Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av särskilda insatser för grupper med läs- och skriv- svårigheter eller dyslexi. Motivering
Det blir allt viktigare med utbildning. Det räcker inte med att utbilda sig en gång. Det behövs fortlöpande utbildning som bygger vidare på den utbildning man har för att öka sin kompetens. De kraven ställer dagens arbetsmarknad på oss om vi ska kunna vara med och konkurrera. Följer vi inte med i utvecklingen minskar våra möjligheter att hänga med och klyftorna mellan olika grupper blir större.
För många är utbildning och fortsatt utbildning under livstiden ett naturligt steg, men för många är både utbildning och skola något man helst vill glömma. Har man en gång "sluppit" från skolan med "livet i behåll" vill man inte utsätta sig för risken att återigen bli hånad och för sig själv få bekräftat att man är annorlunda, kanske rent av obegåvad.
Vi har i dag cirka 1,4 miljoner svenskar som har läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Det är en funktionsnedsättning som numera är klassad som ett handikapp. Detta handikapp kan göra att man hamnar utanför den demokratiska gemenskapen eftersom man inte kan ta till sig skriftlig information, bearbeta den och sätta in den i ett sammanhang. Orden ställer till förtret och en följd av det blir frustration och hjälplöshet. Många av de personer som lider av detta handikapp kan utgöra en risk för både sig själva och andra på sina arbetsplatser och om inte skyddsombuden känner till personens problem kan det heller inte avhjälpas. Mycket av den textmassa som finns på säkerhetsföreskrifter upplevs som alldeles för ogenomtränglig.
Många av de människor som står utanför arbetsmarknaden och även den sociala tryggheten kanske gör det för att de har dåliga skolkunskaper. Många skulle troligen mycket väl kunna ta till sig teoretiska kunskaper om de bara fick tillgång till förutom kompensatoriska hjälpmedel, det mest värdefulla instrumentet - nämligen tid.
Tyvärr sätter dagens studiefinansieringssystem käppar i hjulet för dessa människor. Många tvingas studera i ett rasande tempo efter den poängsättning som i dagsläget gäller och som ligger till grund för den enskildes ekonomi under studietiden.Visserligen kan man studera på deltid men då reduceras också ersättningen. Många personer med läs- och skrivsvårigheter kan inte heller kasta sig rakt in i gymnasiala kurser eftersom flera inte har en komplett grundskolekompetens bakom sig.
Ett studieprojekt för den enskilde kan mycket väl spänna över flera år vilket innebär att många avstår på grund av ekonomiska hinder. Det är inte alla gånger möjligt att övertyga sig själv om att studier ska ses som en investering när det är svårt att överblicka en lång tidsperiod när man inte vet om det går att klara sig själv och eventuellt sin familj ekonomiskt under studietiden.
Samtidigt som Kunskapslyftet startade i juli 1997 inrättades också ett nytt studiestöd kallat särskilt utbildningsbidrag (UBS) som i första hand riktades till arbetslösa med kort utbildning. Genom UBS fick flera en möjlighet att studera med ett studiestöd som motsvarar a-kasseersättningen. Studiesatsningen Kunskapslyftet och studiestödet gjorde det möjligt för nya grupper att studera, men för personer med läs- och skrivsvårigheter behövs ytterligare insatser. Studiestödet betalas ut för 360 dagar och det räcker inte till en komplett utbildning om man i första hand måste se till att förkovra sig så man kan söka gymnasiala kurser. De som har läs- och skrivsvårigheter hamnar vid sidan om eftersom de behöver mer tid på sig. De har ingen möjlighet att hänga med i den studietakt med vilken vuxenutbildningen bedrivs idag. Många avstår därför från den viktiga utbildningen och kompetensutvecklingen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Lilian Virgin (s)
Carina Adolfsson Elgestam (s)