Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det juridiska skydd som återfinns i jämställdhetslagen också skall gälla elever i grundskola och gymnasium. Motivering
Det har blivit förfärande vanligt med sexuella trakasserier i skolorna. Inte minst drabbas unga tjejer i grundskolan. Detta är inte acceptabelt. Med nuvarande regelverk finns inte tillräckliga verktyg för förändring. Tvärtom kan man konstatera att jämställdhetslagens förbud mot sexuella trakasserier omfattar lärare och annan skolpersonal, men inte elever. Detta är inte rimligt.
Sexuella trakasserier av lärare och annat skolpersonal är förbjuden enligt jämställdhetslagen (SFS 1991:433). Denna lag omfattar emellertid inte elever.
Detta innebär att t.ex. kvinnliga lärare har ett större juridiskt skydd än kvinnliga elever. Ett förhållande som bl.a. ifrågasatts av JämO.
För elever gäller främst skollagen (SFS 1985:1100) och arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160), vilka emellertid inte ger det juridiska skydd mot sexuella trakasserier som jämställdhetslagen ger.
Skollagen betonar att verksamheten i skolan skall utformas i enlighet med demokratiska värderingar och att den som verkar inom skolan skall främja jämställdhet mellan könen samt aktivt motverka kränkande behandling såsom mobbning och rasistiska beteenden.
Arbetsmiljölagen medför att arbetsgivaren är skyldig att vidta åtgärder för att åstadkomma god arbetsmiljö och att organisera arbetet så att kränkande särbehandling så långt som möjligt förebyggs. Detta skydd medför dock inte att arbetstagare undantas från jämställdhetslagens förbud mot sexuella trakasserier. Det finns ingen anledning att elever i skolan behandlas annorlunda.
Den kommitté som har i uppdrag att göra en översyn av skollagen m.m. (dir. 1999:15) har i uppgift att utreda och föreslå hur en ökad rättssäkerhet för eleverna kan uppnås. Kommittén skall vid behov föreslå förändringar för att stärka barns och ungdomars rättssäkerhet, skydd och trygghet i barnomsorgs- och skolverksamheten. Detta arbete bör inte lägga hinder i vägen för riksdagen att besluta om ett principiellt ställningstagande vad gäller att jämställdhetslagens innebörd skall gälla även elever. (Förslag: Kommitténs arbete bör inte lägga hinder i vägen för ett principiellt ställningstagande från riksdagens sida om att jämställdhetslagens bestämmelser även skall gälla elever.)
Jämställdhetsombudsmannen (JämO) har uttryckt att det finns brister i det juridiska regelverket mot sexuella trakasserier i skolan och att innebörden av jämställdhetslagens bestämmelser också bör gälla elever. Trots detta har skolminister Wärnersson uttalat att hon inte har för avsikt att föreslå lagstiftning i denna riktning (frågesvar 1999/2000:1320). Elever skall således inte ha samma skydd som lärare. Något som borde vara självklart, inte minst med tanke på att det råder skolplikt.
Stockholm den 22 september 2000
Birger Schlaug (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Ewa Larsson (mp)