Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om trafiklärarutbildning på högskolan.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ändring av 8 § körkortsförordningen i motionens anda.1 3. 1 Yrkande 2 hänvisat till TU.
Motivering
Vägverket har aviserat ett nytt utbildningssystem för körkortstagare som skall träda i kraft vid årsskiftet. Det är positivt att utbildningen utvärderas och utvecklas.
Den nya utbildningen kommer att ställa nya krav på trafiklärarna. Kompetensen måste därför höjas. En förbättring av trafiklärarutbildningen är en viktig komponent för att långsiktigt förbättra trafiksäkerheten i enlighet med nollvisionen.
Trafiklärarnas betydelse i körkortsutbildningen ger dessa som yrkesgrupp en central roll i hela trafiksäkerhetsarbetet. Utifrån den kompetens som gruppen besitter finns möjligheter att utveckla och reformera körkortsutbildningen i grunden samt att vidga arbetsfältet inom trafik- och pedagogiksektorn för trafiklärare.
Forskningsanknuten trafiklärarutbildning leder till att trafiksäkerhetsarbetet kommer att vila på en vetenskaplig grund. Högskoleutbildning bidrar till att höja kompetensen och bredda rekryteringen till forskarutbildning och forskning inom trafiksäkerhetsområdet.
Historisk bakgrund
1979 presenterades för första gången ett förslag om att förlägga trafiklärarutbildningen till högskolan. Remissinstanserna mottog detta förslag positivt.
1990 hemställde Trafiksäkerhetsverket hos regeringen om en överföring till högskola, som all annan lärarutbildning.
1991 gav regeringen det dåvarande Universitets- och högskoleämbetet i uppdrag att i samverkan med Trafiksäkerhetsverket lämna förslag på kursplan, utbildningsorter samt kostnadsförslag.
1995 beslutar regeringen att den inte finner att krav på högskoleutbildning för godkännande som trafiklärare bör uppställas. Samma år startar trafiklärarutbildning på högskolorna i Falun/Borlänge, Stockholm och Kristianstad.
1997 utexamineras de första högskoleutbildade trafiklärarna efter 80 poängs utbildning.
1998 beslutades en förändring av 80 § KKF till 8 § KKF vilket innebar att praktik inom trafiklärarutbildning endast var möjlig att genomföra inom komvux.
Förslaget om att utbilda trafiklärare på högskolan är således inte något nytt förslag. Det borde rimligtvis ligga inom nollvisionens ram att se till att körkortstagare får den bästa tänkbara utbildning av lärare som har en gedigen utbildning.
Delar av utbildningen bör även kunna erbjudas som kvalificerad fortbildning för personer som är verksamma som trafiklärare eller arbetar med andra uppgifter inom trafiksäkerhetsområdet.
8 § KKF bör ändras till följande lydelse: Den som genomför utbildning i komvux eller högskola och utför praktikarbete till sådan utbildning får utöva uppsikt vid övningskörning med personbil i trafikskola.
Stockholm den 25 september 2000
Amanda Agestav (kd)