Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att en utredning bör tillsättas med uppgift att föreslå nationella riktlinjer för på vilka grunder beslut om mottagning till särskolan skall ske samt för hur utredning inför sådana beslut skall gå till. Bakgrund
Rapporten Hur särskild får man vara? En analys av elevökningen i särskolan är Skolverkets svar på ett regeringsuppdrag och innehåller flera alarmerande uppgifter:
- Antalet elever i särskolan har ökat med drygt 50 % från läsåret 1992/93 till 1999/00. Under samma tid ökade antalet elever i grundskolan med 18 %.
- Spridningen mellan kommuner och län är stor, både beträffande ökningen och andelen elever i särskolan.
- Rutiner för utredning och beslut om mottagande varierar, både beträffande vilka som deltar och i förfaringssätt.
- Elevgruppen i särskolan har förändrats. Tendensen är att elever med autism eller autismliknande tillstånd i särskolan har ökat liksom elever med "nya" handikapp som damp/ADHD och elever med koncentrationssvårigheter. Elever med invandrarbakgrund är också överrepresenterade.
- Fallstudier visar att det förekommer att elever som inte är utvecklingsstörda enligt gällande bedömningspraxis ändå återfinns i särskolan.
- Storleken på gruppen elever som skall placeras i särskola är i en del kommuner situationsrelaterad och konjunkturberoende.
- Brist på kompetens och resurser i grundskolan har haft stor betydelse för ökningen av antalet särskoleelever.
- Det nya betygssystemet, med krav på att alla elever skall nå målen, har också bidragit till ökningen.
- En ökad iver att testa och diagnostisera elever har skapat ett ökat tryck på särskolan.
Mottagandet i särskolan skall enbart baseras på elevers förmåga och förutsättningar. Att, som det framgår i rapporten, beslut om särskoleplacering fattas utifrån grundskolans resurstillgång är inte acceptabelt. Elever med behov av stöd tenderar att bli brickor i ett kommunalekonomiskt spel. Det är orimligt att särskolans elevkrets är situationsrelaterad och konjunkturberoende.
Det nuvarande regelverket stadgar endast att den som är utvecklingsstörd och därför inte kan gå i grundskolan skall tas emot i särskolan. Samma sak gäller barn med autism eller autismliknande tillstånd. Det är särskolans styrelse som skall göra utredningen inför ett beslut om mottagande i särskolan, men det finns inga närmare bestämmelser om hur denna utredning skall gå till, eller på vilka grunder beslut skall fattas. Mot bakgrund av Skolverkets rapport är det uppenbart att detta är otillräckligt. Regeringen bör snarast tillsätta en utredning med uppgift att föreslå nationella riktlinjer för på vilka grunder beslut om mottagning till särskolan skall ske, samt för hur utredning inför sådana beslut ska gå till. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 2 oktober 2000
Lennart Gustavsson (v)