1 Sammanfattning
Gymnasieskolan är åter föremål för utredning och nya reformer. Nuvarande program har utformats från ett uppifrånperspektiv och inte från ungdomars och samhällets behov. Variationen i andelen förstahandssökande till gymnasieskolans respektive program inför läsåret 2000/2001 är mycket stor.
Andelen elever som fullföljt gymnasieutbildning inom fyra år har minskat under 90-talet. Endast en fjärdedel av dem som börjat på det individuella programmet har fullföljt gymnasieskolan fem år senare. Konkurrensen om platserna på högskolor och universitet är hård till vissa utbildningar, medan det finns problem att fylla högskoleplatserna inom andra områden.
Kristdemokraterna vill forma en gymnasieskola som ger lust att lära och leva. Värdegrunden ska betonas och tillämpas i praktiskt handlande. Kraven på högskolebehörighet för alla tas bort. Gymnasieskolans mål att vara en gymnasieskola för alla kan aldrig uppfyllas om man förutsätter att alla elever under i princip samma tidsperiod ska ta till sig samma mått av kunskap.
2 Innehållsförteckning 3
4 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om gymnasieskolans programutbud.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kravet på direkt högskolebehörighet för alla tas bort, men att möjligheten att komplettera studierna alltid skall finnas.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sex- och samlevnadsundervisningen görs obligatorisk.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att historia införs som ett kärnämne.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla som verkar i skolan ges inflytande över sin arbetssituation.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att elevinflytandet blir en naturlig del av skolarbetet.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kvaliteten på det individuella programmet ses över, och att samordningen mellan grundskola och gymnasieskola förbättras.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det är möjligt att fullfölja gymnasiestudier på lika villkor upp till 25 års ålder.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rätten att välja skola skall vara grundläggande och att friskolor skall ha samma ersättning som offentliga skolor.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att antagningssystemet är kvalitativt och tar till vara elevens resurser på ett rättvist sätt.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att elever ges valfrihet att söka ett gymnasieprogram eller enskilda kurser utanför sin hemkommun.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det tredje året på de yrkesinriktade programmen görs frivilligt och leder till högskolebehörighet.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lärlingsprogram införs där praktik och teoretiska studier varvas från första gymnasieåret och där utbildningen knyts till det lokala näringslivet.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kärnämnen indelas i etapper, så att kurserna kan läsas i olika takt med olika ambitionsnivå.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att gymnasieexamen införs för alla gymnasieskolans program.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att betygssystemet ses över och att antalet betygssteg ökar.
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett företagsinriktat program som fokuserar på entreprenörskap och samarbete med små, medelstora och stora företag inrättas.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utbildning och möjligheter till kompetensutveckling för lärare stärks.
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fler lektorat tillsätts inom gymnasieskolan.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rektors ställning som pedagogisk ledare prioriteras.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rektorernas roll förtydligas genom direkt lagstadgat ansvar.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att möjligheten till frivillig körkortsutbildning införs i gymnasieskolan.
5 Bakgrund
Gymnasieskolan är en frivillig skolform vars uppdrag är att ge elever grundläggande kunskaper för ett demokratiskt samhällsliv, att lägga en god grund för högskole- eller vidare yrkesutbildning eller för direkt inträde i arbetslivet. Under 1990-talet har gymnasieskolan genomgått stora förändringar. Bland annat har den fått en ny läroplan, en ny programstruktur och ett nytt betygssystem. Reformen har genomförts mycket snabbt under en tid när också den ekonomiska verkligheten försämrats och har fått stora konsekvenser för alla dem som verkar i gymnasieskolan, inte minst lärarna.
5.1 En gymnasieskola för alla
Varje dag går drygt 305 000 elever till någon av landets omkring 600 gymnasieskolor. Eleverna i gymnasieskolan fortsätter att öka med närmare 100 000 till 2008. Detta ställer krav på en god framtidsplanering. För många ungdomar innebär gymnasietiden en spännande fas i livet. Dessvärre upplever många ungdomar gymnasietiden som meningslösa år. Gymnasieskolan måste stimulera såväl den som snabbt vill ta till sig mycket avancerad teoretisk kunskap, som den som vill satsa på handens kunskap och i egen takt varva praktiken med teorin. Det är dock klart att unga utan gymnasieutbildning får sämre möjligheter på den svenska arbetsmarknaden.
5.2 Gymnasieskolans misslyckanden
Gymnasieskolan vilar idag på 16 program samt ett individuellt utformat program. Programmen har formats från ett uppifrånperspektiv och inte från ungdomars och samhällets behov. Antalet förstahandssökande till gymnasieskolans program inför läsåret 2000/2001 visar en variation från 0,6 procent till livsmedelsprogrammet till 21,7 procent till samhällsvetenskapsprogrammet. Detta kan omöjligt spegla elevernas intresse och samhällets behov. De naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen bygger på en lång tradition och är styrda av ett traditionellt akademiskt perspektiv. De yrkesförberedande programmen är ofta styrda av ett traditionellt branschperspektiv. Den sociala snedrekryteringen består. Gymnasiekommittén 2000 har en omfattande uppgift att "utifrån en analys av samhällets och arbetsmarknadens förändring samt behovet av en breddad rekrytering till högskolan överväga hur gymnasiala utbildningar bör organiseras i framtiden". Om skolan ska kunna möta elevers individuella behov måste kravet på högskolebehörighet för alla gymnasieelever ges upp. Kristdemokraterna vill låta eleverna själva välja när i livet de ska skaffa sig högskolebehörighet. Möjlighet att komplettera ska alltid finnas.
