Sammanfattning
Rätten till en bra gymnasieutbildning ska garanteras alla elever. Framtidens gymnasieskola ska kännetecknas av flexibilitet, individanpassning, underifrånperspektiv och ge en bra grund för alla. För Centerpartiet är det viktigt att alla elever får de möjligheter som en bra utbildning innebär.
En kommitté har tillsatts för att se över skollagen. Utgångspunkter för denna bör, enligt Centerpartiet, vara; att grundskolans åtagande inte upphör förrän eleven fått godkända kunskaper, att stärka skolornas självstyre, att klargöra skolledningens ansvar och befogenheter, högre krav på utvärderingar och att lärarnas inflytande stärks.
Antalet kärnämnen bör ses över och de ska även fortsättningsvis vara obligatoriska inslag i alla program. Ämnesövergripande undervisning bör underlättas - låt karaktärsämnena prägla kärnämnena.
Skolan ska stimulera entreprenörskap. Samverkan mellan näringsliv och skola bör utvecklas. Nytänkande och kreativitet stimuleras.
Lärlingsutbildningen ska vara flexibel och kunna anpassas efter rådande förhållanden. Utbildningen ska kunna inledas tidigare än efter att halva gymnasieutbildningen är slutförd. Särskilt bör beaktas att kraven på lärlingsutbildningen utformas så att även små företag kan ta emot lärlingar. För särskilt små företag måste ersättningsfrågan lösas.
För att stärka kvalitetsarbetet bör ett kvalitetsinstitut inrättas. Institutet ska ha till uppgift att sammanställa uppgifter för nationella jämförelser, utveckla metoder för att förbättra utvärderingen och stödja kommunernas kvalitetsarbete. Kraven på kommunernas utvärdering bör också öka.
En gymnasieexamen bör införas med krav på lägsta andel godkända betyg och ett godkänt examensarbete. Vid påbörjade gymnasiestudier före 20 års ålder ska det införas en garanterad rättighet att fullfölja utbildningen före 25 års ålder - utbildningsgaranti.
De målrelaterade betygen ska behållas men systemet bör utvecklas så att det får fler betygssteg. För att göra detta krävs en bred politisk överenskommelse för att förhindra reformer vid skiftande politisk majoritet.
Möjligheter att genomgå prövning för att höja betygen - tentera om kurser - bör införas.
Könsmobbning och sexuella trakasserier ska med kraft motarbetas och drogundervisningen förbättras.
Naturbruksutbildningen bör ses över för att se hur det förändrade huvudmannaskapet har fungerat.
Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utgångspunkter för översynen av skollagen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökad stimulering av samverkan mellan näringsliv och skola.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av sponsringsregler för skolan.
4. Riksdagen begär att regeringen ger gymnasieutredningen i uppdrag att se över mindre företags möjlighet att ta emot lärlingar, eventuellt genom att införa lärlingspeng eller liknande.
5. Riksdagen begär att regeringen utreder möjligheten att öka kraven på kommunernas egen utvärdering.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av en utbildningsgaranti upp till 25 års ålder.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjlighet att tentera upp betyg.
8. Riksdagen begär att regeringen överväger att i skollagen skriva in skolans rätt att underrätta föräldrar om myndiga elevers uppförande i skolan.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av huvudmannaskapet för naturbruksutbildningar.
Inledning
När samhället går över från industri- till kunskaps- /informationssamhället blir den formella utbildningens roll allt viktigare. Framför allt för att ge alla individer likvärdiga möjligheter men också som brobyggare för individuell utveckling. Rätten till en bra gymnasieutbildning ska garanteras alla elever. För att skolan ska klara av att ge alla elever lust att lära så måste det finnas möjlighet att lära på olika sätt. Flexibilitet, individanpassning och gemensamma kärnämnen är utmärkande drag för framtidens gymnasieskola. För Centerpartiet är det viktigt att alla elever får den möjlighet som en bra utbildning innebär - en grund för framtiden.
Gymnasieskolan ska lägga den nödvändiga grunden till aktivt deltagande i samhället och livslångt lärande. Alla har rätt att få denna grund. Gymnasiereformen 1994 innebar att sexton nationella och ett sjuttonde individuellt program ersatte de tidigare flera hundra studievägarna. Åtta kärnämnen - svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, religion, naturkunskap, estetisk verksamhet och idrott och hälsa - är gemensamma för alla elever, oavsett vilket av programmen de väljer. Kärnämnena utgör basen för det fortsatta livslånga lärandet och innebär också att alla som har en godkänd utbildning på ett nationellt program är behöriga att läsa på högskola.
