Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om benämningen yrkeshögskola.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om grundläggande högskolebehörighet.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheter till validering av kunskap.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tid för lärande i arbete.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en decentraliserad myndighetsstruktur.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om yrkescertifikat i stället för examen.
Inledning
I det moderna samhället är kunskap av stor vikt för alla människor. Att lära har blivit en nödvändighet för alla inte bara för barn och ungdomar. Kunskap består av två olika typer av kunnande, det teoretiska och det praktiska. I Sverige har vi under lång tid lyft fram den teoretiska på bekostnad av den praktiska. Det svenska utbildningssystemet är idag i mångt och mycket skapat av och för teoretiker, de teoretiska kunskaperna dominerar och värderas generellt högre än praktiska kunskaper. Utbildningssystemet bygger dessutom på principen att alla ska lära sig samma saker med samma metoder och på samma tid. Vi kristdemokrater menar att det är ett av de grundläggande felen i den svenska skolan. Det finns inte utrymme och tid för lärarna att se varje elev som en unik individ med unika egenskaper som bör förvaltas på bästa sätt. I en skola som på detta sätt präglas av en strävan efter enhetlighet och där de praktiska kunskaperna trängs ut av de teoretiska är det en stor grupp av elever som inte kommer till sin rätt. Vi har därför länge strävat efter en skola som ser till varje individs förutsättningar och behov och där de praktiska kunskaperna, handens kunskap, uppvärderas. Redan i grundskolan måste de praktiska kunskaperna ges en mer framträdande plats. I gymnasieskolan bör detta sedan fullföljas med rena lärlingsutbildningar för den elev som har begåvning och fallenhet för mer praktiska ämnen. Idag måste alla gymnasieprogram ge en generell högskolebehörighet och alltså ha en stark teoretisk prägel, detta anser vi vara fel. Alternativ måste finnas för den som inte har ambitionen att studera vidare vid den traditionella högskolan. Alla vill inte bli akademiker.
Som ett komplement till den traditionella högskolan har vi kristdemokrater länge arbetat för utvecklandet av en yrkeshögskola. Yrkeshögskolan skulle tillgodose den efterfrågan som finns inom många branscher efter utbildad personal till mer kvalificerade yrken som inte hör hemma inom den akademiska högskolans ram. Yrkeshögskolan skulle bli en helt ny eftergymnasial utbildningsform och ge den mer praktiskt lagde studenten ett fullvärdigt alternativ till den akademiska högskolan.
År 1996 startades en försöksverksamhet med eftergymnasial utbildning i samarbete med arbetslivet, så kallad kvalificerad yrkesutbildning (KY). KY har stora likheter med det kristdemokratiska förslaget om en yrkeshögskola. I den liggande propositionen föreslår regeringen att denna försöksverksamhet nu ska permanentas och att kvalificerad yrkesutbildning ska bli en ny fristående utbildningsform i det svenska utbildningssystemet. Vi kristdemokrater välkomnar denna satsning på praktisk kunskap från regeringens sida. Regeringen tycks äntligen ha insett vikten av och värdet i det praktiska kunnandet. Idag råder på grund av regeringens tidigare ensidiga satsning på teoretiska utbildningar brist på yrkesutbildad arbetskraft inom flera yrken.
Försöksverksamheten med KY har i stort varit en framgång men det har funnits vissa brister, vilket påpekats för regeringen. I den nu liggande propositionen är det dock uppenbart att regeringen inte tagit den kritiken på allvar utan undviker att ge förslag till lösningar på problemen.
Kvalificerad yrkesutbildning kontra yrkeshögskola
En av de första uppgifterna för en ny utbildningsform blir att finna sin identitet. Utbildningen måste befästas i människors medvetande och den måste hitta sin unika position i förhållande till andra utbildningar. När vi arbetat med ett förslag för uppbyggnaden av en eftergymnasial yrkesutbildning har vi valt att kalla denna utbildningsform för yrkeshögskola. Genom att använda ordet högskola vill vi visa på den jämställdhet som ska råda mellan den nya utbildningsformen och den akademiska högskolan. De är båda eftergymnasiala utbildningar vars främsta syfte är att ge kunskaper och kompetens som studenterna för med sig ut i arbetslivet. Genom att använda namnet högskola minimeras risken för att KY betraktas som en mellanstegsutbildning mellan gymnasium och högskola. Prefixet yrkes- används för att markera den tydliga kopplingen till arbetsmarknaden som är utbildningens kännetecken.
