Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Västsverige behöver fler utbildningsplatser för läkare i enlighet med vad som anförs i motionen. Varför Västsverige behöver fler utbildningsplatser för läkare
Karolinska Institutet och Uppsala universitet skall tillsammans ha 357 utbildningsplatser för läkare efter tilldelning av resurser i den senaste budgetpropositionen. Göteborgs universitet tilldelas resurser för 126 platser på läkarutbildningen. Detta är inte något problem givet att läkare förutsättningslöst kan verka runt om i landet oberoende av var de utbildat sig någonstans. Nu är så inte fallet, utan läkare tenderar i ganska stor utsträckning att söka sig arbete i det upptagningsområde där universitetet eller högskolan ligger.
Läkarbristen i Västsverige blir allt allvarligare. Detta leder bland annat till behov att minska antalet akutsjukhus i regionen. Antalet läkare verksamma inom den offentliga sjukvården (inklusive privatläkare med vårdavtal) är lägre i Västsverige än i övriga regioner i landet. En viktig orsak till dagens läkarbrist i Västsverige är 1984 års beslut att minska läkarutbildningen i Göteborg. Då reducerades antalet utbildningsplatser från 170 till 105 per år. I budgetpropositionen föreslås läkarutbildningen i Göteborg åter höjas med 40 platser från år 2001. Även vid övriga universitetsorter ökas antalet utbildningsplatser. Om budgetpropositionens förslag blir verklighet kommer läkarutbildningsplatserna i landet att fördelas enligt föjande:
Antal utbildningsplatser (nybörjare per år) per miljon invånare:
Tabell 1: (Norrland (Umeå) 157 )
Västsverige har således fortfarande det klart lägsta antalet utbildningsplatser i landet. Intresset för studenterna att läsa medicin i Göteborg är dock mycket stort. Efter Stockholm anger flest studenter Göteborg som förstahandsalternativ för sina medicinstudier. Per utbildningsplats är söktrycket betydligt större i Göteborg än i övriga utbildningsorter. Underlaget för läkarutbildningen i Göteborg är bättre än vid övriga universitet. Sahlgrenska Universitetssjukhuset där den kliniska utbildningen bedrivs har det största patientunderlaget av alla universitetssjukhus. Undervisningen byggdes ursprungligen upp för 170 studenter per år, vilket innebär att såväl lärarkrafter som lokaler är dimensionerade för detta antal. Om ytterligare 25 utbildningsplatser tillfördes Västsverige skulle antalet utbildningsplatser här vara 100/miljon invånare. Även om detta är betydligt lägre än riksgenomsnittet skulle ändå Västsveriges möjligheter att få en rimlig läkarförsörjning förbättras, samtidigt som befintliga utbildningsresurser utnyttjades bättre. Jag anser därför att antalet utbildningsplatser utökas för att uppnå en läkartäthet som bättre motsvarar regionens befolkningsmängd.
Stockholm den 3 oktober 2000
Göran Lindblad (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)