Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Naprapathögskolan får examensrätt.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de studerande vid Naprapathögskolan skall omfattas av det allmänna studiefinansieringssystemet.
Motivering
Studerande vid Naprapathögskolan får inte studiemedel. Sedan 1994 har naprapaterna varit en legitimerad proffession i samhället. Det finns ungefär 650 naprapater i landet. Dessa har tillsammans 300 000 patienter vilket innebär ungefär 1,5 miljoner behandlingar. Det är ingen tvekan att det föreligger ett stort behov i samhället av naprapater och att deras verksamhet är omfattande. Naprapathögskolan, som startade 1970, är viktig för att professionen ska kunna rekrytera ny personal och uppehålla sin status och kvalitet genom kompetensutveckling av redan befintliga yrkesutövare. Högskoleverket har tillsyn över utbildningen.
Problemet är att professionen är legitimerad men utbildningen anses inte vara av den art som berättigar till studiestöd. Detta beror på att Högskoleverket vid en granskning inte ansåg att Naprapathögskolan skulle ha examensrätt. Naprapathögskolan ska naturligtvis ha samma villkor för sin utbildning som andra likvärdiga eftergymnasiala yrkesutbildningar i samhället. Det gäller såväl verksamheten i sig som de studerandes rätt till studiestöd.
Regeringen har anfört som skäl att Naprapathögskolan inte i statlig mening kan ses som högskoleutbildning och att inte de 10-15 miljoner kr som krävs till studiestöd finns i budgeten. Den förklaringen faller på sin egen orimlighet. För det första erhålls redan nu studiestöd för utbildningar som inte anses vara högskoleutbildningar, t.ex. olika former av kvalificerad yrkesutbildning. För det andra skulle studenter på dessa KY-utbildningar fått studiestöd om de sökt till den statliga högskolan.
Det vore lämpligt att Naprapathögskolan blev en fristående yrkeshögskola som fick utvecklas på egna villkor. Staten kan knappast göra naprapaterna som yrkeskår till legitimerade i samhället och sedan underkänna utbildningen av dem.
Stockholm den 25 september 2000
Yvonne Andersson (kd)