Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om inrättande av ett nationellt kvalitetsgranskningsinstitut för skolan samt i konsekvens därmed avveckling av berörda delar av Skolverket, i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att resultatet av kvalitetsgranskningarna av enskilda skolor löpande skall publiceras av Skolverket.
Utvärdering är viktigt
Alla landets skolor måste bedömas efter samma kriterier oavsett huvudman. Det är irrationellt. Endast utbildningens kvalitet bör bedömas, oavsett vem som står bakom eller driver skolan.
I dag betraktas ofta fristående skolor med andra och mer kritiska ögon än den kommunala skolan. När missförhållanden upptäcks i en enskilt driven skola leder detta till kritik av själva möjligheten att starta och driva friskolor. Däremot klarar sig ofta dåliga kommunala skolor från kritisk granskning. När problem upptäcks i en kommunal skola leder det knappast heller till att krav på förbud mot kommunala skolor krävs.
Kvalitetsgranskningen av skolan är så viktig att den måste ökas både i omfattning och kvalitet. Resultaten av kvalitetsgranskningen bör publiceras löpande, så att lärare, föräldrar och elever kan ta del av dem. För att elever och föräldrar skall kunna göra rationella val måste transparensen i skolan öka. Både de skolor som har goda resultat och de skolor som inte fullgör sin uppgift på ett fullgott sätt måste tydliggöras och publiceras. Det bör skolverket i sin nuvarande form redan idag få i uppgift.
Samtidigt måste nu arbetet med att inrätta ett nationellt institut för kvalitetsgranskning i skolan inledas. För att skolor skall få möjlighet att ta emot den nationella skolpengen, som föreslås i en särskild motion, skall krävas att de är kvalitetsgodkända. Institutet skall alltså ha till uppgift både att löpande granska och följa kvalitetsutvecklingen på enskilda skolor och att följa utvecklingen i det samlade skolsystemet. Goda exempel och goda skolor bör lyftas fram, liksom mindre lyckade exempel och skolor. Berörda delar av Skolverket kan avvecklas när det nya institutet är på plats.
Den viktigaste kvalitetsgranskningen av skolan är den som elever och föräldrar står för. När full frihet att välja skola införs kommer de skolor som är duktiga och seriösa att belönas. De skolor som halkar efter eller missköts kommer att finna att elevunderlaget minskar.
Med förslaget om nationell skolpeng kommer resurserna att följa eleven. Ingen skola kommer att kunna särbehandlas av kommunerna, på det vis som sker idag. Då blir skolorna helt beroende av sin förmåga att attrahera elever.
Hela tänkandet i skolan kommer därmed att förändras. Det blir helt centralt hur hög skolans kvalitet är, hur lyckad dess profilering är och hur skolan uppfattas och samverkar med det omgivande samhället. Ingen skolledning har råd att bortse från hur skolans resultat utvecklas. I och med detta kommer skolans resurser att styras till undervisning och fokus läggas på pedagogisk utveckling.
Skolor som långvarigt underlåter att uppfylla ställda kvalitetskrav kommer att tvingas att lägga ner. Det kommer att ske antingen genom att deras rätt att ta emot den nationella skolpengen dras in, eller genom att eleverna helt enkelt väljer andra skolor. I annan motion utvecklas synen på kopplingen mellan måluppfyllelse och skolans finansiering.
Stockholm den 22 september 2000
Sten Tolgfors (m)