Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nya riktlinjer vad gäller särskilda antagningsregler i grund- och gymnasieskolan.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om frihet att sätta lokala betyg och att ge skriftliga omdömen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning vad gäller förekomsten av elevavgifter och motsvarande i den offentliga skolan samt erfarenheterna av nuvarande regler ur friskolornas perspektiv.
Bakgrund
Den svenska skolan är till för alla. Grundskolan är obligatorisk, och även om detta inte gäller för gymnasieskolan är den ändå en skola som nästan alla ungdomar väljer. Utan en gedigen utbildning är chanserna att lyckas på arbetsmarknaden minimala.
En skola som är till för alla har vissa gemensamma regler oavsett huvudman och var skolan är belägen. Ungdomsskolan kommunaliserades för tio år sedan, men de nationella målen, antalet betygssteg och kriterier för betyg liksom kursplaner beslutas på det nationella planet. Vi har inget att erinra mot detta. En likvärdig utbildning av hög kvalitet för varje elev är ett nationellt ansvar. Vårt förslag om en nationell skolpeng för grundskolan understryker bland annat betydelsen av detta.
Gemensamma mål får emellertid inte betyda att skolan skall behandla alla elever lika. Det är viktigt att man ser positivt på att skolor har olika syn på hur man skall nå de nationella målen. Enhetligheten får inte gå så långt att den innebär en likriktning. Individen måste sättas i centrum och respekten för att individer är olika måste stärkas. Aldrig så goda målsättningar, som t.ex. att alla gymnasister skall uppnå allmän högskolebehörighet, faller platt till marken när de konfronteras med verkligheten på den enskilda skolan, där elevernas skiftande förutsättningar, intressen och behov är så uppenbara.
Nationella och internationella alternativ
Det är därför glädjande att vi under den senaste tioårsperioden fått ett stort antal fristående skolor med olika pedagogiska inriktningar och med en mångfald av huvudmän som bidragit till att öka valfriheten för alla parter. Att behovet av friskolor är stort visar alla elevansökningar och inte minst den omständigheten att många lärare gärna söker sig till dessa skolor. Det kommunala monopolet inom skolans värld är på väg att brytas till glädje för alla som på olika sätt är engagerade i skolans värld.
Ett annat inslag i utbildningen som alltmer börjar göra sig gällande är internationaliseringen. Genom EU:s Erasmusprogram fick svenska ungdomar tidigt möjlighet att studera i ett EU-land, och ungdomar från andra länder fick liknande möjligheter att studera i Sverige. Antalet svenskar som studerar utomlands ökar hela tiden till gagn även för skolans utveckling i Sverige. Bland annat studerar många blivande lärare vid något utländskt gymnasium eller högskola.
Friskolorna och kontakterna med andra länder, inte minst inom den europeiska unionen, har påverkat den svenska skolan. Vi har t.ex. Europaskolor på många håll, där undervisningen är på engelska och där kursinnehållet är internationellt. Det har visserligen funnits internationella skolor tidigare, t.ex. Franska skolan, men först på senare tid har möjligheten att i Sverige kunna undervisa på ett främmande språk blivit mera allmänt förekommande.
Skolverket har att utöva tillsyn av utbildningen i den svenska skolan, både den som drivs av kommunen och den som har en annan huvudman. Det är en grannlaga uppgift. Samtidigt kan konstateras att förändringarna går så snabbt i samhället att det krävs återkommande översyn av regelverket om det inte skall bli till men för skolverksamhetens utveckling och kvalitet.
Möjlighet till egen studieprofil
Vid en nyligen genomförd granskning har Skolverket kritiserat vissa förhållanden vid Engelska Skolan Söder i Stockholms stad. Man har bland annat framhållit att skolan inte får genomföra tester eller prov för att elever skall bli antagna. Skolan å sin sida menar att den är öppen för alla, men mot bakgrund av att en hel del undervisning ges på engelska anser man det rimligt att elevernas kunskaper i språket prövas redan inför skolstarten. Med dagens regler gäller att särskilda antagningsregler endast godkänns för utbildningar med musik eller idrott som profil. Bakgrunden är att en fristående grundskola enligt skollagen skall vara öppen för alla.
Frågan är emellertid vilka värderingar som ligger bakom accepterandet av prov eller test just vid studier i musik och idrott. Om man skall tillåta att skolor specialiserar sig pedagogiskt och ämnesmässigt finns säkert motsvarande svårigheter för många elever att följa undervisningen i andra ämnen än musik och idrott. Att elevers förkunskaper prövas och ges betydelse behöver per definition inte innebära att en skola inte lever upp till grundläggande principer om öppenhet.
Vi anser att friskolor skall vara öppna för alla, men alternativa antagningsregler måste vara möjliga att godkänna. Antagning bör bygga på tydliga och väl kända principer, men det blir i ett mer mångfacetterat skolsystem fyrkantigt att endast tillåta genomsnittsbetyg som urvalsgrund, vilket är fallet i dag. Därför bör regelverket ses över i det här avseendet och nya kriterier för antagning tas fram som underlag för Skolverkets prövning. Skolverkets godkännande skall vara en förutsättning även i fortsättningen, enligt vår uppfattning.
