekniska utbildningar ger jobb och goda löner räcker därför inte. Unga människor, särskilt unga kvinnor, tycks kräva innehåll och mening, utrymme för personlig växt och solidaritet med världen i stort i högre grad än vad det teknisk-industriella områdets praktik erbjuder. Och att maximera vinsten åt aktieägarna eller BNP-tillväxten åt politikerna räcker inte som samhällsuppgift.
PR-insatser och information i skolorna rör därför bara vid problemens yta. För att de växande naturvetenskapliga och tekniska utbildningarna ska kunna konkurrera fullt ut om begåvningarna behöver de en grund av djupgående förändring av den yrkesvärld där de nyutbildade väntas verka. Det globala företagandet, de inhemska små och medelstora företagen och den offentliga sektorns arbete med teknisk infrastruktur måste moderniseras och anpassas till nya värdesystem. Och sist men inte minst måste en samhällelig uppgift bortom vinstmaximering och tillväxt manifesteras i offentliga samtal och politik ungefär som för vård, omsorg och skola.
Högskolorna har en självklar roll som spjutspets för den nödvändiga moderniseringen och omställningen. Därmed ställs de inför speciella svårigheter. De tvingas att delvis utmana den omvärld med vilken högskolan är van att samverka om utbildningarnas konkreta utformning och från vilken den delvis hämtar lärarkrafter, gästföreläsare, avhandlingsämnen m m. Även interna mönster av tröghet måste brytas. Mer av samhällsvetenskap och humaniora måste byggas in i ingenjörsutbildningarna. Ekologisk hållbarhet måste vara ett samverkande mål för alla linjer och program.
För att kunna driva på förändringen med kraft behöver högskolorna den självständighet som bara egna resurser kan ge. Det nuvarande finansieringssystemet, som relaterar anslag till prestationer, ger emellertid inget utrymme för att arbeta med mer genomgripande reformer och marknadsföra dessa. Resultatet blir därför lätt det vi nu ser, en rekryteringskris med för få sökande, tomma platser, låg betygsnivå, liten examination och som följd ännu mindre resurser i en ond spiral.
För att bryta spiralen behöver högskolan ett ekonomiskt utrymme för mjuka investeringar. Det kräver inte nödvändigtvis att det ekonomiska taket höjs. Svag rekrytering ger i allmänhet utrymme under taket. Det som behövs är att högskolan får rätt att använda viss del därav för utvecklingsinsatser som är direkt inriktade på att lösa rekryteringsproblemen. Om de ger framgång försvinner utrymmet men också behovet att ta det i anspråk. Systemet blir i viss mån självreglerande. De regler som i övrigt behövs bör regeringen bemyndigas att utfärda.
Vuxenstudier, livslångt lärande m m
Att göra realiteter av idéerna om det livslånga lärandet ställer ytterligare krav på både samhälle och högskola. Från den utgångspunkten är den föreslagna nedtrappningen av vuxenstudiestödet oroande. I regioner som Dalarna behöver kunskapslyft fortsätta med kraft ännu i flera år. Parallellt måste utbudet av utbildningar anpassas med ökad tillgänglighet i flera geografiska noder och ökad distansutbildning med hjälp av det snart utbyggda bredbandsnätet.
Men inte heller sådana konkreta och handfasta åtgärder kommer att räcka. En övergång till att hälften av ungdomskullarna går in i högre utbildning före 25 års ålder kräver att framför allt männens och arbetarklassens studievanor förändras i grunden. Det livslånga lärandet och vuxnas studier måste växa ikapp för att mildra spänningarna mellan generationerna. Och det i sin tur kräver ännu mer djupgående förändringar av invanda kulturmönster.
I dessa processer måste högskolan liksom andra kunskaps- och forskningscentra delta med många olika medel. Insatserna sträcker sig långt bortom de traditionella informationsinsatserna. Hela den kommunikativa kompetensen behöver utvecklas. Nätverk måste byggas, förståelse skapas, idéer spridas, önskemål mötas med vilja att lyssna och anpassa. Och även för detta behöver den enskilda högskolans resurser som kan användas delvis oberoende av studerandeantal och prestationsmått.
Studier och företagande
I kunskapssamhället har det blivit närmast självklart att mer kompetens, mer forskning och högre utbildning skapar tillväxt och konkurrenskraft. IT, bioteknik och andra hightecområden bekräftar tesen. Men det är också välkänt att tillväxt- och framgångsområden som Gnosjö rymmer dynamiska företagskulturer som kombineras med låga, formella utbildningsnivåer. Studier som Dalarnas Forskningsråd genomfört ger samma omvända bild. I länets delregioner exemplifieras såväl kombinationen hög utbildningsnivå/få företag som låg utbildningsnivå/många företag.
Det ger stor bredd åt högskolans uppgift att medverka till den balanserade regionala utveckling som tillväxtavtalen syftar till. Särskilda insatser behövs för att finna former för samverkan med företagandet i regioner med många företag och låg utbildningsnivå som inte riskerar att skapa ännu en region med få företag och hög utbildningsnivå. Det är en utvecklingsuppgift delvis i skuggan av den uppmärksamhet som centralt ges åt samspelet mellan forskning och högteknologiskt företagande. Och därför behöver högskolor som verkar i regioner som Dalarna egna utvecklingsresurser för ändamålet.
Stockholm den 30 september 2000
Barbro Hietala Nordlund (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)
Per Erik Granström (s)
Laila Bäck (s)