Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen överväger frågan om att ge Örebro universitet ett nationellt ansvar att utveckla en teckenspråkig universitetsmiljö. Motivering
I Örebro finns den största förskolan och den största av landets fem specialskolor för döva och hörselskadade barn och ungdomar i Sverige. Specialskolor finns även på fyra andra orter. Ungdomar kan efter grundskolan fortsätta på Riksgymnasiet för Döva (RGD) och Riksgymnasiet för Hörselskadade (RGH) i Örebro. Den skolstruktur som döva och hörselskadade barn i Sverige har tillgång till härrör från riksdagsbeslutet 1981 när Sverige, som första land i världen, officiellt erkände teckenspråket.
1 juli i år inrättades en gemensam myndighet för de fem specialskolorna. Myndigheten, som skall samordna resurser, planering och utveckling vid specialskolorna, har fått sitt säte i Örebro.
Örebro som region är ett unikt centrum för döva och hörselskadade. Det är den enda ort i Sverige där döva och hörselskadade barn och ungdomar kan gå i förskola, grundskola och gymnasieskola i teckenspråkig miljö. Detta förhållande är unikt inte bara i Sverige utan också i världen.
Expertisen och resurserna på svenskt teckenspråk har koncentrerats till Örebro. Det faktum att Örebro utgör "huvudstad" för döva och hörselskadade personer gör att många familjer flyttar dit för att barnen skall få tillgång till goda utbildningsmöjligheter i teckenspråkiga miljöer. Konsekvensen av att många döva och hörselskadade samlas i Örebro blir att de också har tillgång till aktiviteter utanför skolan.
Någon möjlighet att fortsätta sin utbildning vid universitet eller högskola i teckenspråkig miljö, dvs en miljö där informationen mellan student och lärare sker direkt via teckenspråk, har inte döva och hörselskadade ungdomar. Deras möjlighet till universitetsstudier är begränsad till individualintegrering i hörande miljö om de kan erbjudas tolk. Det är en utbildningssituation som inte inbjuder ungdomar till fortsatta studier och andelen döva och hörselskadade studenter som går vidare till högre studier är därför begränsad.
Gallaudet University, Washington DC är världens enda universitet där döva, hörselskadade och hörande kan bedriva studier i teckenspråkig miljö. Svenska teckenspråkiga studenter som vill studera på universitetsnivå kan välja att förlägga minst några år vid detta universitet.
För att döva och hörselskadade ungdomar skall ges samma möjligheter till universitetsstudier som hörande ungdomar måste emellertid resurser satsas för att i Sverige skapa en språklig, pedagogisk och social miljö som underlättar för dem att fortsätta studera.
Örebro universitet besitter en särskild potential för att bli ett utbildningscentrum för högre studier om och för döva och hörselskadade. Fullt utvecklat kan universitetet bli ledande i Europa vad beträffar forskning och utbildning inom området dövhet och hörselskada.
I princip har döva och hörselskadade studenter tillgång till alla kurser och program vid Örebro universitet. Det finns dock begränsningar i tolkresurser, trots att Örebro har Europas största tolkcentral, respektive teckenspråkskunniga lärare.
Studier med hjälp av teckenspråkstolkar eller teknisk utrustning är otillräckligt för att skapa ett socialt och fungerande studentliv. Döva och hörselskadade studenter är eniga om den isolering de upplever när de integreras i svenska akademiska utbildningar. Behovet av att kunna delta såväl i hörande som icke-hörande gruppers aktiviteter under universitetsutbildningen är viktigt.
En god social miljö kommer att kunna tillgodoses vid ett universitet med teckenspråkig miljö. Där kan döva, hörselskadade och hörande teckenspråks- kunniga bidra till uppbyggandet av denna miljö. Att ett universitet med teckenspråkig miljö skall finnas i Örebro är en logisk följd av att Örebro redan är den ort i Sverige där huvuddelen av landets döva och hörselskadade ungdomar som vill studera vidare redan finns samlade.
En studie av "Hörselskadade i högskolestudier" vid dåvarande Högskolan i Örebro visar att samspelet mellan studerande med hörselskada och den akademiska och sociala miljön har större betydelse än hörselskadan i sig. Det existerar ett komplext integrationsproblem som visar att det krävs stora ansträngningar av studenten för att klara studierna och anpassa sig till det hörande universitetets villkor. För att lyckas måste den hörselskadade studenten kunna följa föreläsaren och uppfatta budskapet, delta i grupparbeten och i informella samtal med andra studenter och lärare.
En teckenspråkig miljö med en större grupp av ungdomar som kan kommunicera på teckenspråk och ge trygghet i samspelssituationer är viktig för både döva och hörselskadade ungdomar. Detta för att de inte ständigt skall behöva uppleva kommunikationssammanbrott eller känna sig utanför. En teckenspråkig universitetsmiljö kan innebära att fler hörselskadade och döva ungdomar vill fortsätta studera på universitetsnivå och också på ett likvärdigt sätt med hörande studenter kan tillgodogöra sig sina studier.
Att utveckla en teckenspråkig miljö vid Örebro universitet är ett arbete som kräver en medveten satsning och profilering. Styrelsen för Örebro universitet stöder helt och fullt en sådan utveckling, men bristande resurser lägger hinder i vägen. Universitetet har aktualiserat frågan som en riksangelägenhet gentemot regeringen. Det krävs ett nationellt ansvar för att Örebro universitet skall kunna utvecklas till ett lärosäte med teckenspråkig miljö.
När jag i motion 1996/97:Ub465 först aktualiserade frågan i riksdagen fann utbildningsutskottet min vision tilltalande. Man noterade emellertid att förslaget inte förts fram till regeringen av Högskolan i Örebro. Den invändningen saknar idag relevans. Dessutom har regeringen i propositionen Elever med funktionshinder - ansvar för utbildning och stöd (1998/99:105) skrivit att det gäller för alla skolformer att på ett medvetet sätt planera för att elever med behov av särskilt stöd får en bättre skolsituation än idag. Det s.k. miljörelaterade handikappbegreppet skall genomsyra utbildningsväsendet, dvs ett funktionshinder skall minimeras genom åtgärder i den omgivande miljön och genom åtgärder i övrigt.
Skall propositionens intentioner förverkligas för döva och hörselskadade studenter krävs att en teckenspråkig universitetsmiljö skapas. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att överväga frågan om att ge Örebro universitet ett nationellt ansvar att utveckla en sådan miljö.
Stockholm den 28 september 2000
Rose-Marie Frebran (kd)