5.3 Snedfördelning
Det omgivande samhällets krav på gymnasieutbildningen förändras i snabb takt. Det datoriserade samhället och den så kallade nya ekonomin ställer andra krav än industrisamhället gjort. Det är därför olyckligt att elever med lägre betyg i första hand väljer de yrkesförberedande programmen. Det fortsatt könssegregerade gymnasievalet måste brytas. Männen dominerar bygg-, el-, energi-, fordons-, industri- och teknikprogrammen medan kvinnorna dominerar hantverks-, omvårdnads- samt barn- och fritidsprogrammet. Inför hösten 2000 valde nära sju procent av eleverna det nya teknikprogrammet som förstahandsval. Endast nio procent var kvinnor. Detta leder i sig till en snedfördelning av högskolans rekryteringsbas.
6 Framtidens arbetsmarknad
I kommittedirektiven till "Gymnasieskolans utbud av studievägar" är en utgångspunkt för övervägandena om en framtida gymnasieskola en analys och bedömning av framtidens arbetsmarknad. Vidare ska kommittén belysa vilka sektorer som bedöms komma att svara för tillväxt och sysselsättning. En bedömning ska göras om vilka krav detta ställer på gymnasieskolans utbildningar och deras innehåll. Kristdemokraterna har länge efterfrågat denna koppling till gymnasieskolan och välkomnar förslaget.
Det är viktigt att eleverna såväl i grundskolan som i gymnasieskolan ges god information om arbetsmarknadens möjligheter. Principen om att elevens förstaval ska gälla för att tillgodose elevens erfarenheter och intressen i gymnasieskolan är viktig. Resultatet blir alltid bättre där det egna engagemanget är ledande. Det är också mycket viktigt att eleven vet vilken arbetsmarknad som kan förväntas stå till förfogande efter utbildningens genomförande.
7 Skolans värdegrund
Synen på människan, det vill säga alla människors lika värde och varje människas unika värde, är kärnan i den kristdemokratiska ideologin. Att alla är olika och lär på olika sätt och under olika lång tid är också utgångspunkten för vår skolpolitik. Olika intressen och begåvningar bidrar till mångfald och skolan måste vara flexibel nog att möta eleverna där de står. Detta gäller såväl utbildningssystemet i sig som själva mötet med varje enskild elev. Skolan måste kunna ge elever i behov av särskilt stöd den hjälp som de behöver.
Intresset för existentiella frågor är stort bland ungdomar. Gymnasieskolan bör möta det intresset och ge eleverna verktyg för att bearbeta sina tankar kring de stora livsfrågorna. Detta bör ske inom samtliga ämnen, även om de samhällsvetenskapliga ämnena har ett särskilt ansvar. Genom att öka förståelsen för, och kunskapen om, den egna och andras kulturer motverkas främlingsfientlighet, rasism och segregation. Kärnan måste vara alla människors lika värde, oavsett ursprung. Skolan måste skilja mellan frågor av objektiv karaktär, där eleven själv har att bilda sig en uppfattning och frågor där skolan ska förmedla tydliga gemensamma värden. Till den första kategorin hör politisk uppfattning och religiös tro, till den senare hör demokrati samt gemensamma normer och värderingar för vår samlevnad med andra människor. Att förmedla, och hos eleverna förankra, de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på är en av skolans huvuduppgifter.
I denna senare kategori vilar kristendomens betydelse som en viktig drivkraft för vår kultur. Alla behöver få kunskap om vår religiösa tradition för att förstå vårt kulturarv i form av litteratur, musik, konst och film. Till skolans uppgift hör också att förmedla en insikt om att kulturarv inte är något beständigt, utan att det utvecklas och berikas i mötet med nya kulturer. Skolan bör hjälpa eleverna att hitta sin egen identitet och öka förståelsen för andra. Möten mellan människor med olika kulturell bakgrund talar också för behovet av djupare kunskaper och förståelse för de olika religionernas likheter och särdrag.
Det är bland annat med detta som bakgrund vi menar att såväl religions- som historieämnet behöver stärkas. Det är beklagligt att kristendomen som den tradition svensk lagstiftning och svenskt kulturliv vilar på drivs mot en värdeneutralisering i den nuvarande kursplanen. Kunskapen om våra historiska rötter, de som befästs i båda dessa ämnen och som ofta manifesterats i estetisk verksamhet, har idag stora och dokumenterade brister.
7.1 Samlevnad
Många frågor under ungdomstiden handlar om mening, att räcka till och hitta sig själv. Att hjälpa eleverna att hitta rätt kan vara en naturlig del av undervisningen men vi tror också att elevvården, skolsköterskor och kuratorer med flera, har en nyckelfunktion i framtidens skola. Undervisningen om alkohol, narkotika och tobak har skurits ned och det råder på många håll en osäkerhet om vem som ska ge informationen och i vilket ämne detta ska göras. Det samma gäller sex- och samlevnadsundervisningen. I varje kommun måste diskussionen föras med skolorna om hur dessa viktiga frågor behandlas. Denna undervisning måste vara obligatorisk.
