Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ungdomars brist på delaktighet i samhällets demokratiska processer skall uppmärksammas. Motivering
Det svenska samhällets demokratiska institutioner är starkt förankrade i flertalet medborgares medvetande och värderingar. Extrema politiska rörelser har därför i modern tid haft mycket begränsade framgångar i vårt land. Även om det finns anledning att känna trygghet i denna breda uppslutning kring gemensamma demokratiska värderingar finns det också oroande tecken. Ett växande antal människor står utanför det etablerade samhällets vedertagna demokratiska organ. Detta gäller inte minst ungdomar som i liten utsträckning låter sig engageras i de etablerade politiska partierna.
Sverige har en unik folkrörelsetradition. Arbetarrörelsen, frikyrkorörelsen och nykterhetsrörelsen är historiskt viktiga beståndsdelar i uppbyggnaden av det svenska välfärdssamhället. Dessa tre stora folkrörelser, som växte fram runt det förra sekelskiftet, var framsprungna ur reaktioner mot sociala orättvisor, religiöst förtryck och det omfattande alkoholmissbruk som hotade folkhälsan och den sociala tryggheten. De stora folkrörelserna har också i hög grad medverkat till en demokratisk fostran in i samhällsengagemang och har ofta utgjort rekryteringsbas för partierna till politiska uppdrag. Folkrörelserna tog tidigt ett aktivt ansvar för människors såväl kroppsliga som andliga välbefinnande. Detta engagemang, som ofta tog sig uttryck i uppbyggnad av verksamheter och institutioner, har därefter i många fall kommit att innefattas i samhällets trygghets- och välfärdssystem.
Såväl Demokratiutredningen som olika undersökningar visar entydigt på ett minskat engagemang i etablerade partier och traditionella folkrörelser. Särskilt påtaglig är svårigheten att engagera ungdomar i partipolitiskt arbete och ideellt föreningsengagemang. Avhoppen från de politiska uppdrag man åtagit sig är många, inte minst gäller det unga kvinnor. Skälen kan vara svårigheten att förena traditionellt politiskt arbete i fullmäktige, nämnder och styrelser med yrkesliv och familjesituation. Men skälen till avståndstagande handlar ofta också om ett främlingskap inför arbetsformerna och en frustration inför det som upplevs som tröghet i systemen.
Att unga människor ifrågasätter vuxensamhället, och till och med gör uppror, är en naturlig och nödvändig del i utveckling och frigörelse. Ifrågasättandet måste tas på allvar och mötas med respekt och beredskap till samtal. Inte alltid har det etablerade samhället i form av institutioner, organisationer eller partier visat den öppenheten. Kritiken riktas inte minst mot de politiska partierna, som ofta upplevs vara fyrkantiga åsiktspaket där man förväntas omfatta allt eller inget. Det finns anledning för alla partier att vara ödmjukt självkritiska och beredda till omprövning av organisation och arbetsformer. En större öppenhet och en bredare politisk debatt behöver utvecklas där fler, ungdomar och andra, kan känna sig delaktiga och behövda. För detta krävs ett tillåtande förhållningssätt där varje parti, utifrån sin tydliga idégrund, är berett att acceptera en mångfald av vägar till förverkligande av sitt idealsamhälle.
Känslan av utanförskap är påtaglig hos alltför många i vårt samhälle idag. Utanförskapet har många ansikten. Ofta handlar det om en känsla av maktlöshet, att inte behövas eller ens vara önskvärd i det etablerade samhället. När unga människor, mer eller mindre välgrundat, växer upp med dessa känslor ligger desperationen nära. Det naturliga ifrågasättandet och den nödvändiga frigörelseprocessen tar sig ibland desperata uttryck i form av våldsaktioner och ett ifrågasättande av hela samhällsstrukturen. Militanta veganer och aktivister av skilda slag på såväl den högra som vänstra ytterkanten är beredda att ta till metoder som ödelägger stora materiella värden och ytterst även riskerar andra människors liv och hälsa. Från olika platser i vårt land kommer exempel på sådana aktioner som inneburit skador på egendom och utsatt människor för allvarlig fara.
Inför sådana företeelser måste samhället alltid reagera med kraft och tydlighet. När unga människor testar gränser måste man också uppfatta att dessa gränser existerar och att det finns ett samhälle som är berett att värna dem. Här får vi aldrig sväva på målet, det vore ett svek mot den unga generationen och ett hot mot vårt demokratiska samhälles framtid. Våld och skadegörelse kan aldrig accepteras som argumentationsform, vilket syftet än må vara. Vuxengenerationen får inte svika på den här punkten. Det handlar om sådana grundläggande värderingar som måste genomsyra all fostran från hemmet, över förskola, grundskola och högre utbildning.
Medan den ena handen markerar en fast och tydlig reaktion på våld och övergrepp måste den andra handen vara öppet inbjudande till samtal. Ett samtal som präglas av lyhördhet och förmåga till inlevelse i den utsatthet som många i ungdomsgenerationen känner. En känsla som dessvärre ofta är berättigad i dagens hårda samhällsklimat där man kan drabbas av att bli utslagen tidigt i livet. En människa som bemöts med respekt och öppenhet är oftast mera benägen att föra dialog med ord än med våldsaktioner. Om stora delar av en ung generation förlorar tilltron till demokratiska arbetsformer är detta i själva verket ett hot mot hela det demokratiska samhället. De politiskt valda organen på alla nivåer har ett speciellt ansvar för att uppmärksamma situationen och aktivt verka för att stärka unga människors motivation och förutsättningar för samhällsengagemang inom ramen för de demokratiska värderingar och former som vi önskar också fortsättningsvis skall gälla i vårt land.
På det lokala planet förekommer initiativ som ungdomsråd, rådslag, mentorskap m m. Ungdomsrådet har tagit fram en mall utifrån vilken kommunerna kan kartlägga ungdomarnas situation. Att demokratifrågorna får ett stort utrymme i skolans verksamhet är en verksam metod för att skapa engagemang hos unga människor.
Stockholm den 3 oktober 2000
Sven Brus (kd)
Yvonne Andersson (kd)