Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till inrättandet av ett centrum för familjeforskning enligt motionens intentioner. Inledning
Familjens funktion idag, till skillnad från tidigare, handlar främst om att tillfredsställa barns och vuxnas emotionella behov och att fostra barn in i det sociala samhället. Då familjens betydelse sannolikt kommer att öka istället för att minska är behovet av kunskap om familjen av största betydelse.
Idag är kunskapen om familjens sociala verklighet bristfällig och familjeforskningen är eftersatt. Det leder till att barnets bästa inte alltid kommer i första rummet. Många jurister saknar kunskap om hur man undersöker människors sociala verklighet och dessvärre avspeglar sig detta ibland även i statens utredningar. Domare, advokater och socialsekreterare lever ofta i en annan värld än sina klienter, och de föräldrar som är i allra störst behov av stöd och hjälp har varken kraft att organisera sig eller ork att föra fram sin sak.
Dagens samhälle och familjeliv präglas av en komplexitet som statistiken inte alltid förmår att belysa fullt ut. Ett resultat av detta har blivit att till exempel Vårdnadstvistutredningens verklighetsbild inte är representativ. Underlaget utgörs bitvis av en ofullständig bild av de berörda familjerna och deras sociala verklighet.
Det behövs en djupare insikt i familjens villkor för att kunna skapa reella möjligheter för människor att klara att möta barnens behov och avvägningen mellan familje- och yrkesliv.
Trots att behovet av en familjelagstiftning som bättre stämmer överens med människors sociala verklighet är stort är familjeforskningen idag eftersatt och behöver förstärkas. Ett sätt att effektivt kunna erhålla sammanhållna och relevanta fakta skulle kunna vara att inrätta ett centrum för familjeforskning (ett familjeinstitut). Genom inrättandet av ett sådant centrum skulle underlaget för en tidsanpassad och sammanhållen familjepolitik kunna arbetas fram.
Det finns många frågor som skulle kunna hanteras vid ett familjeinstitut. En sammanhållen kartläggning av hur föräldrarollen hanteras vid separationer/skilsmässor skulle kunna leda till förbättringar av hanteringen av vårdnadsärenden, till exempel när det gäller hur man skall kunna stödja föräldrarna och underlätta en fortsatt gemensam vårdnad. Vikten av föräldrarnas konfliktnivå borde beaktas såväl i samarbetssamtal som i domstols handläggning. Definitionen av begreppen samförståndslösning och samarbete borde förtydligas, och det borde klargöras när gemensam vårdnad är utesluten.
Dessa och många andra frågor, som rör familjens roll och föräldrarnas betydelse för sina barn, skulle kunna utredas vid ett centrum för familjeforskning, där kontinuitet och långsiktighet skulle prägla arbetet. Det skulle kunna leda till bättre underbyggda beslut i frågor som handlar om barnens bästa.
Stockholm den 26 september 2000
Inger Davidson (kd)