För att beskriva på vilket sätt elevens behov ska tillgodoses bör studieplaner upprättas för varje elev. Den kunskapsmässiga och sociala utvecklingen bör också följas upp under regelbundna samtal. Dessa utvecklingssamtal är viktiga både för att ge eleverna det stöd de behöver och för att ge dem inflytande över studiernas utformning. Det är särskilt viktigt att elever med behov av särskilt stöd uppmärksammas och får tillfälle att diskutera sin utveckling.
Vi anser att föräldrarna är en viktig resurs också på gymnasiet, inte minst gäller detta elevens behov av vuxenkontakt och personligt stöd och uppmuntran. I många gymnasieskolor kunde man bli bättre på att knyta föräldrarna närmare skolan och öppna för samverkan.
Elevvården bör få möjlighet att arbeta förebyggande, som en slags friskvård. Psykiskt och fysiskt välbefinnande är en förutsättning för lärande. Vissa elever far i dag illa på grund av bristande stöd i vardagslivet eller det omvända att de tvingas till alltför stort ansvarstagande. Skolan och kommunerna måste vara öppna för att hitta olika former av stöd. Boendeformer som internat eller liknande bör kunna diskuteras och olika stödgrupper från det omkringliggande samhället kan fylla sociala luckor.
7.2 Jämställdhet
Det viktigaste målet för skolans jämställdhetsarbete är att undervisningen, både när det gäller innehåll och uppläggning, speglar både kvinnliga och manliga perspektiv. Det gäller således inte egentligen att undervisa om jämställdhet utan med jämställdhet. Lärarna måste därför ha kunskaper om skillnaderna i hur flickor och pojkar lär. I dag upplever till exempel många flickor på mansdominerade utbildningar att de saknar stöd från lärarna. Detta måste förändras. Också i valet av läromedel bör jämställdhetsaspekten finnas med.
Jämställdhetsarbetet handlar också om att motverka kränkande handlingar. Den senaste tiden har olika larmrapporter kommit om sexuella trakasserier på skolor. Det är oftast flickorna som är utsatta, men det händer också att pojkar är det. En tiondel av flickorna upplever, utöver obehaget, att också studierna påverkas negativt av dessa trakasserier. Skolan måste på allvar ta itu med detta problem som ökat med det växande medieutbudet. Medierna har fått en allt mer stilbildande roll för ungdomars utveckling, och glorifiering av alkohol, kroppsfixering och sexfixering har blivit vanligare. Gymnasieskolan måste skapa en naturlig dialog med eleverna i sådana frågor. En nyligen genomförd uppföljning visade att endast 29 av 80 gymnasieskolor hade obligatorisk sexualundervisning. Detta är oacceptabelt. Det är viktigt att denna undervisning sker med stor känsla för eleverna.
8 Elevinflytande
En viktig del av skolans uppgift handlar om att förmedla kunskap. Detta är i sig en förutsättning för att demokratin ska bestå. För att ge uppväxande generationer en tilltro till demokratin måste vi fostra dem i en sådan anda. Elevinflytande ställer krav på bland annat information och organisation. Att kunna engagera sig i frågor som gäller den enskilda utbildningen eller hela skolan kräver ett väl fungerande system för hur information ska spridas och komma alla till del. Ett fungerande elevinflytande måste också organiseras på ett sådant sätt att det blir praktiskt möjligt att klara av. På de skolor där klasserna avskaffas måste till exempel speciella lösningar, som ersätter klassråden, komma till stånd. Skolan måste också ge eleverna möjlighet att utse representanter med stort förtroende. Att utse "frivilliga" representanter första dagarna på terminen går i motsatt riktning.
Praktiska möjligheter till att medverka i elevråd måste finnas. Elevrådet måste etableras som en naturlig samtalspartner för skolledningen. Även om vi menar att vuxengrupperna bör vara i majoritet i skolans styrelser anser vi att eleverna kan finnas med på ett naturligt sätt också när det gäller till exempel budget och tjänstetillsättningar. Tillfälliga projektgrupper kan vara ett komplement till elevrådet.
9 Kunskap
Gymnasieskolans kärnverksamhet handlar om att ge kunskap. Kunskapsbegreppet, liksom hur kunskapsutveckling sker, måste därför ständigt vara föremål för en diskussion. Det måste råda en rimlig avvägning mellan humaniora och teknik. Det är viktigt att tala om kunskap utifrån ett helhetsperspektiv, det vill säga både att finna ny kunskap, att tillägna sig och att använda den. Eleven måste själv kunna söka facklitteratur, skönlitteratur och övrigt kulturutbud som en källa till kunskap, självinsikt och glädje. Den traditionella boken har fortfarande en central och viktig roll i skolans arbete. Att kunna använda datorer som arbetsredskap räknas dock i dag som en självklarhet. Skolan måste ge grundläggande kunskaper inom IT-området. Här har etiken en självklar plats för att värdera informationen. Träning i kritiskt tänkande, faktagranskning och konsekvensanalys blir än viktigare.
