Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att de tjejer som önskar skall ges möjlighet till träning i självförsvar i anslutning till skolan. Motivering
Varje år anmäler cirka 20 000 kvinnor misshandel i Sverige. Därutöver finns ett stort mörkertal. Endast var femte anmälan leder till åtal. Våld mot kvinnor måste bli en bättre prioriterad fråga i hela samhället. En SIFO-undersökning med tusen intervjuer som presenterades i tidningen Vår Bostad visade, att det finns en stor otrygghet i våra bostadsområden. Framför allt är det unga kvinnor som känner stor otrygghet. Var tredje kvinna under 30 år säger sig ha varit rädd eller otrygg runt bostaden. Överfall, våldtäkt och inbrott är de brott som kvinnorna är mest rädda för. Bland 15-19-åringar har drygt 20 procent känt sig rädda och otrygga i sitt bostadsområde.
Allra viktigast är givetvis att på alla sätt och med flera metoder motverka brott. Polisen har här en stor uppgift att fylla. Alla kommuner bör genomföra ett program för kvinnofrid. Det gäller såväl fysisk miljö som att föra en diskussion om kvinnofrid i bostadsområden, på skolor och arbetsplatser. Trots alla strävanden kommer dock inte samhället att lyckas skapa sådana förhållanden att alla känner trygghet. Familjens nedtonade roll och brist på stöd är givetvis en orsak till det ökade ungdomsvåldet, liksom försämrade skolmiljöer på vissa håll.
Skolans uppgift är att genom etiska samtal, samlevnadsundervisning, kunskap och information, social kompetens och relationsskapande åtgärder stärka självförtroendet hos såväl tjejer som grabbar. Det är givetvis viktigast att få lära sig att inte slå. Skolan har också en roll att bekämpa skönhetsförtryck och orättvisor. Självförsvar för tjejer skulle kunna vara ett komplement till denna undervisning och vända sig till dem som frivilligt önskar.
Självförsvar handlar i grunden om mycket mera än att lära sig metoder för att handgripligt skydda sig mot anfall. Det första ledet innebär att ge hjälp till självförtroende, att tjejerna känner att de är värda att försvara sig själva. En viktig lärdom är att veta att man har rätt att sätta gränser. Den som känner en inre säkerhet och uppträder på ett säkert sätt har större möjligheter att slippa bli anfallen, än en person som verkar mycket osäker. Självförsvar handlar också om att våga ta ögonkontakt och säga ifrån på skarpen. Metoderna handlar sedan om att lära sig slå mot känsliga punkter endast med syftet att försvara sig själv.
Verksamheten är efterfrågad och flera högstadier har bokat in föreläsningar. Det är viktigt att tjejer får stöd i att stärka sin självkänsla. Det handlar också om att ha rätt till sin egen integritet.
Stockholm den 2 oktober 2000
Ulla-Britt Hagström (kd)