Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utöka antalet idrottslektioner i skolan.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lärarutbildningens utformning för att kunna ge skolungdomar en god ANT-undervisning.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om en rikskampanj i skolan om farorna med bruk av alkohol, narkotika och tobak.
Idrottslektionerna är mycket viktiga!
Efter skolreformen och läroplansförändringar i början av 1990-talet genomförde Riksidrottsförbundet en omfattande utvärdering av olika delar av skolidrotten i grund- och gymnasieskolan. Studien visade på negativa effekter av skolreformerna och bidrog med all säkerhet till att grundskolan fick en ökning av idrottsämnet från 460 till 500 timmar under hela grundskoletiden.
Trots denna förstärkning visar studien att många skolor inte klarar alla momenten i läroplanen, bland annat riskerar simkunnigheten att minska bland våra barn och ungdomar. Friluftsdagarna har också minskat och verkar sakta försvinna ur skolsystemet; detta är en mycket olycklig utveckling. Även andelen idrottslärare i grundskolan har minskat sedan 1996.
Vid jämförelser med andra länder i Europa så har svenska skolelever det minsta antalet idrottslektioner. Med tanke på att det finns undersökningar som visar att elevernas hälsa och kondition stadigt försämrats är det nödvändigt att förändringar sker. Där är mönstringen en bra värdemätare, ungdomarna har blivit fetare och fetare för varje år som gått.
Skolhälsovårdens personal menar att sjukdomar som högt blodtryck, åldersdiabetes och benskörhet grundläggs tidigt, så det finns anledning till oro för den svenska folkhälsan. Om inga förändringar görs kommer detta att innebära att vi får ökade kostnader för sjukvården i framtiden samtidigt som det innebär ett lidande för den enskilde.
Med den utveckling vi haft under se senaste decennierna med allt mer stillasittande framför tv-apparater och datorer är det oerhört viktigt att skolan verkligen satsar på idrottsämnet och får en ökning av antalet idrottslektioner. Detta bör ges regeringen till känna.
ANT-information i skolan
Vid en undersökning nyligen hos en stor grupp högstadieelever hade cirka 25 procent av eleverna provat något slag av narkotika. Nyfikenheten till att vilja pröva på så kallade partydroger har ökat. Dessutom ökar bruket av tobak och alkohol både bland pojkar och flickor. Denna utveckling ger anledning till oro.
Lärarens roll för ANT-undervisningen är mycket viktig. De som lämnar högskole- och universitetsutbildningen kan dock göra det utan att ha några kunskaper om alkoholens skadeverkningar då undervisningen om detta på lärarutbildningarna är begränsad. Detsamma gäller inom högskoleutbildningar som polis-, jurist- och socionomutbildningarna. Lärarna kommer med största sannolikhet att under sitt yrkesverksamma liv möta alkoholrelaterade problem.
Det är mycket viktigt att elever får en bra utbildning och information både om alkohol, tobak och olika droger. Skolan kan med fördel samarbeta med olika organisationer som jobbar i förebyggande syfte med dessa frågor.
Ofta är det skolsköterskan som har ansvar för dessa frågor, och det är viktigt att de uppmärksammas tidigt i grundskolan. Det vanligaste är att eleverna börjar med tobak och sedan går över till andra droger. Vid en undersökning bland en stor grupp narkomaner fanns det inte en enda som hade börjat direkt med narkotika utan alla hade börjat med att röka cigaretter.
Vid besök i en högstadieskola i Skövde kunde skolsköterskan där berätta om hur de med mycket goda resultat jobbat med att ha rökfria klasser på högstadiet, och det var på denna stora skola bara ett fåtal elever som använde tobak. Man hade som morot att varje klass som var rökfri fick en summa pengar till klassaktiviteter. Det är viktigt att det finns eldsjälar som på ett mycket aktivt sätt arbetar förebyggande för att medvetandegöra eleverna om vikten av att inte använda droger, alkohol eller tobak.
Det borde vara läge för en rikskampanj i denna viktiga fråga! Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 5 oktober 2000
Birgitta Carlsson (c)
Elver Jonsson (fp)