Gymnasiet brottas i dag med stora problem. Mer än var femte elev hoppar av sin gymnasieutbildning, och många elever på vissa program går ut utan att vara godkända i flera kärnämnen. Av de elever som började tredje året i gymnasiet hösten 1998 var det bara 79 procent som fick slutbetyg våren efter. Det var sämre än läsåret innan då 83 procent fick slutbetyg. Försämringen kan ha många orsaker, t ex att fler elever avbryter sina studier men också att fler elever genomgår prövning och får slutbetyg senare under året. Flera elever väljer också att inte ta ut sina slutbetyg för att kunna läsa upp betygen i Komvux. Skolverket har visat i en rapport att det blir allt vanligare att elever går i gymnasiet längre än tre år.
Vissa skyller dessa problem på gymnasiereformen, men det stämmer inte helt. När avhoppen uppmärksammas måste man vara medveten om att fler än någonsin påbörjar gymnasiestudier och att aldrig någonsin så många har gått igenom gymnasiet som under 1990-talet. Problemen har funnits tidigare, men genom det nya gymnasiet har vi tydliggjort de problem som tidigare var dolda. Det krävs nu rejäla åtgärder för att lösa de problem som finns. Lösningen ligger inte i att riva upp reformen och gå tillbaka till en gymnasieskola som redan befunnits otillräcklig.
Centerpartiet vill i stället vidareutveckla reformen och ytterligare anpassa gymnasieskolan efter varje elevs förutsättningar och behov. Det behövs åtgärder för att ge alla möjlighet att gå igenom gymnasieskolan med godkända resultat. Den statistik som visar att var femte elev hoppar av skolan borde leda till större åtgärder från regeringens sida.
Utgångspunkter för en vidareutvecklad gymnasiereform
Verklighetens krav på kunniga och initiativrika medborgare är i dag högre än någonsin. Skolan har en skyldighet att ge varje människa sådana kunskaper att han/hon klarar sig i arbets- och samhällslivet. Detta var också det grundläggande skälet till gymnasiereformen. Den handlar inte bara om högskolebehörighet - den handlar om allas rätt till goda kunskaper för livet och en möjlighet för arbetsliv. En vidareutveckling måste därför bygga på att vi ska ha en fortsatt hög ambitionsnivå för gymnasieskolan. Ska de kunskaper gymnasieskolan erbjuder kunna bli allas egendom måste utbildningen anpassas för att möta varje enskild elev utifrån dennes egna förutsättningar. Goda och likvärdiga kunskaper innebär inte att varje elev ska nå kunskapsmålen på samma sätt. Tvärtom innebär krav på likvärdiga kunskaper att undervisningen måste ske på olika sätt.
Det praktiska lärandet måste uppvärderas som ett sätt att nå kunskapsmålen i alla ämnen. Genom att arbetslivets krav också tydliggör behovet av de teoretiska ämnena uppmuntras eleverna att anstränga sig för att tillgodogöra sig dem. Samtidigt innebär lärandet i praktisk tillämpning att elevernas självkänsla stärks då de får se att de har förmågan att lära sig. Detta innebär att flera vägar måste öppnas fram till målet godkänd gymnasieutbildning.
En utvecklad lärlingsutbildning och en gymnasie-examen är viktiga led i denna strävan. Ytterligare en avgörande grund för en framgångsrik gymnasieskola är att se till att de som börjar gymnasieskolan har tillräckliga kunskaper då de börjar. Grundskolans misslyckande får inte skjutas över på gymnasieskolan. Centerpartiet har i motion krävt en förändring av skollagen så att grundskolans åtagande inte upphör förrän eleven blivit godkänd. Ett sådant åtagande skulle också innebära att förutsättningarna för gymnasieskolan förändras då varje elev som påbörjar gymnasieutbildning kommer att ha tillgodogjort sig grundskolans kunskaper.
Skolans undervisning måste tydligt präglas av skolans värdegrund. Skolan ska inte vara en värdeneutral plats och får aldrig acceptera beteenden som bryter mot värdegrunden. De värden som ligger till grund för skolan - människolivets okränkbarhet, individens frihet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta - är värden som måste förmedlas i all undervisning.
