Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om tillgång till högre utbildning. Tillgång till högre utbildning
Mellan 1987 och 1998 har nästan 4 000 studenter deltagit i högskolekurser och program vid de lokala studiecentrum som Hälsinglands kommuner anordnat. Vid dessa studiecentrum bedrivs undervisning anordnad av skilda högskolor och universitet. Det handlar om olika former av distansutbildning där ny teknik såsom telebildssändningar och internetbaserad kommunikation blir allt viktigare. Studiecentrumet fungerar som en mötesplats mellan de studerande där gruppövningar, tentamina etc kan äga rum.
Av allt att döma är närheten till utbildningsorten viktigare ju äldre man är. Ett studiecentrum i den egna kommunen ökar möjligheten för de studerande att förena studier med ett familje- och yrkesliv. Undersökningar visar också att närheten till studierna och möjligheten till distansstudier är viktigare för både äldre och yngre studerande som hyser tveksamhet till om de skall bedriva högskolestudier. Sannolikt bidrar distansundervisning och studier i närmiljön till att göra tillgången till högre utbildning mer jämlik på individnivå.
Varje år satsar många av landets kommuner åtskilliga miljoner kronor på olika former av studiecentrum likartade exemplet från Hälsingland. Skälet till detta kan variera från kommun till kommun. Gemensamt torde vara en ambition att höja den formella utbildningsnivån bland kommuninnevånarna. Inte sällan försöker man tillgodose behovet av en utbildning som passar den lokala eller regionala näringslivsstrukturen. Kommunerna genomför därför stora satsningar i form av köp av högskoleutbildning från landets universitet och högskolor. Samtidigt vet vi att på många av de reguljära universitets- och högskoleutbildningarna finns tusentals lediga platser. Ett viktigt skäl till detta är bristen på små och billiga bostäder på de stora universitets- och högskoleorterna. Ett annat är att de tänkta studenterna på grund av familj, arbete eller andra ortsanknutna skäl befinner sig på andra platser än utbildningsorterna. Denna situation är otillfredsställande ur ett nationellt perspektiv.
Många kommuner har höga ambitioner för att deras invånare ska få tillgång till högre utbildning i närmiljön. Särskilt gäller detta kommuner som saknar egen högskola eller eget universitet. Den kommunala ekonomin sätter emellertid gränser för hur stora de lokala insatserna på detta område kan bli. Flera offentliga aktörer som bekostar den högre utbildningen medför dessutom att ansvaret riskerar att bli otydligt.
I syfte att förstärka tillgången till högre utbildning runt om i landet bör distansutbildning i ökad omfattning användas. På så sätt kan högskole- och universitetsplatserna nyttjas rationellt samtidigt som det statliga ekonomiska ansvaret för att bedriva högre utbildning tydliggörs.
Stockholm den 1 oktober 2000
Per-Olof Svensson (s)
Sinikka Bohlin (s)