Sammanfattning
Kunskap är makt; uttrycket har aldrig haft större aktualitet än nu. Kunskap ger varje människa möjlighet att utvecklas, växa och skapa sig den tillvaro hon eller han vill ha. Den som har kunskap har också makt över sitt eget liv.
Kunskap är också en förutsättning för tillväxt och företagande och en nödvändighet i ett allt mer globaliserat samhälle. Det sätter press på Sverige att skapa ett samhälle med de bästa tänkbara förhållanden för kunskap och lärande.
För att Sverige skall kunna bli en kunskapsnation av absolut världsklass är det nödvändigt att möta flera utmaningar. Det krävs ett utbildningssystem, från grundskola till forskning, där enskilda människor utvecklas på ett sätt som ger goda resultat.
Sverige måste också erbjuda ett klimat som stimulerar människor att satsa på utbildning. Det kräver insatser inom ett flertal områden; skattetrycket måste lätta, utbildningspremien måste bli högre, infrastruktur, bostadspolitik och kulturmiljö måste fungera väl och verka inbjudande. Sverige måste kunna locka människor att flytta hit från andra länder och göra det möjligt för dem som bor här att trivas och stanna kvar.
Att bygga ett kunskapssamhälle kräver en långsiktig och genomtänkt strategi.
Engångssatsningar inom enstaka områden räcker inte - det krävs genomgripande strukturförändringar för att Sverige skall bli en hållbar kunskapsnation. Den viktigaste grundstenen i kunskapsbygget är utbildningssystemet - skolan måste fungera för att ge medborgarna tillräckliga kunskaper.
- Skolan måste anpassas efter individen. Detta kan bara ske genom fler skolor med olika inriktning som varje elev ges möjligheten att välja mellan. Den enskilda människan skall sättas i centrum på ett helt annat sätt än vad som sker i dag. Målet måste vara att ge alla möjligheten att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar, inte att staten skall bestämma vad varje individs förutsättningar skall vara.
- Barnens lust att lära skall tas tillvara. Det är inte fel att lära sig medan man leker. Det är däremot fel att förutsätta att leken utesluter lärande. Vi vill införa en frivillig barnskola för fyra- till sexåringar.
- Ett nytt synsätt på inlärning måste prägla skolan. Individens kunskaper måste sättas i centrum och uppläggningen av studierna skall baseras på det. Detta nya synsätt kan ta formen av ett "individuellt kunskapskontrakt" mellan lärare, elever och föräldrar. Ingen elev skall lämna grundskolan utan godkända kunskaper i de centrala ämnena.
- En gymnasieutbildning för alla betyder inte att alla skall läsa på samma gymnasieskola. Individanpassad undervisning och stor valfrihet både vad det gäller skola och innehåll är en förutsättning för att Sverige skall kunna ta tillvara varje elevs unika förutsättningar. Vi vill begränsa antalet kärn- ämnen i gymnasiet och samtidigt införa en ny och förbättrad yrkes- och lärlingsutbildning. Även på gymnasienivå måste det finnas olika alternativa skolor att välja mellan.
- Elevernas resultat måste synliggöras och följas upp. Vi vill att betyg skall ges tidigare än i årskurs åtta och skriftliga omdömen från och med årskurs ett. Vi vill också införa en modern gymnasieexamen och möjlighet att tentera upp gymnasiebetygen i efterhand.
- Alla skolor skall vara fria skolor. Dagens kommunala skolor skall ha samma möjligheter att utvecklas som dagens friskolor. En nationell skolpeng, som går direkt till de skolor eleverna väljer, kan säkerställa detta.
- Kvaliteten får inte lämnas åt slumpen. Lika väl som varje elevs kunskaper utvärderas, måste varje enskild skolas kvalitet mätas och följas upp. Alla skolor måste leva upp till de krav som ställs av samhälle, lärare, föräldrar och elever. Vi vill inrätta ett från staten oberoende kvalitetsinstitut för att säkerställa skolans resultat.
- Lärarutbildningen måste förstärkas. Lärarna skall genom en gedigen utbildning ges de verktyg som krävs för att lära vidare till eleverna. Ämneskunnandet måste förstärkas. Det är också nödvändigt att förbättra lärarnas arbetsvillkor för att ge ny lust och kraft till redan yrkesverksamma och för att locka fler till lärarutbildningen.
- Självbestämmande är nödvändigt för att skapa mångfald och valfrihet; detta gäller lika väl inom den högre utbildningen som inom skolväsendet. Universiteten och högskolorna måste bli självständiga och ges rätten att fastställa sina egna antagningsregler samt att profilera sig inom vissa områden. Det behövs en större mångfald inom den svenska högre utbildningen.
- Studenterna skall sättas i centrum Därför vill vi att universitet och högskolor skall tilldelas resurser efter studenternas val. Studiefinansieringen måste också göras mer flexibel för att kunna anpassas efter olika studenters olika livssituation. Vi vill avskaffa fribeloppet och göra räntorna avdragsgilla.
- Kunskapssamhället kräver stora insatser på forskningsområdet. En fria akademi leder till en fri forskning, vilket är en förutsättning för nydanande och innovation. Satsningarna måste koncentreras på stabil grundforskning av högsta internationella klass. Informationsteknologi och bioteknik är viktiga områden där Sverige måste utveckla en världsledande roll.
Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättande av en barnskola för barn i åldern fyra till sex år.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att betyg skall ges tidigare än i grundskolans årskurs 8.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att elever med otillräcklig kunskapsnivå skall erbjudas fortsatt utbildning i grundskolan.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en reformering av gymnasieskolan.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betygen i gymnasieskolan.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att möjligheten att tentera upp gymnasiebetyg återinförs.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en obligatorisk gymnasieexamen bör införas.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att entreprenadupphandling av undervisning skall tillåtas i såväl grund- som gymnasieskolan.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en modern lärlingsutbildning behöver införas.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rätten att välja skola.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av en nationell skolpeng.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett oberoende nationellt utvärderingsinstitut för skolväsendet.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en lärarhögskola skall omvandlas till en fristående högskola.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av lärarcertifikat.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fler lektorat i skolan.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fler universitet och högskolor i stiftelseform.
17. Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om att universitet och högskolor skall ha rätt att utforma sina egna antagningsregler.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att resurstilldelningen till den högre utbildningen skall baseras på studenternas val.
19. Riksdagen beslutar att avskaffa fribeloppet i studiestödssystemet, samt att räntorna på studielån skall vara avdragsgilla i enlighet med vad som anförs i motionen.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensutsättning av CSN.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta ett virtuellt universitet.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt institut för hälsa och medicin med särskilt ansvar för bioteknik.
Inledning - kunskapens betydelse
Kunskap ger egenmakt och självförverkligande
Kunskap berikar livet och gör världen mer mångfasetterad. Kunskap är den enskildes väg att realisera sina ambitioner och drömmar. Den som har kunskap har också makten över sitt eget liv.
Kunskap är alltså mer än en förutsättning för ekonomisk tillväxt och företagande. Utbildning är mer än någonsin ett villkor för individens personliga växt.
Kunskap är emellertid också en vital del av ekonomin. Det blir särskilt tydligt när ekonomierna förnyas och de individuella insatserna får en mer avgörande betydelse. Ju fler utbildningsvägar som erbjuds, desto större möjligheter har den enskilde individen att skaffa sig en kunskapsbas som ger konkurrenskraft på arbetsmarknaden. En god utbildning främjar social och geografisk rörlighet. Sammantaget gör detta att kunskap är ett gott verktyg för en konstruktiv fördelningspolitik, i så måtto att varje människa genom att skaffa sig kunskaper kan skapa sig en bättre tillvaro.
Massproduktion och massutbildning, där allt kopieras, tillhör en svunnen tid med andra ideal än dagens. För den enskilde är detta löftesrikt! Det öppnar möjligheter till utveckling och självförverkligande på ett annat sätt än tidigare. Målet är inte längre att människan skall vara stöpt i en form. Att ta tillvara varje enskild individs talanger och förutsättningar har fått central betydelse.
Utbildningspolitiken har aldrig varit viktigare än i dag. Den måste först och främst handla om att skapa möjligheter för varje människa att utvecklas till sin fulla potential.
Kunskap ger kompetens och skapar tillväxt
Kunskap blir ett allt viktigare konkurrensmedel genom den nya ekonomins förändringar av arbetsmarknaden. Globaliseringen av ekonomin skärper konkurrensen. Bättre kunskaper - men också större flexibilitet - är centralt för företagen när de söker vägar att anpassa sig till de nya utmaningarna. På arbetsmarknaden märks tydligt att kraven på kunskap och kompetens ökar. Det är ekonomiskt klokt för ett land att investera i utbildning.
Innovation är en viktig drivkraft för konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning. Sverige har i jämförelse med USA och Japan inte samma utveckling av arbetstillfällen och levnadsstandard. Fler kunniga människor och ett positivt klimat för företagande är en viktig förutsättning för att öka nyskapandet och företagandet i Sverige.
Det måste finnas en väl utvecklad samverkan mellan skola och företag. Skolan, företagen och det offentliga har ett gemensamt ansvar för att tydliggöra den viktiga relationen mellan skolan och näringslivet.
Kunskap är viktigt för globalisering och rörlighet
Företag, individer, varor, tjänster och kapital rör sig fritt över nationsgränserna. Den alltmer öppna handeln, den nya ekonomin och de snabba framstegen inom informationstekniken har suddat ut gränserna och Sverige agerar nu på en internationell arena i konkurrens med alla andra länder. Denna utveckling förstärker vikten av kunskap och utbildning av absolut högsta klass samt av ett gott internationellt samarbete.
Andelen svenska studenter som studerar utomlands har ökat under de senaste åren och Sverige har också ett relativt stort antal utländska gäststuderande. Det internationella utbytet är en nödvändighet för att Sverige skall kunna tillgodogöra sig resultat frambringade i andra länder för att vår egen utbildning och forskning skall kunna hålla en internationellt jämförbar hög standard och för att göra svenskar väl rustade att verka utomlands.
Globaliseringen ger nya möjligheter för människor att studera och arbeta utomlands och för Sverige som nation att attrahera ny kompetens. Det skall vårt land bejaka. Globaliseringen både skärper och vidgar kvalitetskraven, bland annat vad gäller språk och förståelse för olika kulturer.
Utmaningar för en kunskapsnation
Ett utbildningssystem av högsta kvalitet
Globaliseringen ökar beroendet länderna emellan. Medborgarnas kunskaper och utbildningens kvalitet tillhör emellertid det varje land kan påverka. För ett land som vill vara en modern kunskapsnation är resultaten avgörande.
Den svenska grundskolan är basen för hela studiesystemet. Resultaten är dessvärre otillräckliga och har dessutom försämrats. Många av de senaste årens kunskapsrapporter är direkt alarmerande. Det hindrar naturligtvis inte att många skolor också fungerar bra. Likväl måste varningssignalerna tas på största allvar.
