1 Innehållsförteckning
2 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att alla vuxna utan genomgången gymnasieutbildning skall ha rätt till minst gymnasieutbildning för allmän högskolebehörighet samt också komplettering för specialbehörighet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen skall återkomma till riksdagen med ett lagförslag om utvecklingsstördas rätt till utbildning i särvux.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att den enskilde skall kunna välja utbildningsanordnare genom att ett system införs för vuxenutbildningen som motsvarar reglerna för de fristående grund- och gymnasieskolorna.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av att studerande med funktionshinder får det stöd de behöver för att kunna studera på sina egna villkor.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att staten skall finansiera de kostnader som uppstår för att genomföra teckentolkning inom den offentligt finansierade vuxenutbildningen.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att även vuxenstuderande med funktionshinder skall ha möjlighet att välja utbildningsanordnare.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att studerande i behov av särskilt stöd skall ges rätt till en fördjupad studieplan där det anges vilka stödinsatser den studerande behöver för att utbildningsmålen skall nås.
8. Riksdagen avslår regeringens förslag till studiefinansiering.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att totalbeloppet för alla studerande höjs med 200 kr per månad.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att för dem som studerar på motsvarande grundskolenivå skall 80 % av studiemedlet utgöras av bidrag och bidragsdelen för dem som studerar på motsvarande gymnasienivå skall ligga på 60 %.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att rätten till tilläggslån för studier förutom till funktionshindrade i första hand skall erbjudas småbarnsföräldrar.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att personer mellan 30 och 55 år skall kunna låna av det allmänna pensionssystemet för att finansiera utbildning.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att förtidspensionärer skall ges vidgade möjligheter att studera med bibehållen förtidspension.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att kommunerna skall vara skyldiga att erbjuda vuxna en validering av sina kunskaper.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att en nationell skolinspektion inrättas, som från Skolverket tar över uppgifterna kvalitetsgranskning och tillsyn.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att en andel av de medel i budgetpropositionen som regeringen föreslår skall anslås till kompetensutveckling anvisas Folkbildningsrådet för fördelning av medel till folkhögskolor och studieförbund.
3 Inledning
I ett föränderligt samhälle är det en självklar utgångspunkt att människor skall ha möjlighet att komplettera den utbildning de skaffat i ungdomen. Det är viktigt både för den enskilda människans kunskapsutveckling och för samhällets behov av olika kompetenser. Kraven på vilka grundläggande kunskaper en människa behöver för att kunna delta i yrkesliv och kunskapsutveckling har ökat kraftigt de senare åren.
Därför välkomnar Folkpartiet liberalerna att det kommer en proposition med huvudsyfte att säkra vuxna människors möjligheter till vuxenstudier. Tyvärr ser vi dock att det helhetsgrepp som Kunskapslyftskommittén tog på vuxenutbildningsfrågorna, har försvagats betänkligt i regeringens proposition. En lång rad av förslag från en politiskt enig kommitté har försvunnit, när regeringen nu lägger fram sin proposition om vuxenutbildningen.
Folkpartiet vill påminna om att behovet av vuxenutbildning ökar eftersom ungdomsskolan inte når sina mål. En enig Kunskapslyftskommitté säger att grund- och gymnasieskolan måste utvecklas så att en större andel av varje årskull lämnar grund- och gymnasieskolan med godkända resultat, än vad som sker för närvarande. Det krävs krafttag för att bryta den negativa trenden och få igång en positiv utveckling. Regeringen avstår i propositionen från att kommentera detta.
4 Rätt till vuxenutbildning motsvarande gymnasienivå
De allra flesta människor i dag behöver någon form av gymnasieutbildning som utgångspunkt för arbete eller fortsatta studier. I dagens kunskapssamhälle borde därför alla människor ha möjlighet att genomgå en utbildning upp till och med gymnasienivå, även om de inte skaffat sig denna utbildning i ungdomen. Folkpartiet liberalerna har tidigare föreslagit att en "gymnasiebank" ska utvecklas. En gymnasiebank skulle innebära en definierad rätt till en viss mängd utbildning som kan utnyttjas som ung eller vuxen.
