Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar att upphäva beslutet att lägga ner Ekeskolan i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om synskadades tillgång till läromedel.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om synskadades hjälpmedel och kostnadsansvar för dessa.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av handikappkunskap i lärarutbildningen.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av handikappkunskap i skolan.
Integrerad skolgång bra - men inte för alla
Idag är de flesta synskadade integrerade i den ordinarie skolan. Det är i de flesta fall angeläget för synskadade ungdomar att få gå i den skola som finns i närområdet där föräldrar och kompisar finns. Det är viktigt att från början lära sig att leva med sin synskada i ett samhälle skapat för seende. Det finns emellertid problem med den integrerade skolan.
Den enda specialskola som idag på något sätt vänder sig till synskadade elever är Ekeskolan i Örebro. Ekeskolan är till för synskadade elever med flerfunktionshinder. För många av dessa elever är Ekeskolans existens mycket viktig. Här får flerfunktionshindrade elever det extra stöd och de resurser som det ofta är svårt att få inom den kommunala skolan. Ekeskolan är också för många av dessa elever den enda mötesplatsen med likasinnade, där det finns möjlighet till att skaffa kompisar och ha ett socialt umgänge. Därför är det angeläget att Ekeskolan finns. Det skall dock understrykas att Ekeskolan enbart skall vända sig till flerfunktionshindrade elever. Ekeskolan skall således inte ses som en början till återinförandet av segregerad skolgång för synskadade elever.
Läromedel
Läromedelssituationen är i många fall katastrofal för synskadade elever och studenter. Studielitteraturen är ofta försenad eller inte tillgänglig på det läsmedium den synskadade personen önskar. Framställning av läromedel för synskadade sker antingen i form av storstil, punktskrift, kassett eller e-text (elektronisk text).
Det måste vara en självklarhet att synskadade skall ha tillgång till samma studielitteratur som seende elever och studenter på önskat läsmedium. Detta gäller grundskola såväl som gymnasieskola, folkhögskolor, komvux, högskolor och universitet.
Hjälpmedel i studiesituationen
Det finns många olika typer av synskador och därmed en mängd varierande behov. Det är viktigt att en synskadad person i studiesituationen har tillgång till de tekniska hjälpmedel som behövs för att kunna studera på lika villkor som seende elever och studenter. Ofta kan tillgången till en synskadeanpassad dator vara oumbärlig för att en synskadad person skall kunna följa undervisningen på samma sätt som en seende.
De tekniska hjälpmedel som behövs i studiesituationen bör vara kostnadsfria och statligt finansierade.
Skolans ansvar
Skolan skall kunna tillhandahålla assistent eller kompanjonlärare om detta är nödvändigt. Skolan skall ha ansvar för att synskadade elever kan tillgodogöra sig undervisningen på lika villkor som seende elever. För att detta skall bli möjligt krävs speciallösningar. Ett exempel är att den synskadade eleven ofta behöver längre tid på sig vid skriftliga provtillfällen, eftersom det vanligen tar längre tid för synskadade personer att läsa.
Lärare och övrig skolpersonal skall ha ansvar för att synskadade elever inte ställs utanför den sociala gemenskapen på grund av sitt funktionshinder. Detta kan uppnås genom att lärare och övrig skolpersonal får relevant utbildning i handikappkunskap, vilket bör öka förståelsen för hur det är att leva som funktionshindrad. Ett sätt att åstadkomma detta är att obligatorisk handikappkunskap införs på samtliga pedagogiska och vårdande utbildningar.
För att synskadade och andra funktionshindrade ska kunna få delaktighet i samhället behövs också handikappkunskap som ett moment i något av grund- och gymnasieskolans kärnämnen. Detta skulle bli ett viktigt led i att informera unga människor om vad det innebär att ha en funktionsnedsättning. Eftersom det är i barndomen och tonåren vi formar våra grundläggande värderingar är handikappkunskap en viktig del i att åstadkomma en genomgripande attitydförändring i samhället gentemot människor med funktionsnedsättning.
Stockholm den 3 oktober 2000
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)