Ytterligare ett argument som talar för användningen av begreppet yrkeshögskola är att liknande utbildningsformer som finns i andra länder, till exempel Tyskland och Finland, har den beteckningen. Flertalet av regeringens remissinstanser förordade också benämningen yrkeshögskola. Regeringen har ändå valt att stå fast vid begreppet kvalificerad yrkesutbildning, vilket vi beklagar. Vi kommer därför fortsättningsvis i denna motion att omnämna utbildningsformen som yrkeshögskola.
Behörighet
Som en följd av regeringens tidigare ensidiga satsning på teoretiska kunskaper är det många elever som idag lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg och utan högskolebehörighet. Det har nu blivit en förhållandevis stor grupp som framför sig ser år av kompletteringar på komvux för att ha någon möjlighet att gå vidare i sin utbildning. Sannolikt är att många av dessa redan från början hade valt en mer praktiskt inriktad utbildning om den möjligheten funnits. Vi skulle vilja se yrkeshögskolan som en möjlighet för dessa elever att genom en utbildning där teori och praktik förenas gå vidare och hitta ett passande yrke. Yrkeshögskolan skulle kunna bygga på studentens faktiska kunskaper och inte på en generell behörighetsgräns. Genom till exempel gesällprov och andra tester skulle studenternas kvalifikationer kunna avgöras. Genomfördes även lärlingsutbildningar redan i gymnasiet skulle de kunna vara en lämplig väg in i yrkeshögskolan för studenter som strävar efter ett mer kvalificerat praktiskt yrke.
Regeringens förslag om en kvalificerad yrkesutbildning öppnar inte den vägen för dessa studenter. I propositionen föreslås nämligen att samma regler för grundläggande behörighet som gäller för högskolan ska gälla för yrkeshögskolan. Ungdomar som inte har klarat sig igenom ett teoretiskt inriktat gymnasieprogram är alltså inte välkomna till yrkeshögkolan även om de vore lämpliga för utbildningen. Vi kan av den anledningen inte acceptera att grundläggande högskolebehörighet ska gälla generellt även för yrkeshögskolan.
Ytterligare ett faktum som talar emot centralt ställda behörighetskrav för yrkeshögskolan är att denna utbildningsform består av en mängd olika typer av utbildningar inom olika branscher och yrken. Att från centralt håll sätta behörighetskrav är därför en orimlighet. Det måste vara upp till den enskilde utbildningsanordnaren att tillsammans med branschorganisationerna sätta upp vilka behörighetskrav som ska gälla för respektive utbildning beroende på den specifika utbildningens behov. Det finns en viss ambivalens kring detta i regeringens proposition. Regeringen säger visserligen att grundläggande behörighet för högskolan ska gälla även yrkeshögskolan men samtidigt påpekas vid ett flertal tillfällen vikten av att kunna göra undantag från denna generella behörighet beroende av utbildningens behov.
Vi anser att det enda rimliga vore att ta bort det generella behörighetskravet och låta den enskilde utbildningsanordnaren i samarbete med tillsynsmyndigheten och branschorganisationen sätta behörighetskrav. På det sättet skulle utbildningsmöjligheten öppnas även för dem som lämnat gymnasieskolan med ofullständiga betyg men som har kvalifikationerna för att gå en praktiskt inriktad högre utbildning.
Kunskapsvalidering
Det samhälle vi lever i genomgår ständigt förändringar. Det har inneburit att det livslånga lärandet har blivit en nödvändighet inom de flesta yrken och för de flesta människor. Det räcker inte att gå i skola en gång i ungdomen utan kunskaper är idag en färskvara som måste förnyas. En av de viktigaste uppgifterna för en yrkeshögskola blir att utgöra en länk i detta livslånga lärande. Utbildningen måste därför stå öppen för en mycket stor grupp människor i olika åldrar, med olika kunskaper och bakgrund. En avgörande fråga blir i detta läge validering av studenternas kunskaper. Kunskaper som införskaffats via en mängd olika vägar från utbildning och arbetsliv till eget lärande måste värderas och förankras. Ett väl fungerande valideringssystem är av stor betydelse i ett system av livslångt lärande och skulle få stor betydelse för såväl invandrare som svenskar med en låg formell utbildning men med hög grad erfarenhetsbaserad kunskap. Propositionen ger inte någon lösning på detta viktiga problem. Vi anser därför att regeringen bör återkomma med förslag om hur valideringen ska genomföras.