I dag har varje individ som fyllt 20 år rätt att delta i grundläggande vuxenutbildning, om han eller hon saknar sådana färdigheter som ska uppnås i grundskolan. En enig Kunskapslyftskommitté föreslog att den rätten ska gälla också för vuxenutbildning på gymnasienivå. I dag är det stora skillnader mellan vuxnas möjligheter att delta i gymnasieundervisning beroende på var de bor. Enligt Folkpartiet är det djupt orättvist att en person utan gymnasieutbildning, som är beredd till ekonomiska uppoffringar för att studera, inte ska ha rätt till kostnadsfri gymnasieutbildning. Därför var huvudprincipen i kommitténs förslag riktig. Även om man av kostnadsskäl kan anse att kommitténs förslag var för generöst tycker vi liberaler att det är märkligt att ett förslag lagt i fullständig politisk enighet totalt suddas bort i regeringens proposition.
Folkpartiet står, i motsats till regeringen, fortfarande bakom principen om individens rätt till gymnasieutbildning. Enligt Folkpartiet ska kommunen kunna erbjuda alla vuxna utan genomgången gymnasieutbildning minst gymnasieutbildning för allmän högskolebehörighet samt också komplettering för specialbehörighet. Folkpartiet föreslår att riksdagen beslutar att regeringen återkommer med ett lagförslag med denna innebörd.
Vi förutsätter att kommunerna inte kommer att uppfatta denna skyldighet som en maxnivå utan en miniminivå. De allra flesta kommuner har ju trots allt redan i dag vuxenutbildning över grundskolenivå.
Det är viktigt att finansieringsprincipen gäller, dvs. att kommunerna får full ersättning för nya åtaganden. Beräkningen av vilken ersättning kommunerna ska få måste ske mot bakgrund av i vilken utsträckning människor efterfrågar vuxenutbildning.
5 Individens rätt att välja
Valet att studera som vuxen måste utgå från individen. Om individen väljer komvux, folkhögskola, studieförbund eller en privat utbildning, må vara hans eller hennes ensak. Regeringen uttrycker visserligen i propositionen sin acceptans för olika anordnare av vuxenutbildning men begränsar sig till ett entreprenadtänkande. Det blir inte individen utan kommunen som beslutar om vilken utbildning en människa ska välja. Folkpartiet liberalerna föreslår i stället att ett system införs som motsvarar reglerna för de fristående grund- och gymnasieskolorna. Först då får den enskilde möjlighet att välja anordnare av sin utbildning.
Folkpartiet anser att rätten för individen att välja anordnare även ska gälla dem som studerar svenska för invandrare.
6 Hindren för funktionshindrade måste avlägsnas snarast
När det gäller studerande med funktionshinder, anser Folkpartiet det viktigt att de kan få det stöd de behöver för att kunna studera på sina egna villkor. Detta kan t.ex. innebära att utbildningslokaler måste byggas om för att göras tillgängliga för alla eller att teckentolkar måste anlitas. Det innebär också att de som verkar inom vuxenutbildningen måste ha goda kunskaper om de studerandes rättigheter och hur man kan anpassa undervisningens genomförande till studerande med funktionshinder.