En ny skollag
Skollagen har, sedan den stiftades 1985, ändrats flera gånger. Flera av dessa revisioner har dessutom varit ganska omfattande. I dag är skollagen ett lapptäcke av olika reformer och återställare. Det behövs en ny skollag som tar hänsyn till den målstyrda skolan och gymnasiereformen. En kommitté för översyn av skollagen m m har tillsats och ska redovisa sitt resultat senast den 1 maj 2001. Utgångspunkten för översynen av skollagen bör vara att grundskolans åtagande inte upphör förrän eleven fått godkända kunskaper, att stärka skolornas självstyre, att klargöra skolledningens befogenheter och ansvar, högre krav på utvärdering nationellt och kommunalt och att skapa starkare möjligheter för lärare till inflytande över pedagogik och former för lärande. Detta bör ges regeringen till känna.
Strukturen på nationella program
Utveckling av kärnämnesutbudet
En av grundtankarna i gymnasiereformen var att garantera alla elever en likvärdig grund att stå på. Detta kom till uttryck i de s.k. kärnämnena - ämnen som är gemensamma för alla program. Kärnämnena ska återspegla de kunskaper som är nödvändiga för alla medborgare. Kurserna bör också vara sådana att de är tillgängliga för alla elever oavsett vilket program de läser.
Centerpartiet förordar att antalet kärnämnen ses över och att en starkare betoning av de kunskaper som är nödvändiga för alla i samhället - att kunna läsa, skriva och räkna - ska vara oavvisliga krav.
Vi står samtidigt fast vid att kärnämnena även fortsättningsvis bör vara obligatoriska inslag i alla program. Att sänka kraven lägre än den nivå som anses nödvändig för alla att uppnå är inte att hjälpa eleverna - det är att svika dem. För att stimulera motivationen att lära kan kärnämnena exempelvis anpassas till de praktiska utbildningarnas ämnesområden. Höga krav även framgent innebär också att alla som går ut ett nationellt program med godkända betyg bör ha allmän behörighet för högskolestudier.
I Finansdepartementets långtidsutredning framgår det att efterfrågan på lågutbildad arbetskraft minskar. I en undersökning av Industriförbundet framgår att det inte finns något utrymme att sänka kraven på ungdomars kunskaper utan tvärtom tycker företagarna att det måste till ökade ansträngningar så att eleverna uppnår de uppsatta målen.
Skolans värdegrund måste återspeglas i kärnämnesutbudet samtidigt som de nuvarande kärnämnenas innehåll måste beaktas. Det kan därför bli aktuellt att inrätta nya, integrerade, kärnämnen där såväl olika kunskapsstoff som behovet av reflektion över kunskapen och vårt förhållningssätt till den tas tillvara. Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över gymnasieskolan. Utredningen bör se över antalet kärnämnen och anpassa dessa efter de faktiska kunskapskrav som möter eleverna då de lämnar skolan. Möjligheten att inrätta integrerade kärnämnen bör också övervägas.
Låt karaktärsämnena prägla kärnämnena. Centerpartiets uppfattning är att ett allmänt mål för Skolverket bör vara att kontinuerligt se över kursplanerna för att såväl underlätta som stimulera ämnesövergripande undervisning. Kursplanerna i kärnämnena måste vara så utformade att de med lätthet låter undervisningen i kärn- och karaktärsämnen integreras. Det är vidare angeläget att den kontinuerliga översyn som ska ske av kurs- och programmål också fortsättningsvis sker med inriktning mot att underlätta integration mellan kärn- och karaktärsämnen.
De nationella proven underlättar att göra rättvisa jämförelser mellan betyg från olika kommuner. En möjlighet att ytterligare underlätta en utbildning anpassad efter programmets inriktning skulle kunna vara att differentiera de nationella proven. Med nya kursplaner som tillåter att kärnämnena i större utsträckning färgas av karaktärsämnena kommer också elever att ha kunskaperna tillgängliga på olika sätt, dvs alla kommer att nå likvärdiga kunskaper, men i olika form. De nationella proven mäter emellertid kunskaper endast mot kursplanernas mål, d v s de blir abstrakta i förhållande till varje enskilt program. Det bör övervägas om de nationella proven, på samma sätt som kärnämnena, bör anpassas efter varje program för att konkretisera frågeställningarna och ytterligare underlätta en anpassning av undervisningen.
Idrott
Flera larmrapporter om ungas hälsa har presenterats om att det blivit vanligare med övervikt och sjukdomar som följer av övervikt ex diabetes. Medelvikten hos dem som mönstrar (endast män) har från -97 till -99 ökat med ett kilo till 73,1 kilo och BodyMassIndex (mått på kroppsmassa) har också ökat. Övervikt kan senare leda till ohälsa och en ökning av sjukdomar relaterade till övervikt. Skolidrotten fyller här en viktig roll för att motivera unga att träna och skaffa sig sunda vanor. Centerpartiet ser därför med oro på idrottens försvagade ställning som ämne i gymnasieskolan.
