1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen avslår regeringens proposition 2000/01:107.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett mer enhetligt studiemedelssystem och konkurrensutsättning av CSN.
2 Regeringens proposition
Regeringen föreslår i proposition 2000/2001:107 Bidrag vid korttidsstudier och vissa andra studiestödsfrågor lagändringar m m som hör samman med det nya system som från och med den 1 juli 2001 skall gälla bidrag till studerande vid korttidsstudier. I propositionen föreslås en ändring i studiestödslagen, bland annat avseende möjligheten att få studielån efter 41 års ålder. Regeringens förslag är ytterligare ett bevis på att det system som kommer att införas till sommaren inte fungerar. Det är inte ett reformerat studiestödssystem, utan på sin höjd små justeringar i ett gammaldags statiskt system som är svåröverskådligt både för staten och för studenterna. De nu framlagda förslagen är i flera fall motiverade, men också uttryck för att den snårskog som studiemedelsreglerna innebär ständigt en risk för att enskilda kommer i kläm. Att regeringen nu kommit på några av problemen väcker främst frågan: Vilka har regeringen glömt?
3 Studenterna måste ges möjligheter och incitament till studier
Ett överblickbart, fungerande system för studiefinansiering är viktigt för att fler skall söka sig till den högre utbildningen. Det är ett stort slöseri med begåvade ungdomars möjligheter att studiemedelssystemet är komplicerat och tungt. I perspektivet "livslångt lärande" blir problemen ännu fler. Sverige lider redan i dag av social snedrekrytering. Det finns för få högutbildade, och oron för arbetskraftsbrist inom en relativt snar framtid är mycket befogad. Sverige borde vara på väg från att vara ett industrisamhälle till att bli ett kunskapssamhälle. Synen på bildning bör gå från en samlad utbildningsperiod till ett livslångt lärande, från en nationellt dominerad utbildning till en öppen utbildningsmarknad där fler kommer att skaffa hela eller delar av sin utbildning i nya former i Sverige eller utomlands. Regeringens studiemedelspolitik svarar inte mot de behov en sådan utveckling skapar.
3.1 Inga incitament för vidare studier
Enligt SCB:s senaste siffror minskar gymnasieelevers intresse stadigt för högskolestudier. Inte mer än 50 procent av eleverna i gymnasieskolans avgångsklasser läsåret 2000/01 planerar att börja läsa på högskola eller universitet. Detta är den lägsta siffran som uppmätts under de senaste sju åren.
Bland eleverna på naturvetenskapsprogrammet läsåret 1999/2000 var det 86 procent som planerade att börja läsa på högskolan - för läsåret 2000/2001 är det fem procentenheter lägre.
När det gäller elever på samhällsvetenskapsprogrammet sjönk andelen som tänkte sig en högskoleutbildning från 70 till 64 procent från 1999/2000 till 2000/2001.
För elever i yrkesförberedande program minskade gruppen som planerade att läsa vidare med tre procentenheter från 28 till 25 procent.
Dessa siffror visar tydligt hur bristen på incitament och tillit till systemet gör sig påminda. Det går inte att låta allt bli vid det gamla.
Regeringen måste tillåta studier att löna sig, inte bara för staten och statskassan, utan också för dem som faktiskt satsar år av sina liv på att förkovra sig. Studiemedelssystemet är en faktor som påverkar viljan och intresset för vidare studier. Hittills har regeringen gjort mycket litet för att det skall verka i positiv riktning.
3.2 Tre utgångspunkter för ett verkligt reformerat studiemedelssystem
3.2.1 Ingen ålders- eller tidsdiskriminering är acceptabel
Den första utgångspunkten är att det ska vara ett samlat system. En modern studiemedelsmodell måste vara förutsägbar och överblickbar. Den måste behandla alla lika, oavsett ålder, familjekonstellation eller tidigare studier.
Självklart måste en modern studiemedelsmodell ge utrymme för längre studietid än 12 terminer. Likaså får ingen åldersdiskriminering förekomma.
Ett modernt studiefinansieringssystem skall vara flexibelt, uppmuntrande och hållbart. Flexibelt i så motto att det skall vara möjligt att studera över hela året både inom och utom Sveriges gränser. Det skall vara uppmuntrande såtillvida att effektivare studier på olika sätt belönas. Incitament för att tidigt påbörja och fullfölja grundläggande akademisk utbildning är nödvändigt.
Det skall vara hållbart både i meningen att systemet skall vara brett politiskt förankrat och uppbyggt så att den totala skuldstocken successivt minskar utan automatiska avskrivningar. För att åstadkomma en kontinuerlig kunskaps- och kompetensutveckling behöver nya, individuella finansieringsmöjligheter skapas vid sidan av ordinarie studiestödssystem.
3.2.2 Även studenter måste tillåtas tjäna sitt uppehälle
Vi moderater vill helt ta bort fribeloppet. Det kan inte vara rimligt att straffa dem som vill och kan ta ansvar för sin egen försörjning. Regeringens system ger en fullkomligt bakvänd incitamentsstruktur där bidrag från fackföreningar skall skattebefrias och därigenom värderas högre än inkomster från eget arbete.
