Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ämnet idrott och hälsa i skolan måste stärkas. Motivering
Vi kan då och då läsa om olika undersökningar som visar på att barn och ungdomar rör sig allt mindre. Barn och ungdomar med övervikt blir allt fler. En uppgift från Pliktverket visar på att under perioden 1971-1995 har antalet överviktiga bland 18-åriga värnpliktiga ökat från 6,9 till 16,3 procent.
Dessutom rör sig de unga allt mindre på sin fritid. En stor enkätundersökning bland Stockholms gymnasieelever som gjordes förra året visar att var fjärde elev bara motionerar under idrottslektionerna. Visserligen är många barn engagerade inom olika idrottsföreningar, men allt för många står tyvärr utanför föreningslivet.
I dag leker och rör sig barn på andra sätt än tidigare. Datorernas intåg har gjort att många barn tillbringar sin fritid framför datorskärmen inomhus. I stället för att cykla eller gå blir barn skjutsade till olika aktiviteter med bil.
För att bevara en god hälsa är det vedertaget att regelbunden motion från unga år är nödvändig, och lika viktig för unga som för äldre. Det är lönsamt för samhället att satsa på friskvård och därför har ämnet idrott och hälsa en stor betydelse för barn och ungdomars välmående inte bara under sin skolgång utan även framöver, då skolan kan hjälpa till att skapa goda vanor att motionera.
Riksidrottsförbundet har återigen kartlagt utvecklingen av idrotten i skolan. Några av deras slutsatser är att skolorna inte klarar alla momenten i läroplanen, bland annat gäller det simkunnigheten. Friluftsdagarna tenderar att bli färre och färre och det är framförallt barn i storstadsområden som drabbas. Sedan 1996 har andelen idrottslärare i grundskolan minskat.
Internationellt sett ges Sverige både ris och ros för hur mycket vi motionerar. Sverige är idag bland de länder inom EU som satsar minst på skolidrott. Däremot är vi jämte Finland det EU-land där vuxna människor rör sig mest.
Skolämnet idrott och hälsa har fått ytterligare resurser i antal timmar de senaste åren, men det tycks inte vara tillräckligt. Vi anser att idrotten är viktig för barns utveckling och det är endast genom idrottsämnet i skolan som alla ungdomar kan få del av denna kunskap. Vi anser därför att ämnet idrott och hälsa i skolan måste stärkas.
Stockholm den 3 oktober 2000
Anita Jönsson (s)
Jarl Lander (s)