I gymnasieskolan är i dag omfattningen av Idrott och hälsa olika på de nationella programmen. Utöver kärnämneskursen Idrott och hälsa A 80 gymnasiepoäng har naturvetenskapsprogrammets naturvetenskapliga gren och samhällsvetenskapliga programmets samtliga grenar ytterligare en kurs i ämnet Idrott och hälsa B om 50 gymnasiepoäng. Regeringen har nu föreslagit att Idrott och hälsa blir 100 gymnasiepoäng på samtliga nationella program från den 1 juli 2000. Centerpartiet anser att kursen Idrott och hälsa B, som i dag ingår som karaktärsämneskurs på vissa studieinriktningar, ska erbjudas alla elever som ett individuellt val.
Sex- och samlevnadsundervisning
Skolverkets utvärdering av sex- och samlevnadsundervisningen visade att den på vissa skolor var mycket bristfällig. Trots att sex och samlevnad ska vara ett ämnesövergripande ämne så togs det i många fall endast upp i samband med biologilektioner. Sex- och samlevnadsundervisningen är en viktig del i det hälsofrämjande arbetet, för ungas identitetssökande och för att ge unga möjlighet att diskutera relationer och grundläggande värderingar.
Individuella programmet
Med oro kan man notera att det individuella programmet på gymnasieskolan ökat markant under senare delen av 90-talet. År 1997 var det 5,5 procent av eleverna som gick det individuella programmet och 1998 hade det ökat till 8,0 procent. Ökningen fortsatte 1999 till 8,7 procent. En förklaring till den kraftiga ökningen mellan 1997 och 1998 kan vara de nya behörighetsregler som började tillämpas 1998. Många skolor har, enligt egen utsago, satsat extra resurser för att hjälpa elever som har svårigheter. Den positiva effekten av dessa satsningar på grundskolenivå märks måhända inte ännu. Det är viktigt att följa utvecklingen av andelen elever som inte är behöriga att läsa på de nationella programmen.
Trots att det individuella programmet har en låg status så är det flera elever som trivs där. Främst gäller det de elever som i sin studieplan har en stor andel arbetsplatsförlagd utbildning.
Utveckla undervisningsformerna
Entreprenörskap
Samhället är beroende av initiativrika och företagsamma människor. Enskilda människor som grundat företag och uppfunnit nya produkter och metoder har en viktig del i grunden för välfärdssamhället. I grund och botten är alla barn, då de börjar skolan, nyfikna och initiativrika. Alltför länge har dock skolan varit inriktad på att utbilda människor för industrisamhällets behov - förmågan till upprepning och organiserat lärande har betonats framför initiativförmåga och eget upptäckande.
Centerpartiet vill att skolan ska ha som uppgift att utbilda människor för kunskapssamhället - där företagsamma och idérika människor behövs i alla verksamheter. Utvecklingen i näringslivet i dag går mot mer flexibla arbetsformer och större ansvar för de anställda. Detta accentuerar också behovet av entreprenörskap. Skolan måste präglas av ett förhållningssätt som innebär att entreprenörskap stimuleras. Utbildningen bör ha ett brett angreppssätt som innebär att nytänkande och kreativitet - egenskaper som behövs i många sammanhang - stimuleras.
Som ett led i att stärka inslaget av entreprenörskap i skolan så är det viktigt med en utvecklad samverkan mellan näringslivet och skolan. Enligt vår uppfattning måste detta vara ett led i en ökad samverkan mellan hela det omgivande samhället och skolan. Alla parter på lokal nivå - den politiska ledningen, skolan, företagen och fackföreningarna - har ett gemensamt ansvar för att denna samverkan utvecklas. Regeringen bör återkomma med förslag om hur denna samverkan kan stimuleras, bl.a. genom en översyn av gymnasieförordningen. Detta bör ges regeringen till känna.
Sponsring
Enligt en undersökning av Konsumentverket finns det en klar tendens att sponsring i kommunala skolor ökar. Genom sponsring kan företagen skapa goodwill men gränsen för hur långt sponsring ska få gå måste vara klar. Utbildning och läromedel måste vara objektiva. Vid vissa skolor har sponsorer fått så stort inflytande att skolan byter namn till företagets namn, vissa lektioner leds av företagets konsult och det sponsrande företaget ställer krav på examinationen. Marknadsföringslagen måste därför bli tydligare vad gäller sponsring av skolor. Detta bör ges regeringen till känna.