Om skolan blir alltför teoretisk kan inlärningen hämmas för många elever. Att få använda alla sinnen stimulerar en god inlärning och förstärker elevernas självkänsla. De praktisk-estetiska ämnena och inslagen av dem är därför en viktig del av helheten i skolan.
10 Struktur och organisation
Idag fortsätter i stort sett samtliga elever till gymnasieskolan. De enda krav som ställs är att eleverna har godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik. För att övergången mellan grund- och gymnasieskola ska bli så smidig som möjligt krävs en bättre samordning mellan nivåerna. Studie- och yrkesvägledarna är därför en nyckelgrupp för en för alla fungerande gymnasieskola. Betygen måste vara en grund för urval till gymnasieprogram. De ska dock hanteras på ett korrekt sätt.
Det är viktigt att hitta lösningar för dem som av olika anledningar inte får en plats på ett nationellt program. Det individuella programmet är idag landets tredje största gymnasieprogram, vilket tyder på allvarliga brister i skolsystemet.
Kristdemokraterna anser att det individuella programmet behöver organiseras så att det dels ger möjlighet att slussas in på ordinarie program för dem som så önskar, dels kan utgöra ett eget alternativ för dem som behöver särskilda lösningar. Vi menar också att hela eller delar av en nationellt fastställd kursplan bör kunna ingå i den individuella studieplanen för en elev på individuellt program. En elev som går individuella programmet ska till exempel kunna föra med sig kärnämnen som matematik A eller svenska A till ett nationellt program.
10.1 Program- och ämnesstruktur med mera
Under riksdagsåret 1998/99 fattades en rad nya beslut med konsekvenser för gymnasieskolan. Några gällde program- och ämnesstrukturen, där det bland annat beslutades att alla program nu ska få en gemensam struktur och omfatta 2 500 poäng. Elever måste ges möjlighet att bygga på med egna poäng utöver de 2 500 poängen, likväl som inte alla program behöver kräva 2 500 poäng. Det bör inrättas ett nytt lärlingsprogram. Det tredje året på de yrkesinriktade programmen görs frivilligt och leder till högskolebehörighet. Vi vill också ha ett nytt företagarprogram.
När det gäller kärn- och karaktärsämnen har vi arbetat för att kärnämnen ska kunna läsas i etappvis indelning, för att tillgodose de elever som upplever den teoretiska delen alltför betungande. En översyn av kärnämnen bör göras, till exempel bör historia bli ett nytt kärnämne.
Det nuvarande kurssystemet bör ses över. Att de valbara kurserna i gymnasieskolan får större utrymme, 300 poäng jämfört med nuvarande 190 poäng, är bra. Det innebär större valfrihet för både eleverna och skolorna som är de som beslutar om vilka valbara kurser som ska ges. Vissa garanterade valbara kurser måste dock tillgodoses från alla kommuner, till exempel den mest avancerade matematikkursen för naturvetare.
Kristdemokraterna har påtalat att det i gymnasieförordningen ska införas en bestämmelse som definierar begreppet valbara kurser, samt en bestämmelse om att skolan har ett ansvar för att eleven i sin individuella studieplan har en sådan kombination av valbara kurser att programmålen i övrigt uppfylls.
Kristdemokraterna är positiva till regeringens förslag i årets budget om utökad garanterad undervisningstid för elever på det estetiska programmet, naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet med 30 timmar samt för övriga nationella program med 60 timmar.
10.2 Förläng ungdomsgymnasietiden
Det är inte självklart att alla gymnasieutbildningar ska fullföljas före tjugo års ålder. Gymnasiet ska i största möjliga mån tillgodose elevernas olika behov och förutsättningar, men denna strävan försvåras av att alla elever måste bli klara på samma tid. Dagens åldersgräns för gymnasiestudier omöjliggör längre uppehåll i studierna och skollagen måste därför ändras så att åldersgränsen för gymnasiestudier tas bort.
Vi anser att gymnasiestudierna ska kunna genomföras på lika villkor till och med tjugofem års ålder. Studiebidraget bör dessutom höjas.
11 Likvärdighet och allsidighet
Skolverkets uppföljningar, utvärderingar och tillsyn visar att den reformerade gymnasieskolan tenderar att bli alltmer spretig. Likvärdighet måste eftersträvas på ett bättre sätt. Gymnasieskolan lever inte upp till förväntningarna när det gäller att tillgodose elevernas val. Också i tätbefolkade regioner med korta geografiska avstånd minskar andelen tillgodosedda val. Kristdemokraterna ifrågasätter om inte kommunerna borde ha ett bredare beslutsunderlag än endast antalet sökande då dimensioneringen av utbildningarna beslutas. Långsiktigheten är viktig för stabila planeringsförutsättningar och utveckling av kompetens. Samverkansavtal mellan kommuner är viktiga. Här måste kvalitetsutvecklingen vara lika viktig som ekonomin. Metoder och rutiner måste utvecklas för att svara upp emot begreppet "en likvärdig gymnasieskola".
