Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning i demokrati. Motivering
Under de senaste tio åren har valdeltagandet i de allmänna valen minskat med närmare 10 %. Av valanalyser framgår att det är första- och andragångsväljarna som utgör en stor del av röstskolkarna. Detta är mycket allvarligt ur demokratisynpunkt då införandet av den allmänna rösträtten är den allra viktigaste reformen på 1900-talet.
Det är angeläget att motverka denna utveckling och att öka ungdomars ansvar för demokratin. Ett sätt att göra detta är att bereda ämnet demokrati större utrymme i skolan, även om folkrörelser och de politiska partierna har en viktig roll i den demokratiska fostran. Det handlar inte enbart om rösträtt utan om demokrati i en vid mening och undervisning i demokrati måste därför påbörjas redan i grundskolan.
Undervisningen måste utgå från alla människors lika värde och ta avstånd från alla former av rasism och nazism. Det är nödvändigt att bekämpa krafter som motverkar ett demokratiskt styrt samhälle. Utformning och innehåll i undervisningen samt fortbildning av personal är i hög grad en fråga för den kommunala skolplanen. Med ökad undervisning i demokrati i allmänhet och i rösträtt i synnerhet krävs det starkt engagemang från riksdagens och regeringens sida. Det är angeläget att snabbt finna former för hur utbildning i demokrati i en bred mening kan ske inom grund- och gymnasieskolan.
Stockholm den 28 september 2000
Susanne Eberstein (s)
Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)
Göran Norlander (s)
Hans Stenberg (s)