En modern lärlingsutbildning
Centerpartiet vill öppna flera vägar fram till en godkänd gymnasieutbildning. Lärlingsutbildningen är en form där det praktiska lärandet kommer till sin rätt. Eleverna får en utbildning som förenar teori och praktik i skolmiljö och i arbetsliv. Centerpartiet har medverkat till att införa den pilotverksamhet med lärlingsutbildning som nu genomförs. Vår mening var att lärlingsutbildningen skulle ges resurser och utvecklas så att den skulle kunna permanentas. När nu provtiden förlängs saknas fortfarande resurserna och möjligheter till lokala initiativ.
Det är viktigt att skolan samverkar med det omgivande samhället och arbetslivet. Uppläggningen av lärlingsutbildningen bör därför vara flexibel och anpassad efter rådande förhållanden. Det är också viktigt att kraven utformas så att många lärlingsplatser kan skapas i småföretag. Vi vet att de små företagen kommer att få en allt större betydelse i framtiden, därför är det viktigt att dessa ges goda möjligheter att ta emot lärlingar. Ett viktigt incitament för att få en fungerande lärlingsutbildning är resursfrågan. Utbildning kostar vare sig den äger rum i skolan eller i företag. För att särskilt små företag skall kunna medverka i lärlingsutbildning, måste ersättningsfrågan lösas. Det kan eventuellt handla om att hitta ett system som bygger på en "lärlingspeng". I ett ökat samarbete mellan skola och arbetsliv är det viktigt att arbetslivet får ett större inflytande över gymnasieskolans utbildningar med yrkesämnen. Därigenom bedöms också arbetslivets företrädare få större intresse av att ta ansvar för utbildningar. Gymnasieutredningen bör få i uppdrag att se över mindre företags möjlighet att ta emot lärlingar. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet anser att lärlingsutbildning bör kunna inledas tidigare än då halva gymnasieutbildningen är slutförd. Det är angeläget att utbildning på en arbetsplats kan integreras med mer teoretiska studier i skolan. En utgångspunkt för införandet av en modern lärlingsutbildning bör därför vara en ökad lokal frihet att bestämma tidpunkten för inledning av lärlingsmomentet i gymnasieutbildningen. Även inom andra områden, såsom ersättning till elever och företag, bör det kunna avgöras lokalt genom överenskommelser mellan företag, elev och kommun. Frihet att anpassa lärlingsutbildningen efter elevens förutsättningar och frihet att avtala om ersättningar utgör viktiga steg mot en mer flexibel lärlingsutbildning.
Samma ambition bör vara vägledande för en förstärkt samverkan mellan företaget, där lärlingsutbildningen bedrivs, och skolan, som har ansvaret för de teoretiska studierna. En målsättning är att underlätta integration mellan kärnämnen och karaktärsämnen. Det är viktigt att denna ambition också gäller för de karaktärsämnen som lärs genom en lärlingsutbildning. Steg i denna riktning kan vara utbildning av handledare på arbetsplatserna liksom samverkan mellan handledare i skolan och på arbetsplatsen. Särskilda åtgärder bör också vidtas för att genom projekt finna former för en förstärkt samverkan mellan skola och företag kring lärlingsutbildningen.
Kvalitetsutveckling i skolan
Inrätta ett kvalitetsinstitut
Ett grundläggande krav för en nationellt likvärdig skola är att kvalitetsarbetet fungerar. Skolverkets utvärdering av skolan har flera gånger visat på brister i kommunernas eget kvalitets- och utvärderingsarbete. Ett nationellt kvalitetsinstitut skulle kunna vara en bra metod att öka kraven på kommunerna genom att åstadkomma en jämförelse kommun för kommun och skola för skola. Ett sådant institut bör ha till uppgift att såväl sammanställa uppgifter för nationella jämförelser som utveckla metoder för att förbättra utvärderingen och stödja kommunernas kvalitetsarbete. Ett nationellt kvalitetsinstitut bör vara fristående och inte ha myndighetsuppgifter, som även fortsättningsvis bör åligga Skolverket. Vi vill inte idag avgöra var huvudmannaskapet ska finnas, men det bör övervägas om det ska omfatta lärar-, elev- och föräldraorganisationer lika väl som arbetsgivarna i Kommunförbundet. Regeringen bör ta initiativ för inrättandet av ett sådant kvalitetsinstitut. För vidare läsning se vår motion om grundskoleutbildning.
