Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att successivt utöka den avgiftsfria förskolan. Motivering
Avgiften för en plats i förskolan skiljer sig kraftigt åt mellan landets kommuner. Skillnaden mellan den dyraste och billigaste kommunen är för en vanlig tvåbarnsfamilj med barnen i förskola 40 timmar per vecka 50.000 kr per år. Det visar en kartläggning som Skolverket gjort.
Kartläggningen visar också att det blivit allt vanligare med avgifter som bygger på hur länge barnen är i förskolan eller fritidshemmet. Var femte kommun har idag någon form av timtaxa i förskolan.
I en tid när klasskillnaderna tenderar att öka och när vi har ett klimat i samhället med ökat våld bland barn och ungdomar är det viktigt att alla barn har samma möjlighet till utveckling. Barnen ska ha samma rättighet att delta i förskolans verksamhet oavsett sin familjs ekonomiska status. I förskolan får barn med olika livsvillkor möjlighet att mötas. De får tillgänglig pedagogisk stimulans i en miljö som är anpassad till barnen.
Förskolan gör att barnen kommer bättre rustade till skolan. De får tidigt stöd i språkutvecklingen. Förskolan möjliggör också tidiga insatser för barn i behov av särskilt stöd. På detta sätt blir förskolans roll i kunskapssamhället och i det livslånga lärandet tydligare.
Den reform som vi nu genomför tar ett rejält steg mot att vidga den generella välfärden till att också gälla förskolan. Oavsett om någon av föräldrarna är arbetslös eller föräldraledig ska barnen ha rätt till förskoleverksamhet.
För fyra- och femåringar införs en allmän förskola där alla barn ges rätt till avgiftsfri förskola.
En maxtaxa införs som innebär att avgifterna sjunker för barn i övriga åldrar. Det är ett första steg. Men förskolan måste på sikt bli avgiftsfri för alla barn i åldrarna 1-5 år, i likhet med skolan där inga avgifter förekommer. Finansieringen ska ske solidariskt dvs. via skatterna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Monica Öhman (s)
Lars U Granberg (s)