Andelen elever som går ut grundskolan utan betyg i ett eller flera ämnen har ökat till 22,7 procent 1998/99 från 20,4 procent år 1997/98. I en promemoria till regeringen vid årets höstterminsstart framhåller Skolverket att nästan var femte elev i grundskolan inte klarar att få godkänt resultat på de nationella proven i matematik. Det är en fördubbling från 1998. En av fyra elever lämnar också grundskolan utan att kunna läsa, skriva eller räkna tillräckligt väl. Nästan en av sex elever i årskurs nio har så stora brister i engelska att de inte kan anses uppfylla ens de mest grundläggande kraven. Andelen behöriga till gymnasieskolans nationella program har minskat till 90,3 procent år 1998/99 från 91,4 procent år 1997/98. Av de 9 000 elever som inte fick behörighet har så mycket som en tredjedel utländsk bakgrund.
Också gymnasieskolan har kvalitetsbrister. 34 procent av gymnasieeleverna saknar betyg i svenska, engelska och matematik. Andelen gymnasieelever med fullständiga slutbetyg har minskat överlag. Av de 94 300 som började sitt tredje år på gymnasieskolan hösten 1998 var det 79 procent som erhöll slutbetyg vårterminen 1999. Läsåret innan fick 83 procent slutbetyg.
Resultaten i skolan måste bli bättre. Alltför många elever lyckas inte nå de kunskaper som krävs för att de skall kunna utvecklas väl och skapa sig en god framtid. Kunskapsbrister grundläggs ofta tidigt. Detsamma gäller det otillräckliga intresset för naturvetenskap och teknik.
Ett problem som har stor bäring på kvaliteten i utbildningssystemet är lärarbristen. Många elever undervisas av lärare utan pedagogisk utbildning eller relevant ämnesexamen. Stora pensionsavgångar väntas under de närmaste åren. Bristen på grundskolelärare i årskurs fyra till nio beräknas år 2003 uppgå till 20 procent om inte antalet utexaminerade lärare ökar. Det råder särskilt stor brist på lärare inom områdena matematik och naturvetenskap. Få söker sig till dessa utbildningar, trots ett utökat antal studieplatser.
En dynamisk miljö
Sverige kan inte omvandlas till en kunskapsnation styckevis och delt. Hänsyn måste tas till hur olika områden hänger samman. En framgångsrik nation attraherar kunniga människor utifrån och stimulerar människors utveckling inifrån.
Den svenska kunskapsmiljön ger inte tillräckliga incitament för utveckling, vare sig för individer eller för företag. Goda förutsättningar tas inte tillvara. Företag som skulle kunna fungera som "välståndsmotorer" tillåts inte växa. De för utvecklingen centrala IT-företagen kräver andra villkor än vad som föreföll tjänligt under industrisamhällets tid.
Varje människa måste ha tilltro till den egna förmågan att bygga en bättre framtid. Den enskildes investeringar i form av studieinsatser måste löna sig. Om gedigna kunskaper inte ger den enskilde tillräckliga positiva ekonomiska effekter försvagas synen på utbildning som en viktig egen investering. Frestelsen att hoppa av utbildning innan den slutförts ökar, med de bekymmer det senare kan innebära både för den enskilde och för samhället.
Utbildningspremien är ett centralt begrepp i diskussionen om den totala kunskapsmiljön. Begreppet innebär skillnaden i nettolön mellan en person med minst tre års högskoleutbildning jämfört med en person som börjat arbeta direkt efter gymnasiet. I Sverige ligger utbildningspremien på 25 procent, vilket är lågt i jämförelse med andra europeiska länder. Detta betyder att utbildningsinsatser lönar sig förhållandevis dåligt. I Frankrike, Italien och Tyskland är skillnaden mer än dubbelt så stor. De höga skatterna i Sverige gör att löneskillnaderna efter skatt blir relativt sett ännu lägre i Sverige än i de övriga länderna.
De svaga incitamenten för utbildning och kompetensutveckling leder till samhällsekonomiska kostnader i form av utebliven tillväxt. Arbetsmarknaden för högutbildade är numera i växande utsträckning gemensam för alla länder. Tillåts inte utbildningspremien öka, framför allt genom en sänkning av skatterna, riskerar Sverige en ännu större kompetensflykt till andra länder.
Kunniga medarbetare i företag och näringsliv
Företagen har ett stort behov av kunnig personal och ställer höga krav på sina medarbetare. Främst efterfrågar man goda kunskaper i svenska, engelska, matematik och IT, samt goda grundläggande yrkeskunskaper.
Ungdomar har efter gymnasieskolan ofta goda kunskaper i läsförståelse (att läsa instruktioner och manualer) och att uttrycka sig muntligt. Däremot är det sämre med kunskaper i matematisk problemlösning, att uttrycka sig skriftligt på svenska och engelsk läsförståelse. Det framkommer också att ungdomars förmåga att självständigt planera och genomföra sina arbetsuppgifter bedöms som låg.
Skolverket har uppmärksammat brister i elevernas förmåga att se övergripande sammanhang, att tänka kritiskt och att göra självständiga ställningstaganden. Anställningsbarheten för ungdomar som hoppat av gymnasiet är begränsad.
Många företag framhåller att ungdomar som får anställning direkt efter gymnasieskolan har bristande kunskaper i hur företag fungerar. Skoleleverna upplevs ha dålig insikt i såväl administration som produktion, samt i företagens vardag avseende konkurrens och ekonomiska realiteter.