Ställ krav på kommunernas utvärdering
Även om ett kvalitetsinstitut kan bidra med mycket för att utveckla den nationella utvärderingen av skolan måste ansvaret huvudsakligen finnas hos varje kommun. Centerpartiet har tidigare avvisat regeringens förslag att införa nationella skolinspektörer, vilket innebär en återgång till gamla styrmetoder, där centrala myndigheter i detalj reglerade verksamheten i skolan. Varje skola är sedan 1997 skyldig att årligen göra en kvalitetsredovisning. Fortfarande har inte alla skolor gjort någon redovisning och det finns brister i utformningen. Kvalitetsinstitutet har här en viktig uppgift att stödja och utveckla metoder för skolornas kvalitetsarbete. Vi vill öka kraven på kommunernas egen utvärdering, vilket också återspeglas i våra ovan återgivna krav på en översyn av skollagen. Detta bör ges regeringen till känna.
Inför en gymnasieexamen
Ett viktigt steg för att kvalitetssäkra utbildningen i gymnasiet är införandet av en ny gymnasieexamen. En sådan examen, som också bör vara internationellt gångbar, innebär också ett starkt incitament för eleverna att anstränga sig och gå igenom gymnasiet. En examen bör innehålla bl.a. krav på en lägsta andel godkända betyg liksom ett godkänt examensarbete. Detta innebär också att examensarbetet på yrkesförberedande program bör utformas som ett yrkesprov i samverkan med berörda branscher. Genom en ny gymnasieexamen öppnas flera vägar genom gymnasieskolan, och fler möjligheter att ta igen tidigare misslyckanden erbjuds. Däremot får den inte bli en ny version av gamla tiders studentexamen, som genom sina avgörande provtillfällen mer prövade elevernas nerver än deras kunskaper. Examen bör alltså inte innehålla selekterande provtillfällen och tentamina.
Införandet av en gymnasieexamen är ett viktigt steg för att kvalitetssäkra utbildningen i gymnasiet. En sådan examen, som bör vara internationellt gångbar, kan bli ett incitament för eleverna att gå igenom gymnasiet. Examenshandlingar bör finnas på andra språk än svenska.
Skolledare
I ett decentraliserat skolsystem som Centerpartiet vill införa är skolledarens roll väldigt viktig. Skolledningen kommer att ha det yttersta ansvaret för att alla skolans elever uppnår kunskapsmålen men med det ökade ansvaret följer också ökade beslutsbefogenheter. Det är därför viktigt att även skolledare får möjlighet till kompetensutveckling. Skolledaren ska vara den pedagogiska ledaren för skolan och ska inte belastas med onödigt byråkratiskt arbete.
En gymnasieskola där alla kan bli godkända
Utbildningsgaranti upp till 25 års ålder
Centerpartiet vill pröva möjligheten att införa en utbildningsgaranti, innebärande att ett längre avbrott från gymnasieskolan inte behöver innebära att man går miste om möjligheten att fullfölja det nationella program man påbörjat. Vid gymnasiestudier påbörjade före 20 års ålder skulle en garanterad rättighet att fullfölja utbildningen upp till 25 års ålder öka möjligheten för flera att få en godkänd gymnasieutbildning och samtidigt kunna genomföra den i sin egen takt, varvat med arbete. Vi tar inte nu närmare ställning till den praktiska utformningen av en sådan garanti, men tänkbara möjligheter är t ex att låta dem som återvänder läsa kärnämnen inom ramen för den kommunala vuxenutbildningen och delta i utbildning i yrkesämnen tillsammans med elever från gymnasieskolan. Regeringen bör skyndsamt låta utreda en utbildningsgaranti och återkomma till riksdagen med förslag om på vilket sätt denna bör genomföras. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Individualisering av undervisningen
Ska gymnasieskolan klara att ge alla elever tillräckliga kunskaper måste också utvecklingen mot en individualiserad undervisning fullföljas. På den arbetsmarknad vi ser framför oss kommer kraven på social kompetens och förmåga att hantera oväntade situationer att vara mycket viktigare än vad som tidigare varit fallet. Gymnasieskolan har en stor uppgift i att förbereda eleverna för ett yrkesliv där de förväntas lära hela livet och hantera nya situationer med stor initiativförmåga. Det finns redan i dag uttryckt krav på att varje elev i gymnasieskolan ska ha en individuell studieplan. Det har dock visat sig att skolorna inte alltid lever upp till detta krav. Centerpartiet betonar vikten av att individuella studieplaner upprättas för varje elev som hjälp att nå kunskapsmålen, i samråd med eleven.
