Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildningsmöjligheterna för finskspråkiga romer. Motivering
De sverigefinska folkhögskolorna bedriver i dag verksamhet för många minoritets- och invandrargrupper. De har en lång erfarenhet och speciella kunskaper som ytterst få av landets kommunala skolor kan erbjuda när det gäller både grundskole- och gymnasieutbildning för olika språkgrupper.
Den minoritetsgrupp som har den lägsta utbildningen är de finskspråkiga romerna i Sverige. Deras skolsituation präglas tydligt av den kulturella särarten inom gruppen som gör att man inte kan jämställa dem med några andra minoriteter. Många kommuner har sina egna mer eller mindre lyckade lösningar för att driva undervisning för romer, både barn och vuxna. Många vuxna romer har aldrig avslutat sina grundskolestudier och behöver komplettera sin utbildning i vuxen ålder. Då erbjuds samma möjligheter som för andra med låg utbildning, men efter ett tag har man gett upp på grund av olika skäl som har sin grund i kulturella skillnader och språk. Kunskapslyftet resulterade i vissa kommuner i att undervisning t.ex. för kvinnor skedde i mindre grupper och bestod av sömnad varvad med svenska. Men många elever vill ha en riktig undervisning och skaffa betyg i olika ämnen - inte bara sy kläder. Det ger ju ingen kompetens och inget yrke för dagens arbetsmarknad om man inte väljer att utbilda sig vidare i sömnad.
Axevalla folkhögskola har sedan flera år tillbaka bedrivit grundskole- och gymnasieundervisning för vuxna romanielever med gott resultat. Skolan har mindre grupper där undervisning sker på finska och man tar hänsyn till de kulturella och språkliga skillnader som är grunden för undervisningen. Skolan har en stor social betydelse, och studierna bedrivs på dagtid. För romanigruppen kan man inte bedriva undervisning på internat.
Tyvärr är det varje år före skolstarten osäkert hur många elever som får studiebidrag, socialbidrag eller annat bidrag för att börja utbildningen t.ex. i Stockholm, eftersom kommunerna inte känner till vilken form av undervisning som erbjuds och tror att man klarar undervisningen i den egna kommunen trots allt. Många elever nekas bidrag från sina hemkommuner och tvingas tacka nej till en erhållen studieplats.
Till Axevallas Stockholmsfilial pendlar många vuxna elever långa sträckor dagligen, vilket ofta är betungande för många kvinnor som har huvudansvaret för hushållsarbetet och barnen i familjen. Därför har det kommit ett önskemål från dessa grupper om att kunna bedriva undervisning i mindre grupper i olika kommuner och att Axevalla folkhögskola ansvarar för denna undervisning. I Södertälje kommun har man i höst startat ett sådant försök om distansutbildning där kommunen tillsammans med Axevalla folkhögskola bedriver undervisning enligt romanielevers önskemål att studera grundämnen i skolan.
Därför är det viktigt att staten ser över romaniundervisningen i Sveriges kommuner och att undervisningen samordnas så att bästa möjliga resultat åstadkoms för alla romanielever - oavsett om de bor i Stockholms län eller i Haparanda. Det är viktigt att man samordnar undervisningen med de finska folkhögskolorna som redan har både språklig kompetens och kulturkompetens vad gäller den romska minoriteten.
Stockholm den 5 oktober 2000
Sinikka Bohlin (s)
Margareta Israelsson (s)
Mariann Ytterberg (s)