Samverkan är inte minst viktig för att de små kommunerna ska kunna utveckla nya gymnasieskolor. De nya och mindre gymnasieskolor som vuxit upp under de senare åren har visat sig mycket positiva. Att få vara med och skapa nytt, ofta med modern pedagogik och relativt goda resurser för utrustning med mera, har gjort det lätt att rekrytera behöriga lärare. För många elever vägs det mindre urvalet av grenar och kurser upp av andra faktorer som trivsel, kortare restider och möjlighet att delta i hemortens sociala liv. Det måste dock finnas en viss bredd i en gymnasieskolas utbildningsutbud för att skolan ska anses hålla en god kvalitet. Valfriheten för eleven måste innebära att såväl valbara kurser som hela program kan läsas utanför hemkommunen.
Skollagen säger att alla elever ska erbjudas ett allsidigt urval av program och att antalet platser på programmen och deras grenar ska anpassas med hänsyn till elevernas önskemål. För kristdemokraterna är det viktigt att gymnasieskolan ger ett rikt utbildningsutbud som svarar mot olika elevers individuella behov. Om regeringen fullföljer sina planer på en gymnasieskola med "färre ingångar och fler utgångar" måste detta således kombineras med möjlighet till specialisering för olika valbara inriktningar inom programmet.
12 Friskolor
Rätten att välja skola är grundläggande i en demokrati. Den stora förändringen för de fristående gymnasieskolorna kom 1993, då fristående gymnasieskolor fick lagfäst rätt till bidrag från elevernas hemkommuner. Bidragssystemet kan förenklas. Regeringen lägger programvis fast en lägsta nivå för vad kommunerna är skyldiga att betala till friskolorna. Det råder dessutom ofta delade meningar om vad som ska ligga till grund för ersättning. Det naturliga vore att samma ersättning utgick till de fristående skolorna som till de offentliga.
År 1999 gick cirka fyra procent av rikets gymnasieelever hos fristående huvudman. Huvudmannaskapet är oftast stiftelse eller aktiebolag. Också ideella föreningar och ekonomiska föreningar förekommer, liksom handelsbolag. Lärarnas intresse av att arbeta i friskolor ökar också. Stor vikt läggs i dag vid att utbildningen vid de fristående gymnasieskolorna präglas av de grundläggande värden och allmänna mål som finns angivna i skollagen. Enligt skollagen 9 kap. 10 § får fristående gymnasieskolor med rätt till bidrag också i dag endast ta ut elevavgifter som är skäliga med hänsyn till de särskilda kostnader som förutsätts rimliga.
Vi vill också se den ökande konkurrensen mellan friskolor och kommunala gymnasieskolor som något positivt. Kvaliteten på landets skolor kan komma att genomgå en generell nivåhöjning. Kristdemokraterna ser därför fram mot en utveckling av fler fristående skolor. I framtidens mångfald har också väl fungerande kommunala skolor en självklar plats.
13 Teori och praktik
13.1 Lärlingsprogram
Ett viktigt steg i riktning mot valfrihet är införandet av ett nytt lärlingsprogram på gymnasiet. Den som är intresserad av ett visst område engagerar sig betydligt mera och blir mera kreativ. Att kunna gå ut som lärling i en bransch som lockar förstärker valfriheten. Eleven märker snabbt om han eller hon trivs med arbetet. I stället för att först avklara tre års teoretiska studier, får eleven en uppfattning om just detta är framtidsjobbet. Besvikelser och felval kan mötas på ett bättre sätt. En ökad flexibilitet och anpassning till den lokala arbetsmarknadens behov underlättar också ungdomars möjligheter att få arbete.
I en modern, flexibel lärlingsutbildning måste skola och arbetsliv dela på ansvaret för utbildningen. Krav på yrkeskunnande ökar idag på flera områden. Det gäller att ha bred kännedom om arbetsinnehåll och moderna metoder, att vara snabb och effektiv och att kunna utföra arbete med kvalitet. Man ska kunna arbeta självständigt och kunna ta ansvar. Man ska kunna lösa problem och vara flexibel för förändringar. En rimlig avvägning mellan teori och praktik är mycket viktig. Kvaliteten i utbildningen måste förstärkas och svara mot de kvalitetskrav som branscherna ställer.
Lärlingsutbildningen bör vara mellan två och fyra år beroende på yrkets karaktär och lärotid samt önskemål om förberedelse för kommande studier. Lärlingsutbildningen ska knytas nära det lokala näringslivet. Att ungdomar i tidig ålder får fäste på den lokala arbetsmarknaden ger möjlighet till ett fortsatt boende på orten, vilket ger positiva regionalpolitiska konsekvenser. Praktik bör varvas med teori redan från första terminen. För både lärlingsutbildningen inom gymnasieskolan och inom arbetsmarknadspolitiken gäller att den kvalitetssäkras, gärna med yrkesexamen efter branschens önskemål. Utbildningen avslutas med ett gesällprov/yrkesprov. Yrkesbevis utfärdas, vilket också gäller som gymnasieexamen. Alla elever med avslutad utbildning har behörighet till fortsatt yrkesutbildning på den yrkeshögskola vi vill inrätta.