Betygsfrågan
Gemensamt för framgångsrika skolor oavsett styrform, är en engagerad professionell personal med en stark ledning/rektor, som förmår att formulera uppdraget på ett konkret sätt. Den enskilda skolan som mäktar med att formulera sin pedagogiska idé, förankrad bland hela personalen, föräldragruppen och eleverna, har kommit en bra bit på vägen mot framgång. Då handlar det om förhållningssätt till kunskap och relationer i vid bemärkelse. Ett annat sätt att uttrycka sig blir en gemensam värdegrund att stå på.
Exakt hur den enskilda skolan skall arbeta för att uppnå ett förbättrat resultat är en fråga just för den enskilda skolan.
Många kommuner och enskilda skolor arbetar också intensivt för att förbättra sin kvalitet med metoder man finner lämpliga.
En avgörande faktor för framgång är en rak och tydlig kommunikation mellan skolan och familjen om elevens resultat. Bara en ständigt pågående dialog och redovisning av den enskilde elevens resultat i förhållande till de olika målen, ger en konkret möjlighet. För skolans del är den formaliserade informationen ett viktigt instrument för att kunna individanpassa utbildningen.
En grundförutsättning för att lyckas med sitt kvalitetsarbete är att varje skola känner sig trygg i sin egen metod för information om studieresultatet. Variationen mellan skolorna kan säkert vara stor metodiskt medan den stora vinsten ligger i skolans frihet att själv bestämma metod, tidpunkt och utformning av resultatmätning och redovisning. Många skolor vill använda sig av skriftliga omdömen och betyg redan från skolstart medan andra finner utvecklingssamtalet som bas för informationen tillräckligt de första åren, för att längre fram formalisera informationen med hjälp av betyg.
Formalia hindrar kvalitetsutvecklingen
Skollagen beskriver såväl utvecklingssamtal som skriftliga omdömen. Vad gäller skriftliga omdömen vill lagstiftaren att dessa inte får ha karaktären av betyg. När det gäller betyg så är lagen utomordentligt luddigt formulerad när den säger att betyg skall sättas i slutet av varje termin i årskurs åtta och när ett ämnesblock har avslutats (4 §, kap. 7 grundskoleförordningen). Ingenstans i lagtexten finns något förbud att sätta betyg tidigare än i årskurs åtta beskrivet. Den lagtolkning och praxis som gäller är dock att betyg inte får sättas tidigare än i årskurs åtta.
Sammantaget kan sägas att lagstiftningen, men framför allt tolkningen, lägger direkta hinder i vägen för kommuner och enskilda skolor, friskolor likaväl som kommunala, som vill använda sig av andra verktyg än de som står till buds med nuvarande tolkning.
Rätt att fritt utforma skriftliga omdömen och ge betyg tidigare än i årskurs åtta
Med insikten om att fria och självständiga skolor med stark profil och god föräldrakontakt leder till höjd kvalitet och bättre måluppfyllelse, bör friheten att utforma egna informationssystem öka. Grundskoleförordningens lagtext kan därmed ses som ett lägsta golv för skolorna att följa.
I en tid med ledord som globalisering, flexibilitet, engagemang och kvalitet, är det främmande med regleringar som lägger hinder för enskilda skolinitiativ som syftar till att stärka kvaliteten.
Den enskilda, självständiga skolan, bör därför ges, utöver kraven vad avser nationella betyg, rätten att fritt utforma skriftliga omdömen på det sätt man själv önskar samt att sätta betyg tidigare än i årskurs åtta. Texten i grundskoleförordningen bör förtydligas i den riktningen.
Avgifter i skolan
En återkommande fråga i skoldebatten gäller elevavgifter. När det gäller de fristående skolorna är reglerna tämligen fasta och rimliga, men i den kommunala skolan är det en påtaglig gråzon. Det förekommer att eleverna och deras föräldrar bidrar ekonomiskt till sin skola på många olika sätt. Man skjutsar barnen till olika aktiviteter, bakar till försäljning, lämnar kontanter till lägerskola, teaterbesök, material m.m. eller köper lotter för att bekosta årets skolresa. Skillnaden mellan dessa bidrag och regelrätta elevavgifter är mycket liten i praktiken. För flerbarnsföräldrar kan de många "kraven" på insatser bli nog så betungande, samtidigt som alla inser betydelsen av hemmens engagemang visavi barnens skolor. Vi anser emellertid att nuvarande principer borde förtydligas och gälla i alla skolor oavsett huvudman. Frivilliga bidrag borde allmänt accepteras, men handlar det om större summor bör dessa diskuteras och reglerna vara tydliga och enhetliga.
Eftersom det finns en varierande förekomst av bidrag från föräldrar till barnens skola bör kunskapen om hur det verkligen förhåller sig förbättras. Vi föreslår att Skolverket ges i uppdrag att undersöka fakta avseende den allmänna skolan som underlag för fortsatt debatt om skolans kostnader m.m. Friskolornas avgifter är noga redovisade. Därutöver bör erfarenheterna av avgiftsreglerna ur friskolornas perspektiv analyseras. Att avgifter skall vara skäliga och inte segregerande borde inte betyda att förutsättningarna för långsiktiga investeringar m.m. i en skola omintetgörs.
Stockholm den 5 oktober 2000
Beatrice Ask (m)
Lars Hjertén (m)
Tomas Högström (m)
Per Bill (m)
Anders Sjölund (m)
Anita Sidén (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Sten Tolgfors (m)