Inom en majoritet av svenska storföretag har man under senare år märkt en tendens till att det blivit svårare att rekrytera yngre, högutbildade medarbetare. Problemet är större bland industriföretag än bland tjänsteföretag. Sju av tio svenska storföretag tror dessutom att det kommer att bli än svårare att rekrytera i framtiden. Tillgången på yrkesutbildade unga är knapp.
Sverige lider brist på högutbildade unga akademiker. Enligt OECD:s statistik ligger Sverige på plats 21 av 25 när det gäller andelen personer i åldern 25-34 år, med lägst treårig högskoleutbildning. Andelen sökande under 25 år till högre utbildning är också den på nedåtgående och direktövergångarna från gymnasium till högre utbildning är påtagligt få.
IT-branschen är en av de viktigaste komponenterna i ett svenskt kunskapssamhälle. Sverige rankades nyligen som nummer ett bland världens IT-nationer. Tidningen Wired rankar Stockholm/Kista som väldens andra ledande IT-centrum efter Silicon Valley. Det som brister är utbildning. Tillgång på kompetent IT-personal är en bristvara. Invest in Sweden Agency (ISA) konstaterar att företagen ser rekryteringsproblem som en svaghet i Sverige. Bristen på IT-kompetens på arbetsmarknaden fortsätter och förväntas öka genom högkonjunkturen och kraftiga investeringar i IT-utbyggnad. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att det år 2005 kan komma att saknas omkring 8.600 systemvetare. Det finns behov både av yrkesutbildade (IT-tekniker) och av akademiker. Bristen är hämmande för de svenska företagens utveckling.
Problemet är emellertid inte först och främst att det brister i antalet utbildningsplatser inom naturvetenskap och teknik, utan att studenterna inte vill satsa på studier inom dessa områden. Årets ansökningar till högskoleprogrammen, med början höstterminen 2000, visar att flera lärosäten möter svårigheter att fortsätta den kraftiga expansionen inom naturvetenskap och teknik. Orsaken är brister längre ned i utbildningssystemet.
Utbildning är nödvändigt för att ge individen goda förutsättningar på arbetsmarknaden och för att stimulera företagande. Det är av central betydelse att inte utbildnings-systemet blir en akilleshäl för Sveriges möjligheter att konkurrera om de mest avancerade företagen.
Att behålla kompetensen
Det finns stora problem inte bara med att rekrytera utan också att behålla akademiskt utbildad personal i Sverige. Fenomenet "brain drain" är ett avsevärt problem. Enligt en IMD-rapport från 1999 hamnade Sverige på 43:e plats av 46 undersökta länder i fråga om förmågan att behålla högutbildade i landet.
Bland de grupper som är mest flyttbenägna finns civilingenjörer, civilekonomer och tekniskt-naturvetenskapligt utbildade människor. År 1998 utvandrade 699 civilingenjörer, 626 civilekonomer och 832 tekniker och naturvetare. Återflyttningen uppgår endast till 45-50 procent inom dessa yrkeskategorier. De yngre är mindre benägna att flytta tillbaka än de lite äldre.
Den höga andelen utflyttade högskoleutbildade i kombination med det faktum att Sverige har brist på utexaminerade från universitet och högskolor - särskilt naturvetenskapare och tekniker - är ett stort problem för Sveriges kunskapsförsörjning.
Forskning och utveckling
En modern forskningsstrategi och många forskarutbildade är en förutsättning för att nå de stora framstegen. Tekniska framsteg är av avgörande betydelse för ekonomisk tillväxt. Det fria kunskapssökandet är forskningens oundgängliga bas. Den tillämpade forskningen utgör en viktig länk mellan vetenskaplig grundforskning och utvecklingen av kommersiella produkter. Ett viktigt exempel är biotekniken, där man kombinerar olika vetenskapliga områden för nyskapande kommersiell och akademisk forskning.
Sverige hade 1997 bland de högsta utgifterna för forskning och utveckling bland OECD-länderna. Av dessa utgifter stod företagssektorn för lejonparten. Samtidigt kunde man notera att andelen högskoleutbildade var lägre i Sverige än i flera av de länder som har lägre FoU-kostnad, däribland USA, Nederländerna, Kanada, Norge och Danmark. Andelen högskoleutbildade inom naturvetenskap och teknik är dessutom mycket låg i Sverige, i jämförelse med andra OECD-länder.
Sverige behöver en fri och innovativ forskning som förmår tänka nytt och banbrytande.
Att bygga en kunskapsnation
Individen i centrum
Barn är olika. Utbildningen måste syfta till att ge var och en de bästa "förutsättningarna" utifrån hans eller hennes individuella förutsättningar och önskemål. Skolan skall inte i första hand se elevernas begränsningar, utan erbjuda spännande utmaningar i lärandet inom olika ämnesområden. Tilltron till varje elevs förmåga och vilja att växa i kunskap och som människa präglar den goda skolan.
Arbetet i skolan skall medverka till individens självbildning, men också överföra kunskaper och erfarenheter från tidigare generationer samt aktuellt vetande, men också till individens personliga utveckling. Var och en skall ges en allsidig utbildning och ges möjlighet att utveckla olika sinnen. Individens skapande förmåga, att ta initiativ, finna lösningar och samverka med andra, måste stimuleras, liksom förmågan till personligt ansvarstagande.
Fria, självständiga medborgare med gedigna kunskaper är vårt mål. Sverige skall ha ett kulturklimat som bejakar initiativ, kunskap och företagsamhet.