13.2 Gymnasieexamen
Regeringen presenterade i mars 2000 en proposition där projektarbete och gymnasieexamen berördes. Att införa en gymnasieexamen medförande högskolebehörighet för gymnasieskolans program är ett steg framåt för att höja kvaliteten. Kristdemokraterna anser att gymnasieexamen ska införas för alla program och vara en grund för fortsatta högskolestudier och/eller arbete. Den bör således omfatta alla elever som fullgjort ett nationellt program, oavsett om det är teoretiskt eller yrkesinriktat. För de yrkesförberedande programmen anser Kristdemokraterna att tredje året ska vara valbart. Gymnasieexamen ska dock enbart gälla treårig fullgjord gymnasieutbildning.
Gymnasieexamen tydliggör vilka resultat och vilken kompetens eleven uppnått och är härigenom ett sätt att kvalitetssäkra alla yrkesutbildningar. En gymnasieexamen för de yrkesinriktade programmen kan påverka den sociala snedrekrytering till högskolan som fortfarande existerar. Genom att påskynda införandet av en ny yrkeshögskola som är parallell till högskolan stärks programmen.
14 Elever med behov av särskilt stöd
Gymnasieskolan måste bli bättre på att tillgodose elevers behov av särskilt stöd. Den nuvarande tillgången till speciallärare är till exempel otillräcklig. Detta går enligt Lärarnas Riksförbund ut över elever i program med yrkesämnen, svaga elever på de natur- och samhällsvetenskapliga programmen och elever med mindre uttalade behov.
Gymnasieskolan måste också bättre ta vara på de möjligheter som den nya reformen innebär. Individuella studieplaner, stöd- och specialundervisning måste utnyttjas i större utsträckning. Det finns ett stort behov av teoriutveckling inom den specialpedagogiska forskningen. Skolverkets nationella kvalitetsgranskningar har pekat på att det behövs ett fördjupat forsknings- och utvecklingsarbete om effekterna av gruppstorlekar och hur man kan arbeta med elevers lärande i olika grupper.
Vi vill också i detta sammanhang uppmärksamma gymnasiesärskolans betydelse. Gymnasiesärskolan bygger på den obligatoriska särskolan och vänder sig till ungdomar som inte kan gå i gymnasieskolan därför att de har en utvecklingsstörning. Den ska utifrån varje elevs förutsättningar fördjupa och utveckla kunskaper som en förberedelse för ett meningsfullt vuxenliv i arbete, boende och fritid.
15 Nationella prov
För att få en vägledning när det gäller bedömning av kunskaper fyller de nationella proven en viktig funktion. Det diagnosmaterial och de prov som ingår i det nationella provsystemet ska dels kunna användas för att ta reda på elevens starka och svaga sidor, dels kunna hjälpa läraren vid en bedömning av om uppställda mål har nåtts och som ett stöd inför betygssättningen. Vi anser att nationella prov har en viktig uppgift att fylla som rådgivningsinstrument för en någorlunda likvärdig betygssättning. Det är därför positivt att de nationella proven i svenska, engelska och matematik blivit obligatoriska från hösten 2000. Det är viktigt att praktiska yrkeskunskaper uppvärderas och att man finner former får hur de kan bedömas.
16 Betyg och betygssystem
Betyg bör ses som ett komplement till utvecklingssamtalen och handlar således om personlig feedback på prestationer. Kristdemokraterna har medverkat till att ett mål- och kunskapsrelaterat betygssystem införts. Ett sådant betygssystem bidrar enligt forskning och lärarerfarenhet bättre än ett relativt system till att motivera eleverna och ge även svaga elever ett gott självförtroende. Detta förutsätter emellertid att varje elev uppmärksammas, ges handledning och uppmuntran. I ett mål- och kunskapsrelaterat betygssystem är betyget ett kvitto på en dokumenterad kunskap. Stegen i betygsskalan får emellertid inte vara för glesa om betygssystemet ska medverka till att motivera eleven att försöka uppnå nästa steg. Om instrumentet är alltför trubbigt mäter det inte heller det som det är tänkt att mäta och informationen som betygen ska ge blir därigenom bristfällig. Dagens system bör därför kompletteras med fler steg. Hela betygssystemet bör ses över, framför allt hur det används som urval till högre studier.
16.1 Betyg som urvalsinstrument för högre utbildning
Från kristdemokraterna har vi ihärdigt pekat på att det finns flera brister i det nuvarande systemet. När det gäller behörighetskravet har vi till exempel markerat att det behövs en avstämning mellan gymnasieexamen och det nuvarande kravet på allmän behörighet.
För att ha allmän behörighet att söka till högskolan krävs godkänt på 90 procent av samtliga kurser. Det är således ett kvantitativt krav. Någon kvalitetsaspekt finns inte i detta, till exempel att svenska, engelska, matematik och samhällskunskap ska ingå. Det sker inte heller någon viktning av olika kursers betydelse för högre utbildningar.
Målrelaterade betyg kräver ett annat urvalsförfarande. Andra urvalsmetoder såsom intervjuer och särskilda prov har blivit vanligare, men fortfarande antas inte mer än några procent på detta sätt. Utvecklingen av antagningsprov och andra alternativa urvalsinstrument har avstannat. Dagens tillträdessystem med samma urvalsregler för nästan alla utbildningar tillgodoser inte önskemålen om variation och flexibilitet. Komvux har fått känna av en stor efterfrågan på kompletteringsutbildning från studerande som redan har en avslutad behörighetsgivande gymnasieutbildning.