Moderata samlingspartiet föreslår att inkomstprövningen avskaffas. Att avskaffa fribeloppen är den viktigaste åtgärden för att kunna sänka studenternas samlade studieskulder. Det ger också studenter som vill och kan ökade möjligheter till fler kontakter och nyttiga erfarenheter med arbetslivet innan studierna avslutas. Att avskaffa fribeloppen innebär att studiefinansieringssystemet blir mer flexibelt och anpassat för moderna studenter som varvar studier och arbete och som vill utnyttja alla årstider för studier, även sommaren. Räntorna på studielånen skall vara avdragsgilla. Det betyder konkret att på motsvarande sätt som gäller för bolånen får avdrag göras för 30 procent av den totala räntekostnaden per år. Det bidrar till att sänka skatten på arbete och öka lönsamheten för högre studier. Utbildning är en livslång investering. En investering som för många människor är deras största tillsammans med eventuellt hus- eller bostadsrättsköp.
3.2.3 Den som är satt i skuld är inte fri
Den tredje utgångspunkten är återbetalningsprincipen.
Det skall löna sig att bedriva högre studier och avancerad forskning i Sverige, och då handlar det i första hand om sänkta skatter och en större lönespridning. Det är av stor betydelse både för studenterna och staten att utforma ett nytt system som blir hållbart och långsiktigt.
Vi förordar att återbetalningen av studielånen kopplas till skuldens storlek. Alla skulder skall betalas tillbaka med två centrala undantag. Det ena gäller vid dödsfall och det andra om individen blir konstaterat oförmögen att betala sina skulder.
4 Regeringens trotjänare LO och TCO är inte myndigheter
Regeringen föreslår att de bidrag vid korttidsstudier som fördelas av Statens institut för särskilt utbildningsstöd (Sisus), Landsorganisationen i Sverige (LO) eller Tjänstemännens Centralorganisation (TCO) inte skall ses som inkomst utan som bidrag. Dessutom skall LO och TCO få till uppgift att pröva frågor om fördelning av bidrag till studerande vid korttidsstudier.
Den nya ordningen innebär att två organisationer, LO och TCO, och en statlig myndighet, Sisus, skall ansvara för fördelningen av bidrag till studerande vid studier under kortare tid.
Rätten att fördela studiestöd av skattemedel skall inte ges till fackföreningar, utan är myndighetsutövning som den socialdemokratiska regeringen inte skall använda för ensidigt gynnande av de egna organisationerna. Visserligen fungerar den existerande myndigheten, CSN, särdeles dåligt, men den lösning som behövs är inte ytterligare specialtillstånd och särlösningar. Studenternas tillvaro präglas redan i dag av bristande rättstrygghet. Det finns alltför många exempel på hur två studenters helt liknande ärenden behandlats på skilda sätt, endast på den grund att deras ärenden hamnat hos olika handläggare, på olika CSN-kontor. På samma sätt finns det studenter som får bekymmer när reglerna ändras under studietidens gång.
Det finns ett klart och välkänt behov av rejäla reformer inom studiefinansieringens område. Att till synes på måfå justera i det gamla systemet kommer inte att skapa det grundläggande förtroende som måste finnas för att långsiktigt kunna tillgodose studenternas behov av förutsägbarhet, trygghet och en rimlig möjlighet att finansiera sin tillvaro under studietiden.
Bakom regeringens förslag kan naturligtvis också ligga en begynnande insikt om att CSN ensamt inte klarar studiemedelshanteringen. En sådan insikt välkomnas. Till en del kan orsakerna till den kritik som riktas mot myndigheten kopplas till komplexiteten i alla de lån och bidragsformer som skall hanteras, men utöver ett mer enhetligt studiemedelssystem behöver administrationen och servicen moderniseras.
Regeringen drar också ur ett sådant perspektiv fel slutsats genom sitt förslag att ge två fackliga organisationer uppdrag. Vi förordar att studiemedelsservicen till studenterna konkurrensutsätts. Banker, försäkringsbolag och andra med erfarenheter av ekonomisk rådgivning, lånehantering etc. torde ha goda förutsättningar att svara upp mot de krav de studerande och statsmakterna måste ställa när det gäller statligt garanterade finansieringsformer. För den enskilde som har att bedöma effekterna av skuldsättning för sin privatekonomi räcker det knappast med den call-center- information som i dag tillhandahålls. Den enskilde behöver bättre information och hjälp för att kunna planera långsiktigt när det gäller egna kunskapsinvesteringar. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om ett mer enhetligt studiemedelssystem och konkurrensutsättning av CSN.
Stockholm den 4 april 2001
Beatrice Ask (m)
Lars Hjertén (m)
Tomas Högström (m)
Per Bill (m)
Anders Sjölund (m)
Anita Sidén (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Sten Tolgfors (m)