Vid införandet av en yrkeshögskola är det viktigt att denna utbildningsform får en tydlig identitet och en självklar plats i människors medvetande. Yrkeshögskolan ska som sagt vara en utbildningsform vid sidan om högskolan som leder studenterna ut till kvalificerade arbeten på arbetsmarknaden. Den får inte betraktas som en andra klassens högskola. Det kommer dock att finnas studenter vid yrkeshögskolan som efter slutförd yrkesutbildning vill söka sig vidare till teoretiska studier vid de akademiska högskolorna. Även här blir frågan om validering av stor betydelse. Ett problem som funnits för de studenter som deltagit i KY under försöksperioden har varit just valideringen av deras kunskaper. Det har inte funnits något tydligt system för hur deras kunskaper ska tillgodoräknas. Det är viktigt för den elev som har för avsikt att påbörja utbildningen att denna vet vilka förutsättningar som finns för eventuellt fortsatta studier. Det är även av stor vikt när det gäller yrkeshögskolans förhållande till andra utbildningsformer att kunskapsvärdet i förhållande till andra utbildningar är tydlig. Detta gäller även i ett internationellt perspektiv där det är viktigt att kunna jämföra yrkeshögskolans utbildningar med liknande utbildningar utomlands. Flera av regeringens remissinstanser har också efterlyst ett utarbetat system för validering av kunskaper vid övergångar till och från andra utbildningar. Detta är även av betydelse för studenter som vill gå över från den akademiska högskolan till en yrkeshögskoleutbildning. Regeringen ger dock inget förslag till lösning i propositionen utan noterar enbart problemet. Regeringen vill att studentens kunskap ska mätas i KY-poäng, men vad står egentligen en KY-poäng för? Utan ett effektivt valideringssy- stem säger inte ett visst antal KY-poäng någonting om studentens faktiska kunskaper eftersom det inte kan ställas i relation till någonting.
För att åtminstone delvis lösa detta problem samt för att tillgodose en hög kvalitet på den teoretiska delen av utbildningen anser vi att ett samarbete med den akademiska högskolan i många fall vore den bästa lösningen. Att den teoretiska delen av utbildningen knyts mer eller mindre till befintliga högskolor har efterfrågats av flera branschorganisationer och det skulle dessutom bidra till att höja utbildningens status.
Lärande i arbete
Yrkeshögskolan är en utbildningsform som bygger på ett mycket nära samarbete med näringslivet. Det är näringslivets och samhällets behov som ska styra utbudet av utbildningar. Utbildningen ska syfta till att ge studenten både teoretiskt och praktiskt kunnande för att utföra kvalificerade arbetsuppgifter i ett modernt organiserat arbetsliv. Regeringen betonar i propositionen att utbildningen ska kännetecknas av att praktisk inriktning förenas med fördjupade teoretiska kunskaper. Vi anser detta vara en god målsättning men det är ändock den praktiska inriktningen och närheten till arbetsmarknaden som är det som karaktäriserar utbildningen. Det är därför av stor vikt att den praktiska delen av utbildningen får ett stort genomslag. Yrkeshögskolan bör genom denna praktiska inriktning finna en egen identitet vid sidan om annan eftergymnasial utbildning. I propositionen föreslås att cirka en tredjedel av utbildningstiden ska vara LIA (lärande i arbete). Då yrkeshögskolan kännetecknas av ett mycket brett spektrum av olika utbildningar inom olika branscher är flexibiliteten i utbildningen avgörande för utbildningens framgång. Att sätta något exakt mått på mängden av LIA i utbildningen är därför en omöjlighet. Regeringens mål vill vi dock se som ett minimum och kan tänka oss att i många utbildningar hälften av tiden får användas till praktiskt arbete i form av LIA. Yrkeshögskolans utbildningar ska vara i huvudsak praktiska med teoretiska inslag till skillnad från den akademiska högskolans praktiska utbildningar som är i huvudsak teoretiska med praktiska inslag.