När det gäller urvalsreglerna har vi bland annat pekat på problemet med betygsräkning. Idag söker eleverna på snittpoängen till högskolan, vilket medför en risk att eleverna i sina val av kurser väljer sådana där det anses lättare att få bra betyg, med syftet att få upp snittbetyget. Traditionella kunskapsämnen, som upplevs som svåra, riskerar att prioriteras ned eftersom eleven själv väljer de 90 procent som räknas.
Kristdemokraterna anser att en modell för viktning av betygen ska utvecklas. Det är högskolans och universitets uppgift att vikta dem i förhållande till utbildningsmål. Informationen till gymnasieeleven måste stärkas för att öka valmöjligheten inför kommande högskolestudier. Vid urval bör också andra sätt att värdera lämplighet för och möjlighet till den sökta utbildningen användas. Ett exempel är andra varianter tillsammans med högskoleprovet. Elevens förstaval måste också värderas som ett tecken på viljeinriktning.
17 Högre studier
SCB har undersökt intresset för högre studier bland elever i gymnasieskolans avgångsklasser läsåret 1998/99. Vid detta tillfälle planerade 61 procent av kvinnorna och 47 procent av männen att börja studera på högskola inom de närmaste tre åren. Samma undersökning visar att ungdomar från arbetarhem är underrepresenterade bland dem som gått ut från treåriga studieförberedande program. Också med samma betyg går de i mindre utsträckning vidare till högskoleutbildning.
Ansträngningar måste göras för att bredda rekryteringen och stimulera nya grupper att skaffa sig en högre utbildning. Fortfarande är det alltför få ungdomar från studieovana miljöer som söker sig till högskolan. Att ungdomar som är barn till tjänstemän huvudsakligen väljer studieförberedande program, medan ungdomar vars föräldrar är arbetare oftast väljer ett yrkesförberedande program lägger grunden för den sociala snedrekryteringen till högskolan. Vi menar att en reformering av gymnasieskolan är nödvändig för att kunna möta alla elever oavsett bakgrund.
Kontakterna mellan gymnasiet och arbetslivet är viktiga för båda parter. Ett klimat för skapande och framtidstro kräver att medborgarna myndigförklaras, blir betrodda och får ta ansvar. Ett sådant klimat kräver en skola som tar vara på ungdomars nyfikenhet och stimulerar deras kreativitet. En gymnasiekola för entreprenörskap och initiativkraft kan skapas i samarbete med näringslivet.
Vi anser därför också att det borde inrättas ett nationellt program med speciell inriktning på företagande och entreprenörskap. Ett sådant program bör inrikta sig på samarbete mellan små, medelstora och stora företag inom alla samhällets sektorer. I ett företagsinriktat program måste tonvikt läggas på elevernas kreativitet och kapacitet att planera och genomföra egna projekt.
18 Kommunernas ansvar
Kommunerna har också ett ansvar för att resurser för läromedel ställs till förfogande liksom att lokalerna är ändamålsenliga. Särskilt bör den växande allergiproblematiken beaktas. Många av landets skolor är inte heller anpassade för de pedagogiska metoder som utvecklats, eller de nya uppgifter som tillkommit. På ett flertal skolor saknas till exempel avskilda rum för utvecklingssamtal.
För att gymnasieskolan ska vara en attraktiv arbetsplats krävs att kommunerna satsar på personalen. Det krävs till exempel större flexibilitet när det gäller utformandet av tjänster så att lärare kan kombinera sin undervisning med forskning eller annat arbete. Ambitionen att skapa heltidstjänster har också lett till att lärare inte har utbildning i alla ämnen de undervisar i. En rejäl satsning på lärarnas löner, fortbildningsmöjligheter och arbetsmiljö bör ingå i alla kommuners skolsatsningar. Kommunerna måste också hitta sätt att attrahera duktiga rektorer och ge dem frihet och möjlighet att driva skolutveckling. Allt detta bör finnas i kommunernas kvalitetsredovisningar.
För att stärka kommunernas möjligheter att klara sina åtaganden anslår Kristdemokraterna 3 500 miljoner kronor till kommunerna utöver regeringens förslag år 2001, samt 2 500 miljoner kronor respektive 1 500 miljoner kronor för åren 2002 och 2003.
19 Gymnasieledning
Skolledarens roll är avgörande för både skolans klimat och resultat. Att skapa ett klimat i skolan där både barn och vuxna möts med respekt och respekterar andra, där medmänsklighet ses som naturligt och eftersträvansvärt och lusten att lära stimuleras är rektorernas viktigaste uppgift. Att driva skolutveckling är en huvuduppgift för rektor. Denna utveckling ska ske i samarbete med personalen, men också i nära kontakt med föräldrarna.
Det är nödvändigt att varje skola leds av personer som har god kännedom om barns och ungdomars utveckling och insikt i utbildningens villkor. För det pedagogiska ledarskapet ska rektor ha goda insikter i vad lärararbetet innebär. Rektorer som rekryteras ska ha goda ledaregenskaper och få en högklassig grundutbildning och en kontinuerlig fort- och vidareutbildning så att de i verklig mening kan vara ledare för såväl skolans pedagogiska som admini- strativa verksamhet.
