Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den skall uppmärksamma vikten av att teknikintresset skall stimuleras tidigt hos barn. Motivering
Forskningspropositionen föreslår utökad forskning och forskarutbildning inom naturvetenskap och teknik. Frågan har en märklig historia.Vårt högteknologiska samhälle behöver fler tekniker, det är de flesta överens om. Därför behöver vi fler som är intresserade av teknik. Regeringen misstar sig när man försöker rekrytera till den högsta av alla utbildningar i vårt land. Tekniskt intresse startar i barnaåren. I grundskolan kan detta intresse stimuleras genom hög grad av praktiska moment och värdering av de praktiska kunskaper som presteras. Men i vårt skolsystem undervärderas praktisk kunskap och den betygsätts sällan. Ämnen med praktiska moment ur vilken tekniskt intresse har sin härkomst har fått endera allt mindre tid eller blivit alltmer teoretiserade.
På gymnasiet finns tekniska utbildningar. Allt färre ungdomar söker ty de är sällan förknippade med praktiska moment som värderas som viktiga, dvs praktiktjänstgöring och lärlingsutbildning. Att ungdomar inte söker beror inte på att de är ointresserade utan på att deras möjligheter inte tagits tillvara och förädlats. Ungdomarna själva inser att de inte heller kommer att förädlas i gymnasiet utan snarare att styras hårt mot teori.
För att råda bot på samhällets problem låter Östros tekniska utbildningar expandera. Men de ungdomar som haft presumtiva förmågor i teknik har redan givit upp. Därför kan Östros inte fylla högskoleplatserna med studerande. Om han ska göra det behövs en yrkeshögskola med hög grad av praktiskt innehåll - då kan det vara möjligt. Nu väljer istället Östros att göra fler till tekniska forskare. Som om det skulle möta näringslivets behov av fler tekniker.
I själva verket kanske just de som tappat sugen hade varit det bästa rekryteringsunderlaget för högskoleplatserna. Vi vet att de riktig framgångsrika teknikerna redan tidigt fått arbeta med praktiska moment.
Fler tekniker i vårt samhälle behövs - men alla kanske inte behöver ha akademisk utbildning direkt. Alla har rätt att få sina begåvningar och anlag förädlade efter sina möjligheter. Då kan de efter genomgången yrkesutbildning gå vidare till universitetet med dess grundutbildning och forskning.
Det finns ett rejält glapp mellan samhällets behov av duktiga naturvetare och tekniker och ungdomars vilja och ambition att studera dessa kunskapsområden. Det är inte försvarbart att tvinga ungdomar läsa teknik för att det behövs tekniker. Det fria valet måste alltid få finnas. När samhället har behov av många tekniker måste man börja arbeta underifrån. Regeringens metod att styra ungdomarna med pengar och antal platser på universitet och högskolor är fel. Bättre är att tidigt stimulera barn och ungdomar att utveckla sina intressen mot teknik. De lärare som tidigt möter barnen är sällan tekniker. En teknikintresserad väljer inte i första hand att bli grundskollärare, även om det skulle vara önskvärt. Därför är det viktigt att teknikintresserade får tillträde till skolan för att ta sig an de problem skolan själv inte lyckas lösa.
Redan i början av 1970-talet inleddes ett antal projekt för att stimulera elever och särskilt flickor att lära naturvetenskap och teknik. Teknik integrerades med andra intressanta ämnen som slöjd, hemkunskap och fysik. En rad forskningsprojekt genomfördes för att utveckla idéer om teknikundervisning. Men impulserna kom i huvudsak från skolans värld. Det är märkligt med tanke på att det egentligen är samhället utanför som behöver teknikerna. Än mer märkligt är det att vid samma tid som behov av tekniker ökar så undervärderas den praktiska kunskapen. Det borde vara tvärtom, intresse för teknik har med praktiskt kunnande att göra. För många elever kan den praktiska hanteringen av teknik skapa intresse för teorin, för andra gäller det motsatta. Respekten för elevers olika begåvning, intresse och sätt att lära är viktig. All teknikundervisning som ska vara effektiv i meningen att elever både blir nyfikna och kunniga har sitt nödvändiga villkor i lusten att lära.
Efter flera decennier står vi fortfarande vid samma uppgift, att få fler kunniga tekniker i vårt samhälle samtidigt som elever inte vill läsa teknik. Den stora frågan är varför ungdomar upplever teknik och naturvetenskap som tråkiga ämnen och hur man ska stimulera intresset.
I den frågan döljs andra frågor:
Presenteras tekniken i skolan som vardagskunskap, teknik i den nära miljön eller är det abstrakta kunskaper?
Är lärarna själva så intresserade att de kan motivera eleverna i teknik eller är lärarna egentligen humanister som inte själva är tekniskt kunniga? Skulle engagerade tekniker i skolan bättre kunna intressera elever i ämnet teknik?
Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien har tagit problemet på allvar. De driver tillsammans skolprojektet "Naturvetenskap och teknik för alla"(NTA). Projektet syftar till att stödja lokal utveckling av grundskolans verksamhet inom naturvetenskap och teknik och att inspirera och stödja grundskolans elever och lärarlag i arbetet med att uppnå läroplanens och kursplanernas mål inom ämnena.
Skolutvecklingsarbetet har framgångsrikt drivits i samarbete med kommunen och flera olika aktörer i samhället.
Akademierna får utgöra ett gott exempel på hur samhällsaktörer kan stimulera och stödja skolan i en uppgift som verkar övermäktig. Det finns problem som skolan förväntas lösa men som de som arbetar där har svårt att förstå och angripa. Skolan är en del av samhället vilket innebär att när skolan inte kan lösa sina uppgifter får det konsekvenser för samhället och tvärtom. Därför är det viktigt med samarbete i vid meningen - alla tjänar på det.
Stockholm den 2 oktober 2000
Yvonne Andersson (kd)