Med möjligheten att välja flera kurser ökar också svårigheten att välja rätt studieväg. Mångfalden av val, liksom en komplex arbetsmarknad, ökar svårigheterna att välja lämpliga kurser. Den studievägledande funktionen i skolan är därför mycket viktig och kommer att bli än viktigare. De nedskärningar som gjorts av den studievägledande funktionen i många kommuner är, med denna utgångspunkt, allvarliga och bör brytas.
Tydlig information om elevernas kunskaper
Centerpartiet vill att skolan ger tydliga besked om elevers kunskaper. Detta är också ett sätt att tydliggöra kraven på eleverna. Dagens betygssystem har utsatts för hård kritik, bl a därför att avståndet mellan betygsstegen är för stora och att bedömningen, delvis p g a de stora stegen, är orättvis mellan olika kommuner. Även om obligatoriska nationella prov till en del avhjälper problemet med orättvis bedömning återstår problemet i att alltför få steg nödvändigtvis innebär stora avstånd mellan varje betygssteg.
Det nuvarande målrelaterade betygssystemet innehåller endast fyra betygssteg, varav det lägsta, icke godkänd, helst inte ska behöva ges då en kurs avslutas. Antalet effektiva betygssteg är således endast tre och många vittnar om att det i det närmaste är omöjligt att uppnå högsta betyg, MVG. Centerpartiet vill behålla grunden i betygssystemet, vilket innebär att betygen är målrelaterade, men utveckla det så att det får fler betygssteg. För att undvika nya återställare och reformer vid skiftande majoritet behövs en bred politisk överenskommelse om en utveckling av betygssystemet. Detta bör ske genom överläggningar mellan partierna, t ex i en parlamentarisk utredning. En grund i en sådan överenskommelse bör vara att betyg ska ges i fler steg än i dag för att minska avstånden mellan betygsstegen. Se vidare vår grundskolemotion.
Rätten att tentera upp betyg
Då det nya betygssystemet är målrelaterat och tanken är att betygen ska återspegla elevens kunskaper och inte dennes prestation i förhållande till en grupp är det naturligt att möjligheten finns att genomgå särskild prövning för att höja ett betyg. Centerpartiet har tidigare avvisat regeringens inskränkningar i rätten att genomgå särskild prövning och vill att möjligheten till konkurrenskomplettering åter införs. Av praktiska skäl kan det övervägas om möjligheten till konkurrenskomplettering bör begränsas under terminstid. Prövningsinstrumentet är idag reserverat för dem som saknar betyg eller har betyget icke godkänd i en kurs. Samtidigt finns möjligheten att inom Komvux genomgå ett obegränsat antal prövningar. Enligt Centerpartiets uppfattning bör möjligheten att genomgå prövning för att höja betyg åter införas i gymnasieförordningen - det ska vara möjligt att tentera om gymnasiekurser. Detta bör ges regeringen till känna.
Friskolor
Fristående gymnasieskolor kan vara och är ett bra komplement till den kommunala gymnasieskolan men för att vi inte skall riskera att den kommunala gymnasieskolan urholkas måste reglerna för gymnasiet ses över och bli mer konkurrensneutrala. Idag gynnas friskolorna genom att de har "riksintag" och kommunen måste bekosta utbildningen på en friskola oavsett om likvärdig utbildning erbjuds i hemkommunen. Reglerna bör ses över och vara mer konkurrensneutrala. Även reglerna för utbildning på entreprenad måste ses över för att göra det möjligt att i större utsträckning också teoretiska ämnen inom gymnasieprogram kan läggas ut på entreprenad till olika utbildningsanordnare.
Ordning och reda i skolan
En ökad individualisering av undervisningen och större frihet att utforma arbetet i skolan innebär inte att kraven på ordning och reda minskar. En lugn miljö är en förutsättning för att eleverna ska kunna utföra det arbete som förväntas av dem. Inom gymnasieskolan finns ett särskilt problem då skolan inte har rätt att underrätta försörjningsansvariga föräldrar till myndiga elever om skolk eller dåligt uppförande i skolan. Föräldrarna kan dock drabbas då hårdare sanktioner används, som indragning av studiebidrag, vilket också kan leda till sänkt bostadsbidrag då eleverna avregistreras som studerande. Centerpartiet upplever det som bekymmersamt att föräldrarna har försörjningsansvaret intill 20 års ålder för gymnasieelever men att de inte har självklar rätt till information om elevernas uppförande i skolan. Det bör ankomma på regeringen att överväga om rätten att underrätta föräldrar till myndiga elever ska skrivas in i skollagen. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Könsmobbning och sexuella trakasserier
I jämställdhetslagen - som gäller i arbetslivet - definieras sexuella trakasserier som "ovälkommet uppträdande grundat på kön". Sexuella trakasserier behöver alltså inte ha något med sexualitet att göra och kan drabba alla oavsett kön. Vid en undersökning i Örebros skolor framkom det att 69 procent av flickorna hade blivit kallade för luder, hora, bitch etc, 61 procent hade blivit ovälkommet tagna på stjärten och var femte flicka hade blivit ovälkommet tagna mellan benen. Enligt eleverna reagerar lärarna i väldigt få fall på sexuella trakasserier mellan ungdomar.