Ta tillvara barnens lust och förmåga att lära
Barns lust och förmåga till inlärning måste tillvaratas bättre än i dag. Inlärningen är som mest effektiv under de tidiga åren när hjärnan utvecklas. Det måste tas tillvara.
Mot införandet av mer organiserad pedagogik för barn i förskoleåldern anförs ofta argumentet att "barn måste få vara barn". Man förfäktar härvid en mer lekinriktad och mindre kunskapscentrerad uppväxt. Vi är av den bestämda uppfattningen att det ena inte behöver utesluta det andra. Verksamheten i Liten Lär i Uppsala är ett utmärkt exempel på hur man kombinerar leken med inlärningen och gör inhämtandet av ny kunskap spännande och lustfyllt. Barn, liksom vuxna, växer med sina nya färdigheter.
Vi föreslår att en frivillig barnskola för barn i åldern fyra till sex år inrättas. Erfarenheterna av förskoleklassen som egen skolform kan därmed tas tillvara. Verksamheten skall ha en tydlig pedagogisk inriktning och vara ett alternativ som föräldrar kan välja. Vi utvecklar våra tankar om detta i motion 1999/2000:Ub642 med anledning av proposition 1999/2000:129 Maxtaxa och allmän förskola. Vi anser också att skolstarten skall vara flexibel.
Varje barns lärande stimuleras av individuell uppföljning av studieresultaten. Individens insatser måste synliggöras och uppmärksammas. De som avvisar skriftliga omdömen och betyg gör det utifrån en kollektivistisk människosyn och fördomar om hur omdömen kan utformas. Vi anser att betyg skall kunna ges tidigare än i dag. Skriftliga omdömen skall ges senast i grundskolans årskurs fem och för den som vill redan i årskurs ett.
Utbildningens innehåll och struktur måste fokusera på individen
Alla skall kunna läsa, skriva och räkna. Ingen elev får tillåtas lämna skolan utan dessa färdigheter. Den globaliserade marknaden och nya internationella relationer kräver dessutom goda färdigheter i språk. Det räcker inte längre med att kunna engelska - det behövs färdigheter i ytterligare ett eller helst två språk. En föränderlig värld kräver också struktur. Kunskaper i historia och kultur ger sammanhang och perspektiv. Matematiska färdigheter skapar basen för problemlösning.
Skolans obligatoriska undervisning är viktig, men eleverna måste också ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper i ämnen de är särskilt intresserade av.
Att ingen elev skall tvingas lämna skolan utan gedigna baskunskaper förutsätter stor flexibilitet. Undervisningen måste utgå från varje elevs personliga förutsättningar och behov. Utbildningen skall få ta den tid varje elev behöver. Skolan måste bli bättre på att använda tiden i ett individperspektiv. Otillräckliga resultat rättas inte nödvändigtvis till genom ökad lärartäthet. Ofta handlar det om att elever behöver mer tid för att tillgodogöra sig kunskap. Vi vill att studietiden skall anpassas efter individen - exempelvis borde elevernas kunskapsnivå avgöra hur många års grundskola de skall erbjudas.
Vi vill skapa ett nytt sätt att se på utbildningen genom ett ömsesidigt ansvarsåtagande mellan eleven och skolan. Man kan kalla det för ett "kunskapskontrakt" mellan skolan, eleven och föräldrarna. Eleven åtar sig att ta studierna på allvar medan skolan åtar sig att ge eleven de bästa möjligheterna att lära. Föräldrarna ges också större ansvar för elevernas arbete. På detta sätt skapar man ett uttalat gemensamt mål för alla berörda parter; lärare, föräldrar och elever. Detta gemensamma engagemang skapar tilltro och motivation, vilket är en förutsättning för en god inlärningsmiljö.
Gymnasieutbildning för alla
Gymnasieskolans uppgift är att förbereda för vidare studier vid universitet och högskolor och att genom yrkesförberedande program ge elever de kunskaper och den kompetens som behövs på en arbetsmarknad stadd i ständig förändring.
Gymnasieutbildningen måste bättre än i dag ta tillvara den enskilde elevens förutsättningar och mål med studierna. I stället för enhetlighet och likriktning skall gymnasieskolan ge individanpassad undervisning och stor valfrihet avseende både studieinriktning och svårighetsgrad. Elever med studieluckor skall kunna få gedigna stödinsatser och de som har lättare för studier få den stimulans de behöver. Våra synpunkter på gymnasieskolan presenteras i detalj i vår motion 1998/2000:Ub210 En gymnasieskola med kunskap och kvalitet.
Många avbryter sina studier därför att de saknar tillräckliga förkunskaper och/eller motivation för alla de gemensamma kurser som i dag är obligatoriska. Vi vill begränsa kärnämnena till engelska, svenska, matematik, samhällskunskap samt idrott och hälsa. Kärnämneskurser skall kunna ges i olika svårighetsgrad. Vi anser inte att alla omedelbart behöver en gymnasieutbildning som ger behörighet till universitets- och högskolestudier. Olika intressen måste kunna tillgodoses med goda möjligheter att kunna komplettera utbildningen. Elevernas egna val av ämneskurser skall också ges ökad tyngd.
Det betygsrelaterade antagningssystemet till den högre utbildningen leder till ytterligare problem för gymnasieeleverna i form av "taktikläsning". Eleverna leds till att välja kurser där det är lätt att få höga betyg, snarare än att studera ämnen som skulle kunna vara till större nytta för den tänkta högskoleutbildningen.
