Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett gymnasieprogram med inriktning mot persontransporter. Motivering
Buss- och taxibranschen har stora rekryteringsbehov under de kommande åren. En gymnasieutbildning med persontransportinriktning skulle ge buss- och taxiföraryrkena högre status bland såväl ungdomar som vuxna. Med en ungdomsutbildning inom gymnasieskolan som ett komplement till komvux- och annan vuxenutbildning skulle förarna successivt bli alltmer välutbildade vilket på sikt skulle innebära säkrare transporter och bättre service.
Gemensamt för både buss- och taxibranschen är ett stort grundutbildningsbehov. En rejäl satsning på yrkesutbildning är nödvändig för att företagen skall ha möjlighet att rekrytera yrkeskunnig personal i framtiden. Antalet bussförare beräknas för närvarande var ca 27 000 personer. Bussförarna har en förhållandevis hög medelålder och det årliga rekryteringsbehovet beräknas till ungefär 1 500 förare. Antalet taxiförare beräknas till ca 20 000 personer och medelåldern är tämligen hög. Det akuta rekryteringsbehovet bedöms till ca 5 000 förare.
En längre sammanhållen yrkesutbildning med inriktning på taxiförare saknas idag. Det enda krav som finns, förutom körkortsbehörighet, är taxiförarlegitimation. Bussförarutbildning genomförs inom 10-15 kommuner, varierande mellan åren, i form av Kunskapslyftet, komvux- eller uppdragsutbildning. 300-500 elever har utbildats inom gymnasial vuxenutbildning under de senaste åren. Volymen på arbetsmarknadsutbildning med inriktning på bussförare, utlagd på andra utbildninganordnare än kommunerna, har varit liten under 1990-talet.
Det finns ett antal kommuner som är intresserade av att snarast utreda och även intresserade av att genomföra persontransportutbildning inom gymnasieskolan. På lite sikt skulle en utbildning på 10-12 orter ge ett värdefullt tillskott av välutbildade ungdomar till såväl taxi- som bussbranschen. Framför allt skulle det kunna medföra ett genombrott för synsättet att buss- och taxiföraryrkena kräver en god och bred grundläggande yrkesutbildning. Parallellt krävs naturligtvis en systematisk vidareutbildning av nuvarande förare.
Det finns idag en politisk ambition att kunna erbjuda kollektivt resande i större omfattning. För att detta skall vara möjligt så måste det finnas förare till fordonen. Dessutom måste kunden (vi medborgare) kunna känna trygghet när vi använder kollektivtrafiken, och föraren har rätt att känna trygghet och säkerhet i sin roll.
Stockholm den 4 oktober 2000
Monica Öhman (s)
Lennart Klockare (s)