Folkpartiet anser att de brister i utbildningen för funktionshindrade, som regeringen pekar på, föranleder att förändringar måste vidtas så snart som möjligt. Regeringens lösning när det gäller att döva i många fall inte får tillgång till vuxenutbildning, förefaller inte tillfredsställande. Det är inte bara nya läromedel som döva och hörselskadade behöver, utan också tillgång till utbildningstolkar. Nya IT-läromedel kan visserligen komplettera den ordinarie undervisningen, men inte helt ersätta den. För att en studerande ska kunna vara fullt ut delaktig i undervisningen, måste han eller hon få ta del av föreläsningar, ställa frågor och kommunicera med sin lärare. Detta gäller naturligtvis döva och hörselskadade i lika hög grad som andra studerande. Problemet hittills har varit att det blivit för dyrt för en enskild utbildningsanordnare att bekosta de dubbla teckentolkar som behövs. Folkpartiet föreslår därför, i likhet med Kunskapslyftskommittén, att staten finansierar de kostnader som uppstår för att genomföra utbildningstolkning inom den offentligt finansierade vuxenutbildningen. Finansieringen av denna reform ska ske genom att medel förs över från kommunbidragen till ett samlat anslag för utbildningstolkning.
Ett annat problem som måste ses över är att kommuner inte alltid betalar för elever med funktionshinder som väljer att studera på en folkhögskola eller studieförbund. Folkpartiet anser att det är centralt att alla vuxenstuderande har möjlighet att välja om de vill utbilda sig i den kommunala vuxenutbildningen eller genom en folkbildningsorganisation - och helst ytterligare anordnare, enligt vårt resonemang ovan.
Kommunen ska för varje studerande upprätta en individuell studieplan. När det gäller studerande i behov av särskilt stöd, finns det skäl att ytterligare stärka individens ställning genom att införa en fördjupad studieplan. I denna ska målen för studierna anges och det ska tydliggöras vilka särskilda stödinsatser eller särskilda anpassningar den studerande kan behöva för att de uppsatta målen ska nås. Insatserna kan t.ex. innebära stödundervisning, hjälpmedel eller särskilda läromedel. Folkpartiet föreslår, liksom Kunskapslyftskommittén, att studerande i behov av särskilt stöd ges rätt till en sådan fördjupad studieplan.
Folkpartiet har redan tidigare påpekat att funktionshindrades rätt till personlig assistans har begränsats, dels för att medlen till assistansersättning dragits ned, dels för att flera försäkringskassor skickar över ansvaret till kommunerna och alltså gör en snävare bedömning än tidigare. Många funktionshindrade har fått sin rätt till personlig assistans omprövad. För de människor som berörs, har det delvis blivit en återgång till situationen före handikappreformen, då de var beroende av den enskilda kommunens välvilja och där insatserna skilde sig åt mellan kommunerna. Folkpartiet anser att de rättigheter som LSS och LASS ursprungligen givit personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga, måste återinföras. Folkpartiet föreslår att funktionshindrade ska få större möjligheter till assistans när de arbetar och studerar, inte bara i hemmet. Assistentens insatser ska utvecklas så att den enskilde känner trygghet i att allt kring hans eller hennes person fungerar så bra att alla krafter kan användas till att satsa på studierna.
7 En mer rättvis studiefinansiering
Regeringen föreslår att vuxna över 25 år ska kunna få hela studiestödet som bidrag och att de som haft högre inkomst dessutom ska kunna få ett förhöjt studiemedel helt i form av bidrag. Enligt Folkpartiet innebär detta en orättvisa gentemot dem som väljer att studera före 25 års ålder. Förslaget innebär också en olycklig sammanblandning av utbildningspolitik och arbetsmarknadspolitik. Arbetsmarknadsstöd för utbildning i bristyrken kan vara aktuellt att ge en person som accepterar en utbildning staten har bestämt. Men när individen själv har rätt att välja utbildning är det naturligt att grundprincipen för studie-stödssystemet ska gälla lika för alla studerande, det vill säga en lånedel och en bidragsdel.
Folkpartiet avslår därför regeringens förslag till studiefinansiering och föreslår i stället att totalbeloppet för alla studerande höjs med 200 kr per månad och att därefter uppräkning tills vidare sker i förhållande till prisbasbeloppet. De som studerar motsvarande grundskolenivå ska få en bidragsdel som motsvarar 80 % av studiemedlet. Bidragsdelen för vuxenstuderande på motsvarande gymnasienivå ska ligga på 60 % av studiemedlet.