En översyn av betygssystemet behövs. Vi vill införa fler betygssteg och klara, tydliga kriterier för vad som krävs för varje betygsnivå. Betygssystemet skall vara överblickbart och förutsebart för att eleverna skall känna rättssäkerhet och veta vad som krävs av dem. I likhet med Skolverkets inspektörer förordar vi att möjligheten att tentera upp betyg skall återinföras.
Vi vill också införa en modern gymnasieexamen. Denna skall utgöra beviset på den kunskap eleverna tillgodogjort sig under studierna. Den som inte klarar examen skall ha möjlighet att komplettera sina studier. Ingen skall lämnas utanför.
Vi vill att gymnasieskolan skall kunna erbjuda gedigna yrkesförberedande program och en genomtänkt och modern lärlingsutbildning. Samarbetet med näringslivet måste utvecklas. Ökad entreprenadupphandling av utbildning och fler fristående gymnasier verkar i den riktningen. Lärlingsutbildningen i moderat tappning presenteras utförligare i motion 1999/2000:Ub17 med anledning av proposition 1999/2000:68 Angående vissa skolfrågor.
Alla skolor skall vara fria skolor
Det finns en inneboende kraft i den svenska skolan som kan frigöras genom större frihet, konstruktiv konkurrens och ständigt förbättringsarbete i kombination med oberoende kvalitetsgranskning.
Olika typer av skolor skapar kvalitet och mångfald. Ett monopoliserat utbildningssystem klarar inte av den nya tidens krav. Utbildningsstrukturen måste vara flexibel för att varje elev skall kunna komma till sin rätt och för att skolans professionella skall kunna utveckla undervisning och organisation efter nya behov. Det måste finnas utrymme för självständiga skolledare och lärare att utarbeta och utveckla skolarbetet utan byråkratiska och politiska pekpinnar. Det är i de enskilda skolorna huvudansvaret för hur arbetet i skolan genomförs skall ligga.
Skolsystemet skall ge elever den frihet de behöver för att kunna främja studier som passar den egna begåvningsprofilen och läslusten! Vi vill att alla elever skall ha rätt att fritt välja skola. Att kunna välja skola, kommunal eller fristående i hemkommunen eller i en annan kommun, är viktigt för att känna motivation och entusiasm inför sitt lärande och sin utveckling.
I syfte att säkra elevers och föräldrars möjlighet att fritt välja skola vill vi att staten skall överta finansieringsansvaret för grundskolan från kommunerna. Vi vill införa en nationell skolpeng, motsvarande kostnaden för utbildningen - som går direkt från staten till den skola eleven själv valt. Skolledaren får ansvaret för att disponera resurserna. Alla skolor blir därigenom fria skolor.
Våra närmare förslag till ökad valfrihet presenteras i motion 2000/01:Ub258 En frigörelse av skolan.
Ett fristående utvärderingsinstitut
Staten skall ange de nationella målen för skolan och följa upp resultaten. Uppföljning, utvärdering och tillsyn är eftersatta områden i dag. Därtill kommer att Skolverket, med dubbla roller, varken haft förutsättningar eller förmågan att utveckla granskningen av skolornas resultat och kvaliteter på det sätt som krävs.
Utbildningens kvalitet måste säkras. Vi vill inrätta ett fristående, nationellt kvalitetsinstitut, med uppdrag att utvärdera alla skolors verksamhet. Ett sådant institut kan utgöra ett viktigt stöd för elever och föräldrar när de skall välja skola samtidigt som det kan ge regering, riksdag och allmänhet viktig information om utbildningsväsendet och enskilda skolors resultat.
Kvalitetsinstitutet skall inte vara en koncentrerad struktur för utvärdering. Institutet måste ges resurser för utvärdering enligt givna kriterier och ha utrymme för egeninitierade analyser. Skolor bör kunna hyra in inspektörer för att utföra utvärdering på objektiva, nationellt fastställda grunder. Lärare med gedigen arbetslivserfarenhet kan tjänstgöra som inspektörer vid kvalitetsinstitutet. Vid kvalitetsgranskning är transparens av största vikt. Resultaten skall offentliggöras så att föräldrar och elever kan ta del av skolornas kvalitet och basera sina val på detta.
Institutet kan med fördel ta vara på erfarenheter bl.a. från England (Qualification and Curriculum Authority samt Office for Standards in Education), där kvalitetsmätning och redovisning är mycket väl utvecklat.
Förnya lärarutbildningen och förbättra lärarnas arbetsförhållanden
Lärarna har avgörande betydelse för att utbildningssystemet skall kunna utvecklas kvalitativt. De krav som vi förväntar oss att framtiden ställer på skolan innebär behov av förändring av undervisningen. Därmed berörs i allra högsta grad lärarna. Det skall ankomma på dem att välja innehåll och arbetssätt i skolan för att eleverna skall kunna uppnå de fastställda målen. Våra förslag på lärarutbildningens utformning återfinns i motion 1999/2000:Ub34 med anledning av proposition 1999/2000:135 En förnyad lärarutbildning.
Lärare måste vara flexibla och utvecklingsbenägna i en föränderlig värld. Detta ställer krav på lärarutbildningen. Ämneskunskaperna måste förstärkas, inte försvagas. Den pedagogiska utbildning som behövs varierar beroende på vilken sorts utbildning som skall bedrivas. Modern lärarutbildning måste byggas på vetenskaplig grund avseende frågor om barns utveckling, inlärning och pedagogik. Alla lärare behöver gedigna kunskaper i kommunikation och modern informationsteknik, likväl som förankring i den klassiska bildningen. Vi anser också att alla blivande lärare bör studera ledarskap, samt uppföljning och utvärdering.
