Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skolans samverkan med näringslivet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fördelarna med rekrytering av lärare med annan yrkesbakgrund.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten att snabbt läsa in pedagogisk kompetens för yrkesmänniskor med annan högskoleutbildning än lärarutbildning.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rekrytering av elever till utbildningar i naturvetenskap och teknik.
Släpp in samhället i skolan
En framgångsrik skola måste leva i symbios med det omgivande samhället. Att ta upp dagens nyheter i samhällsundervisningen, att löpande och konsekvent bjuda in företagare, vårdpersonal, politiker och andra yrkesgrupper till skolan, att låta eleverna göra specialarbeten om näraliggande arbetsplatser, att använda Internet för informationssökning och att göra studiebesök är några exempel på hur det kan gå till.
Att föräldrarna är engagerade i sina barns skolgång är dock den utan jämförelse viktigaste förankring som skolan kan ha i samhället. Detta är ett stort ansvar för skolan, men framförallt för barnens föräldrar.
Mycket talar för att självständiga eller självständigare skolor har lättare för att engagera föräldrar. Många friskolor har och bygger sin verksamhet på ett imponerande föräldraengagemang. Många har dessutom hela bygden bakom sig.
Om de kommunala skolorna blir självständiga enheter, utan politisk styrning, lär förutsättningarna för föräldraengagemang i verksamheten öka. Vem vill hjälpa till att städa, eller vara rastvakt för att värna den kommunala budgeten? Det är en betydande skillnad när människor vet att den hjälp man ger och det engagemang man visar kommer det egna barnet och den egna skolans verksamhet till del.
Det har visat sig svårt att intressera elever för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Platser på högskolan står tomma. Det har vidare visat sig att många elever upplever dessa ämnen som svåra, redan på tidigare stadier, liksom att svenska elevers resultat är mindre goda i internationella undersökningar i dessa ämnen. Samtidigt säger näringslivet att efterfrågan på människor med naturvetenskapliga och tekniska utbildningar bara ökar. Man har svårt att rekrytera de medarbetare man behöver. Detta kan långsiktigt drabba Sveriges ekonomi och välfärd, varnar näringslivet.
En orsak att särskilt flickor tvekar inför naturvetenskapliga och tekniska utbildningar kan vara bristande kännedom om hur det är att arbeta i särskilt industrin och vad jobben innebär. Förutsättningarna förändras snabbt och näringslivets sätt att driva verksamheten utvecklas. Organisationen av verksamheten förnyas fortlöpande. Gamla tiders hierarkier bryts ner och ersätts av delegerat ansvar.
Kunskapsutvecklingen är avgörande för företagens konkurrenskraft. Att satsa på utveckling av medarbetarnas kompetens, engagemang, kreativitet och delaktighet är centralt för att företag skall bli framgångsrika.
Mycket talar för att skolans samarbete med omgivande näringsliv och andra verksamheter skulle kunna vara en framkomlig väg för att intressera fler för naturvetenskap och teknik.
Det är nyttigt för skolan att alltid ha samhällsnyttan av sin kunskapsförmedling i beaktande. Den teoretiska kunskap som skolan förmedlar skall senare tillämpas i arbetslivet.
Ett sätt att bredda skolans egen kompetens är att bredda rekryteringen av lärare. Undervisar man i företagsekonomi kan det vara en stor fördel att ha arbetat med ekonomi i företag. Undervisar man i samhällskunskap kan det vara en stor fördel att ha arbetat som tjänsteman i kommun eller departement. Undervisar man i teknik kan det vara en betydande fördel att ha arbetat i ett teknikföretag.
Genom en breddning av lärarrekryteringen kan skolans egen kompetens inte bara breddas, utan också uppdateras. När skolan undervisar på åldrade maskiner, kan läraren från näringslivet berätta om den senaste utrustningen. Genom lärare med annan yrkesbakgrund kan motivationen för teoretisk inlärning bland eleverna höjas, när de får klart för sig vilken praktisk nytta den ger i arbetslivet.
Det är viktigt att inte lärarlinjerna är enda vägen att bli lärare. Människor med annan högskoleutbildning och eller yrkeserfarenhet skall snabbt kunna läsa in pedagogisk kompetens för att kunna undervisa i skolan.
Stockholm den 22 september 2000
Sten Tolgfors (m)