Resultatansvar och befogenhet som delegerats till rektor är ofta otillräckliga. Det fria utrymmet är starkt kringskuret, inte minst vad gäller ekonomiska frågor. I läroplanen uttalas rektorernas uppgifter tydligt. Huvudmannen, kommunen, har det yttersta ansvaret och rektorernas kommunala uppdragsgivare måste skapa förutsättningar så att rektorerna kan utöva ledning och styrning mot uppställda mål. För att förbättra rektorernas möjligheter är det viktigt att rektorernas roll förtydligas genom direkt lagstadgat ansvar.
20 Lärares status och arbetsvillkor
I den kommunala gymnasieskolan har andelen lärare med pedagogisk utbildning fortsatt att minska från 89 procent 1996 till 84 procent hösten 1998. Drygt var sjätte gymnasielärare saknar pedagogisk utbildning. Antalet lektorer har fortsatt att minska och 1997/98 var antalet nere i 697. Enligt Kommunförbundet kommer det år 2007 att behövas ett nytillskott på ca 10 000 gymnasielärare, eftersom pensionsavgångarna är stora inom gymnasieskolan. Regeringens planering är otillräcklig.
Ett av det viktigaste sätten att höja lärarutbildningens kvalitet är att låta den genomsyras av ett vetenskapligt förhållningssätt. I den pedagogiska kompetensen ska också lärarnas möjligheter till forskning tas till vara.
De flesta av gymnasielärarna i yrkesämnen har "gamla" kunskaper, i den bemärkelsen att det var länge sedan de lämnade sitt yrke för att bli yrkeslärare och att de i liten omfattning är ute på yrkespraktik eller kompetenshöjande teoretisk vidareutbildning. Risken är överhängande att skolan förmedlar kunskap som hör gårdagens arbetsliv till. Därför måste lärarna få fortbildning och uppdatering i ämnet. Uppdatering och yrkespraktik måste kopplas till någon form av lärarcertifikat där lärarna regelbundet är ute i arbetslivet och får adekvat yrkespraktik.
20.1 Att stanna i yrket
Ohälsa och stress har ökat bland lärare under 1990-talet. En ny undersökning från Arbetslivsinstitutet visar att var femte lärare är i riskzonen. Värst drabbade är kvinnliga gymnasielärare. Mellan 1993 och 1997 fördubblades procentandelen kvinnliga gymnasielärare som varje vecka känner olust inför att gå till arbetet, från 16 till 30 procent. Andelen som varje vecka misströstar inför svårigheter på arbetet redovisar också en fördubbling, från 20 till 40 procent.
Läraryrkets status måste också höjas. Rollen som kunskapsförmedlare måste vara tydlig. Lärarna måste få lön för mödan och stimulans i form av tjänster med speciellt ansvar. Karriärstegar för lärare är inte heller tillräckligt utvecklade. Kontakter mellan forskare och personalen i skolan måste stimuleras. Lärare får ofta själva ta tag i problem, där en verklighetsnära forskning hade kunnat underlätta. Genomtänkta planer för rekrytering av personal, utvecklande av karriärstegar för lärare och så vidare är viktiga led för en förbättring. Kristdemokraterna anser att det måste finnas fler lektorer i gymnasieskolan.
Att vara lärare handlar i dag både om kunskapsförmedling och sociala uppgifter. Rollen som kunskapsförmedlare måste vara tydlig. Därför måste kommunerna satsa tillräckligt med resurser på sådana yrkesfunktioner som kompletterar lärarnas arbete. Om kommunerna skär ned på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar går detta ut över ungdomars ökade ohälsa och det får också konsekvenser för dem som möter eleverna i deras vardag. Nedskärningarna inom skolans område har lett till att en stor del av den elevvårdande personalen tvingats sluta. Med färre vuxna har arbetsbördan för lärarna blivit orimlig och stödet till elever som har svårt att tillägna sig undervisningen räcker inte.
21 Körkortsutbildning
Vi anser att det finns god anledning att det utformas en strategi för körkortsutbildning i gymnasieskolan. Endast 27,3 procent av 18-åringarna i Sverige hade gällande körkort för personbil år 1998. I Stockholm handlar det om var tionde. Ungdomarna säger själva att de gärna vill ta körkort, men att de varken har tid eller råd.
Körkort och trafikkunskap är något av ett obligatorium. För många anställningar fordras också körkortsinnehav. Några exempel är omvårdnadspersonal i hemtjänst och elinstallatörer. I vårt moderna samhälle måste vi säkerställa att alla undervisas om trafikkunskap, i vilken ANT-frågor bör komma in på ett naturligt sätt.
Kristdemokraterna menar att gymnasieskolan inom vissa program, i samverkan med körskolorna, ska kunna erbjuda en fullständig körkortsutbildning. Vi anser också att den teoretiska undervisning och den examination som krävs för att förbereda för uppkörning bör bli obligatorisk för skolorna att erbjuda. Körkortsutbildningen ska erbjudas eleverna för frivilligt deltagande.
Stockholm den 5 oktober 2000
Ulla-Britt Hagström (kd)
Inger Davidson (kd)
Yvonne Andersson (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Maria Larsson (kd)
Dan Kihlström (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Sven Brus (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Fanny Rizell (kd)
Magda Ayoub (kd)
Kenneth Lantz (kd)