Det måste finnas flera inriktningar inom lärarutbildningen, anpassade till de olika krav som arbete inom skolans olika nivåer ställer. Vi vill förlänga utbildningen för grundskolans tidiga år. Det måste finnas olika vägar till läraryrket. "Enhetslärare" klarar inte kraven skolan ställs inför.
Lärarutbildningen är central för att skapa goda lärare, men vi måste också se till att människor med goda förutsättningar söker sig till lärarutbildningen. Lärarbristen är ett faktum och hittills har de ansvariga i regeringsställning endast visat obetydliga tecken på att ha förstått vidden av problemet. Jan Björklund (Fp) skriver i SvD 18/8-00 om regeringens lärarutbildningsreform:
Det står utom rimligt tvivel att de sammantagna förändringarna innebär kraftigt sänkta akademiska ämneskrav...i den föreslagna lärarutbildningen. Sänkta akademiska krav kommer att leda till ytterligare sänkt status och därmed ännu (större svårigheter att) rekrytera.
Det är oerhört viktigt att bibehålla och stärka läraryrkets status och detta kan vi delvis göra genom att höja den akademiska ribban. Vi måste dock också se till att människor som tidigare läst in en akademisk examen kan anställas som lärare för att tillföra skolan nya impulser och kunskaper. En ny, kunskapsinriktad skolpolitik och högre löner för lärare är också goda medel mot lärarbristen och rekryteringssvårigheterna.
Antagningskraven till lärarutbildningen bör skärpas. Vi vill införa ett lärarcertifikat som bevis på genomgången utbildning, vilket bör förnyas vart femte år. Detta underlättar en kontinuerlig kvalitetskontroll och kompetenshöjning.
Lärarutbildningen och den pedagogiska forskningen måste knytas närmare varandra. Forskningsinsatserna inom lärarutbildningen bör stärkas. Vi förordar dessutom införandet av fler lektorat i skolan för att knyta forskning och undervisning närmare varandra och för att bredda lärarnas karriärmöjligheter.
Befria den högre utbildningen
Den akademiska friheten måste stärkas. Det är i en fri kunskapsmiljö människor kan växa och utvecklas till självständiga individer, med möjligheter att forma sitt liv efter egna val. Enhetstänkandet måste brytas och det behövs en större mångfald inom den högre utbildningen. Vi utvecklar vår syn på den högre utbildningen i motion 1998/1999:Ub424 Kvalitet i den högre utbildningen.
Universiteten och högskolorna har många olika uppgifter, alltifrån yrkesutbildning till förberedelse för forskning. Därför behövs många olika typer av högskolor och en varierad universitetsstruktur. Vi anser att man bör inrätta fler oberoende universitet och högskolor i stiftelseform. Lärosätena skall kunna profilera sig inom olika specialområden. Något universitet skulle kunna inriktas enbart mot masters- och doktorsexamen. Högskolor med en huvuduppgift i grundutbildning och/eller tillgodoseende av regionala behov kan också tänkas.
En större mångfald skulle skapa den hälsosamma konkurrensmiljö som krävs för utveckling av den högre utbildningen. Det är positivt att låta lärosätena marknadsföra sina utbildningsprogram genom att lyfta fram högkvalitativa alternativ. Utvecklingen av såväl enskilda utbildningar som utbildningsväsendet i stort stimuleras av detta.
Självbestämmande och konkurrens driver fram ett ansvarstagande för utbildningens kvalitet varför vi förordar en decentralisering av beslutsfattandet. Ansvaret för utformning, tolkning och tillämpning av antagningsregler bör därför anförtros de enskilda universiteten och högskolorna. Ett modernt antagningsförfarande är decentraliserat, varierat och anpassat till de olika utbildningsalternativens krav på förkunskaper och färdigheter.
Låt studenternas fria val avgöra var den högre utbildningen skall byggas ut
Vad och var man skall läsa efter gymnasiet tillhör ett av de viktigaste valen i en ung människas liv. Det är inte acceptabelt att studenternas val av utbildning och lärosäte underordnas regionalpolitiska hänsyn.
Sverige skulle vara betjänt av att låta konkurrensen om studenterna vara drivkraften för utbyggnaden av den högre utbildningen. I USA måste universiteten mäta och förbättra sin kvalitet samt marknadsföra sig gentemot studenter som skall söka sig vidare. Konkurrensen har både lett till höga krav på den högre utbildningens kvalitet och till god information till framtida studenter.
En sådan ordning skulle undanröja de orimligheter som nu är så tydliga i form av tomma platser på en del högskolor och långa köer till andra. Platsfördelning efter politiska mål strider mot respekten för enskilda studenters ambitioner samtidigt som erfarenheterna av misslyckad planering är väl dokumenterad. Vi förordar att resurstilldelningen till den högre utbildningen främst skall ske efter studenternas val.
Inför ett flexibelt studiestödssystem
Inget studiestödssystem kan fungera väl i ett land med höga skatter och en oflexibel lönebildning. Låsta skatter och en mera dynamisk lönestruktur är en grundläggande förutsättning för ett fungerande studiestödssystem.
Studiefinansieringen skall vara ekonomiskt rimlig för den enskildes behov på kort och lång sikt. Utgångspunkten för ett nytt system för studiefinansiering måste vara att det skall fungera för människor i olika situationer och ändå vara rättvist. Den enskildes vilja att investera i sin egen kunskapsutveckling måste främjas. Våra krav specificeras ytterligare i motion 1999/2000:Ub10 med anledning av proposition 1999/2000:10 Ett reformerat studiestödssystem.