Regeringen föreslår i sin proposition att även för LIA ska detaljerade kursplaner finnas. Vi ställer oss frågande till om detta är ett realistiskt krav att ställa på de arbetsplatser som tar emot studerande från yrkeshögskolan. I så fall krävs troligen någon form av ekonomisk ersättning. Annars är risken stor att kravet på upprättande av pedagogiska kursplaner leder till en ökad tveksamhet från arbetsgivarens sida att ta emot yrkeshögskolans studenter. Regeringen kräver också att LIA ska äga rum på minst två olika arbetsplatser. Denna detaljreglering avvisar vi, eftersom det mycket väl kan finnas tillfällen där det mest lämpliga är att hela LIA-utbildningen sker på en arbetsplats eller ett företag.
Regional organisation
Ett av de syften som låg till grund för KY var att det lokala och regionala näringslivet skulle involveras. Genom att starta utbildningar skulle regionen få tillgång till kvalificerad arbetskraft. Sveriges regioner präglas av mycket olika förhållanden inom näringslivet, vilket också måste få sin återspegling i yrkeshögskolans organisation och utbud av utbildningar. Regeringens förslag går ut på att en central myndighet ska ha ansvaret för tillsättning och tillsyn av samtliga yrkeshögskoleutbildningar i landet. Vi tror inte på en så centraliserad lösning utan anser att yrkeshögskolan ska ha en decentraliserad myndighetsstruktur. En centraliserad myndighet som ensam avgör vilka utbildningar som ska komma till stånd kan inte se behoven hos varje region. Vi skulle istället vilja se den centrala myndigheten som en liten organisation vars huvudsakliga syfte är att sköta samordningen så att det skapas ett balanserat utbildningsutbud och att resurserna utnyttjas effektivt. Dessutom skulle denna myndighet kunna arbeta med kvalitetssäkring och annan tillsyn. Övriga beslut anser vi bör fattas på regional nivå av en organisation som till exempel kan knytas till länsstyrelserna. Den regionala organisationen måste vara fast förankrad i det regionala näringslivet som bör ha stort inflytande över besluten. På det sättet skulle den regionala efterfrågan på arbetskraft tillgodoses och de branscher som ekonomiskt kommer att få ta visst ansvar för utbildningen under LIA-perioderna få insyn och möjlighet att påverka besluten.
För att yrkeshögskolan ska få en tydligt identitet anser vi att det på regional nivå måste tas ett visst ansvar för att upprätta någon form av kansli dit de potentiella studenterna kan söka sig för att få information, en plats där det finns en samlad organisation som kan informera om vilka yrkeshögskoleutbildningar som finns tillgängliga i regionen och eventuellt i hela landet. En utbildning som är så flexibel som regeringen föreslår och som inte har någon som helst faktisk fysisk gestaltning får ingen tydlig identitet. Då kan det vara svårt att få ett ordentligt fäste i människors medvetande. Hur detta kansli utformas och om det eventuellt förläggs i närheten av eller kopplat till undervisningslokaler bör beslutas av den regionala organisationen.
När det gäller utbildningarnas omfattning har regeringen satt gränsen vid "fem starter". Om detta är en begränsning som gäller för en specifik plats eller över hela riket sägs inte. Om begränsningen gäller över hela riket innebär det att en bransch som har stor brist på arbetskraft och vill starta utbildningar på flera platser i landet är begränsad till fem orter och då enbart kan ta in en årskull på varje ort. Vi anser att begränsningen fem starter ska gälla en specifik utbildning på en speciell plats och inte över hela riket eftersom det kan sätta onödiga spärrar för branscher med stor brist på arbetskraft.
Examen eller certifikat
För att säkra utbildningens kvalitet måste branschorganisationerna vara en aktiv deltagare i yrkeshögskolan. Det måste också vara de som ställer kraven på vilka resultat utbildningen ska mynna ut i. Istället för en traditionell examen föreslår vi att branschorganisationerna får utfärda certifikat som utgör en legitimering av den yrkesutbildades kompetens. I regeringens proposition föreslås att examina ska utfärdas i enlighet med mål uppställda av den cen-trala myndigheten. Vi anser inte att denna mycket centraliserade lösning är nödvändig för att ge utbildningen kvalitet och status. Istället vill vi alltså ha en decentraliserad organisation där det framför allt är branschorganisationerna som sätter upp krav på utbildningen och utfärdar ett yrkescertifikat. Certifikatet ger också utbildningen en identitetsskapande roll på arbetsmarknaden och särskiljer denna utbildningsform från andra utbildningar.
Stockholm den 15 februari 2001
Yvonne Andersson (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Inger Davidson (kd)
Magda Ayoub (kd)
Sven Brus (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Dan Kihlström (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Fanny Rizell (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)