Vuxenstuderande med barn har en utsatt situation. Att förena föräldraansvaret med vuxenstudier är mycket krävande. Om någon stor grupp borde gynnas i studiestödssystemet är det just småbarnsföräldrar. Särskilt ensamstående föräldrar, oftast kvinnor, möter förutom ekonomiska svårigheter också stora praktiska hinder, t ex när barnen blir sjuka under en intensiv studietermin. Riksdagen har redan beslutat om att studerande över 25 år ska ha möjlighet till tilläggslån. Folkpartiet föreslår att denna rätt, förutom till funktionshindrade, i första hand ska erbjudas småbarnsföräldrar. Detta skulle bidra till att bryta dagens trend att ensamstående föräldrar, och då särskilt mammor, ofta avbryter sina studier.
Folkpartiet har länge förespråkat ett helt nytt system med individuella utbildningskonton för att människor ska få bättre möjlighet att klara sin försörjning vid vuxenstudier. Människor måste få större frihet att bestämma själva, om och när de ska vidareutbilda sig under sin yrkesverksamma tid. Yrkesarbetande måste ha möjlighet att förbereda sig på kommande yrkesavbrott för att inte då vara helt beroende av arbetsgivarens eller statens välvilja. En anställd måste få möjlighet även till utbildning som arbetsgivaren inte är beredd att räkna som personalutbildning.
Det nuvarande avdragsgilla pensionssparandet ska därför kunna breddas till ett "pensions- och utvecklingssparande", där individer får göra skattebefriade avsättningar, som senare kan användas för att bekosta studier. Huvudlinjerna i det nu liggande utredningsförslaget om kompetenskonton bör därför snarast genomföras. Folkpartiet vill att människor ska ges en möjlighet att spara själva till sin utbildning på gynnsamma villkor men också förmånligt kunna låna pengar för att vidareutbilda sig. Därför föreslår vi att det ska bli möjligt för människor mellan 30 och 55 år att upp till en viss gräns låna av det allmänna pensionssystemet för att finansiera utbildning. Om de fackliga organisationerna vill bredda avtalspensionerna på samma sätt ska detta möjliggöras genom regeländringar. Förslagsvis kan man få ta ut 60 procent av sin årslön. I gengäld reduceras individens ålderspension med motsvarande belopp. Den som tagit ut ett pensionsår i förväg kan återvinna denna pensionsrätt genom sparande, exempelvis i en privat pensionsförsäkring, annat privat sparande eller genom att gå i pension något senare.
Folkpartiet anser också att förtidspensionärer ska ha större möjligheter än idag att studera med bibehållen förtidspension. Studier kan vara en väg tillbaka till ett aktivt yrkesliv. Idag är det inte ovanligt att förtidspensionärer, till följd av regelverket, avstår från vuxenutbildning.
8 Utvecklingsstörda ska också ha rätt till vuxenutbildning
Regeringen skriver att mycket talar för att alla vuxna utvecklingsstörda ska ha en rätt att delta i särvux liknande den rättighet som idag finns för vuxna, som saknar grundskolekompetens, att delta i grundläggande vuxenutbildning. Ändå avslår man Kunskapslyftskommitténs förslag om att införa en sådan rättighet.
Utvecklingsstörda behöver mer stimulans än andra för att upprätthålla den kunskapsnivå de en gång förvärvat. Att deras rätt till vuxenutbildning då ska vara mindre, finner Folkpartiet liberalerna mycket svårt att förstå. Folkpartiet föreslår därför att regeringen återkommer till riksdagen med ett förslag till lagstiftning om individers rättighet till särvux. Nivå och omfattning får anpassas till individernas förutsättningar.