Vi vill avskaffa fribeloppet för att ge studenterna större frihet vad det gäller finansieringen av studierna. Dagens system inbjuder till svartjobb och tillåter knappt någon flexibilitet med studieupplägget. (Vi anser att räntorna på studielånet skall vara avdragsgilla.) Studiefinansieringssystemet bör vara internationellt anpassat och i större utsträckning möjliggöra studier utomlands.
CSN bör konkurrensutsättas, inte bara av finansiella skäl utan också för att myndigheten visat tydliga prov på att inte kunna sköta sin uppgift. Handläggningstiderna är för långa och det är inte realistiskt att försöka sköta kontakterna med dem per telefon. "Tolvterminersregeln" har fått olyckliga effekter. Långa utbildningar och påbyggnadsutbildningar måste kunna genomföras utan störningar. Regeringen och CSN måste skyndsamt föranstalta om nödvändiga förändringar av regelverket. Individuella finansieringsmöjligheter, i form av exempelvis individuella kompetenskonton, behövs för att säkerställa ett kontinuerligt lärande.
Ta tillvara informationsteknikens möjligheter
Genom de möjligheter som öppnats av informationsteknikens framsteg blir all kunskap lättare nåbar för alla elever, studenter och forskare. Tekniken förstärker möjligheterna till individuell utbildning, anpassad efter egna behov och intressen.
Ett virtuellt universitet, med tillgång till kurser från universitet och lärosäten i hela världen online, kan spela en stor roll för utvecklingen av kunskapssamhället, både på grundutbildningsnivå och högre upp i utbildningsväsendet. Vi anser att ett virtuellt universitet bör inrättas i Sverige. Vi förordar också en utbyggnad av digital distansutbildning vid varje högskola och universitet.
Informationstekniken kan också betyda större möjligheter för elever med handikapp eller inlärningssvårigheter att studera i egen takt och efter egna förutsättningar. Satsningarna på informationstekniken i skolan bör därför fortsätta och utvecklas ytterligare.
Gör en storsatsning på den nya biologin
Forskningen får aldrig göras till en del av en kortsiktig arbetsmarknads- och regionalpolitik. En strategiskt inriktad forskningspolitik bygger på följande hörnstenar: Fokus på forskningens kvalitet, satsningar på det nydanade och excellenta, internationellt samarbete, stabil grundforskning, korsande av kunskap mellan olika forskningsområden och ett nära samarbete mellan akademi och näringsliv.
Ett kunskapssamhälle fordrar unika miljöer för det allra mest avancerade kunnandet. Den moderata synen på forskningsorganisationen redovisas mer detaljerat i vår motion 1999/2000:Ub25 med anledning av proposition 1999/2000:81 Forskning för framtiden.
För att Sverige skall kunna hävda en position som en ledande kunskapsnation måste forskningen byggas ut. Det gäller på flertalet områden men särskilt där vårt land har speciella förutsättningar, personellt eller av andra skäl.
En hörnsten i en framgångsrik forskningspolitik är tilltron till forskningens förmåga och förutsättningar att söka det excellenta. Staten får inte, vare sig i retorik eller praktik, kringskära forskningen på ett sådant sätt att det i realiteten blir statens önskemål snarare än forskningens möjligheter som avgör åt vilket håll den mest avancerade kunskapsutvecklingen går.
Ett av de områden där Sverige har särskilt goda förutsättningar, förutom IT och telekom, är inom biotekniken, varför satsningar bör göras särskilt inom detta vetenskapsområde. Den svenska biomedicinska forskningen håller mycket hög klass internationellt sett. Vi vill inrätta ett nationellt institut för hälsa och medicin, med särskilt ansvar för bioteknik - en svensk motsvarighet till det amerikanska National Institute of Health. Ett sådant institut skulle kunna tillvarata den potential som finns inom medicin, bioteknik, hälso- och sjukvård, beteendevetenskap, social omsorg, arbetsmiljö och informationsteknik. Det blir en stark forskningsfinansiär med ansvar för hela det samlade hälsovetenskapliga spektrat.
Ge humaniora en renässans
De senaste åren har den humanistiska forskningen fått allt hårdare villkor. Det beror bland annat på en centralstyrd studiefinansiering för doktorander och på statens tilldelning av forsknings- och utbildningsresurser.
Ett samhälle som vill vara framgångsrikt kan inte nedrusta humaniora. Då vittrar själva basen för den goda framtiden sönder. Samtidigt försämras vårt lands möjligheter att förstå och samverka med en värld av många kulturer och traditioner. Vid olika lärosäten återbesätts inte professurer i klassiska språk, och i gymnasieskolan har begrepp som humanistiskt och humaniora försvunnit. Det behövs en renässans för kulturvetenskaperna i både utbildning och forskning.
Per capita-ersättningen till humaniora och samhällsvetenskap måste höjas. Det är inte bara naturvetenskap och teknik som behöver avancerad utrustning. Forskningsfinansieringsreformen bör rivas upp. Förutsättningen för tillträde till doktorandstudierna skall inte vara någon utfäst studiefinansiering utan möjlighet att klara studierna.
Stockholm den 29 september 2000
Bo Lundgren (m)
Per Unckel (m)
Beatrice Ask (m)
Anders Björck (m)
Carl Fredrik Graf (m)
Chris Heister (m)
Gun Hellsvik (m)
Gunnar Hökmark (m)
Henrik Landerholm (m)
Göran Lennmarker (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Inger René (m)
Per Westerberg (m)