Jämställdhetsarbetet måste börja i tidig ålder. En ojämställd skola bevarar könsroller och begränsar individers livsutrymme. JÄMO:s handbok mot könsmobbning i skolan ger många idéer på hur man kan jobba med jämställdhet inom skolans ram. Elevers skydd måste stärkas och liknande lagstiftning som jämställdhetslagen måste därför gälla även dem. För att läsa mer om jämställdhet se vår jämställdhetsmotion.
Kuratorer, skolsköterskor och - psykologer
Det är viktigt att det finns kuratorer, skolsköterskor och skolpsykologer i skolan, dels för att de har en specialkunskap att hjälpa elever och dels så att hela ansvaret inte behöver läggas på lärarna. Under den ekonomiska krisen har det varit en tendens i kommunerna att man har skurit ned på kuratorer, skolsköterskor etc. När nu mer pengar tillförs skolan är det viktigt att dessa personalgrupper inte glöms bort utan att man även prioriterar barns behov av hjälp för fysiska och psykiska sjukdomar.
Alkohol, narkotika, tobak - ANT
En undersökning bland ungdomar i Stockholm visar att var fjärde elev i årskurs 2 på gymnasiet har prövat narkotika och var fjärde elev i årskurs nio har druckit starköl den senaste månaden. För första gången sedan 1970-talet ökar narkotikabruket i Sverige och dödligheten i narkotika är bland de högsta talen i Europa.
I början på året gick inspektörer vid Skolverket ut med kritik mot ANT efter att ha granskat undervisningen om alkohol, narkotika, tobak och andra droger vid 83 skolor. Inspektörerna menar att nuvarande drogundervisning till och med fått motsatt effekt - då man koncentrerat sig på att tala om risker i stället för att förändra beteenden så sporrar man snarare eleverna att själva testa droger.
Det är väldigt viktigt att alla gymnasieelever får en bra ANT-undervisning för att förhindra att fler ungdomar testar olika droger. Ett nytt undervisningsmaterial har nyligen tagits fram och det är viktigt att följa upp att skolornas drogundervisning förbättras.
Naturbruksutbildning och påbyggnadsutbildningar
Enligt programmålen (1999) förbereder naturbruksprogrammet till arbete och studier inom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsnäring, djurvård, hästhållning, vattenbruk, miljövård och/eller bioenergi. Det bör också finnas möjligheter till vinklingar mot landsbygdsturism, naturturism samt jakt och viltvård. Utbildningen bör genomsyras av tankar och inspiration kring företagande och stimulera till entreprenörstänkande.
Den 1 juli 1996 gjordes en förändring i skollagen. Landstingens företrädesrätt att anordna gymnasieutbildningar inom naturbruk togs bort. Centerpartiet anser att en översyn bör göras över utvecklingen för naturbruksutbildningarna för att se om det kommunala huvudmannaskapet har fungerat som det var tänkt. Det bör även undersökas hur intresset för dessa utbildningar har förändrats och hur man löser problemen med påbyggnadsutbildningar. En översyn av naturbruksutbildningarnas utveckling bör göras. Detta bör ges regeringen till känna.
Under senare år har allt färre av de studerande vid naturbruksgymnasierna valt utbildningar med jordbruksinriktning. Detta kan i förlängningen leda till problem med nyrekrytering inom jordbruket och dessutom försvåra möjligheterna att anställa kompetent personal inom näringen. För att vända den negativa utvecklingen är det viktigt att inställningen till jordbruksföretagande förändras. Både näringen och samhället i övrigt har ett ansvar att beskriva de framtidsmöjligheter som finns inom de biobaserade näringarna. I dag finns en tendens att alltför mycket fokuseras på de problem och svårigheter som näringen belastas av. En förutsättning för att fler skall satsa på ett jobb inom jordbruksnäringen är att det bedrivs en långsiktig jordbrukspolitik som syftar till att utveckla, inte avveckla, näringen.
Stockholm den 28 september 2000
Sofia Jonsson (c)
Margareta Andersson (c)
Marianne Andersson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Sellén (c)