9 Utbildning på rätt nivå
De som studerar eller tänker studera inom vuxenutbildningen har erfarenheter och kunskaper med sig, som de antingen tillskansat sig i arbetslivet eller genom utbildningar av olika slag. Det är av största vikt att de i vuxenutbildningen bemöts på rätt nivå och inte behöver läsa om moment, så att deras utbildning blir längre, dyrare och mindre meningsfull än den skulle ha behövt vara. Detta skulle innebära stora förbättringar, inte minst för de många välutbildade invandrare som hittills inte fått någon användning för sina utländska examina. Det skulle vara värdefullt för samhället att få tillgång till den arbetskraften, särskilt i dessa tider när det råder brist på läkare, lärare och en mängd andra yrkesgrupper.
För att åstadkomma en utbildning som passar var och en, måste man validera, dvs. värdera och erkänna, vuxenstuderandes förkunskaper. Folkpartiet anser att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda alla som är intresserade en validering av sina kunskaper. I valideringen kan också individen få vägledning om eventuella åtgärder som han eller hon kan vidta för att uppnå sina mål.
10 Oberoende utvärdering
Folkpartiet delar kommitténs uppfattning att det finns behov av två olika typer av organ med kontrollerande respektive främjande funktioner. Folkpartiet har tidigare pekat på att det är fel att Skolverket både ska utveckla utbildningssystemet och vara rådgivande organ till kommunerna samtidigt som verket är den instans som följer upp kvaliteten i den utbildning som ges. Det är en mycket svår uppgift att samtidigt vara stödjande och rådgivande mot den man kritiskt ska granska och kontrollera. För en tydligare uppföljning föreslår Folkpartiet en uppdelning av de uppgifter som i dag åligger Skolverket.
Folkpartiet föreslår att en nationell skolinspektion inrättas, som tar över granskningen av kvaliteten i undervisningen och utövar tillsyn. Skolverket behåller sin stödjande och rådgivande roll och sina utvecklingsuppgifter.
11 Folkhögskolor och studieförbund
Folkbildningen är en viktig del i vår demokrati. Den kan erbjuda förståelse, samtal, eftertanke, kunskap och insikt för att kunna påverka samhället och individens egna livsvillkor. Folkbildningens arbetsformer, såväl på folkhögskolor som i studieförbund, visar att folkbildningen har en egen plats i det nuvarande och kommande utbildningssamhället. Dess metoder präglas av allas delaktighet och utgår från deltagarnas egna erfarenheter och egna behov av insikter och kunskaper.
Studieförbund och folkhögskolor har en lång tradition av att speciellt rikta sig till grupper som är i behov av särskilt stöd, t.ex. dyslektiker och funktionshindrade. Genom sin närhet till deltagarna har studieförbund och folkhögskolor visat sig speciellt kapabla att anpassa verksamheten pedagogiskt och ämnesmässigt till individens behov.
Folkpartiet vill påminna om vikten av att folkbildningen behåller sitt oberoende. Regeringens proposition innehåller förslag om mål och strategier för vuxnas lärande. Folkpartiet förutsätter att dessa inte skrivs in i förordningen om statsbidrag till folkbildningen, eftersom staten enbart skall ange syften med sitt stöd medan folkbildningen själv beslutar om målen för sin verksamhet.
I propositionen föreslår regeringen vidare att Skolverket ska få särskilda medel (21 miljoner kronor) för att genomföra en satsning på kompetensutveckling av lärare med inriktning mot vuxenpedagogiskt arbetssätt och specialpedagogik. Eftersom Skolverkets myndighetsroll är begränsad till den kommunala vuxenutbildningen, föreslår Folkpartiet att en andel av dessa medel anvisas Folkbildningsrådet för fördelning av medel till folkhögskolor och studieförbund. Regeringen bör återkomma med förslag om detta i budgetpropositionen.
Stockholm den 19 mars 2001
Ulf Nilsson (fp)
Ana Maria Narti (fp)
Yvonne Ångström (fp)