Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behövs en fungerande utbildningsstruktur för grund- och färdigutbildning inom såväl ungdoms- som vuxenutbildningen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det måste till ett gemensamt ansvar för att hela yrkesutbildningen genomförs på ett över landet likvärdigt sätt och med hög kvalitet.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den tid företagaren avsätter och det material eleven förbrukar under lärotiden innebär produktionsbortfall och att ett system för kompensation bör inrättas.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i studiemedelshänseende jämställa yrkesutbildningar med andra former av högre utbildning och utbildning för vuxna.
Hantverket - Yrkesutbildningen - Småföretagandet
Det finns ett stort behov av adekvata yrkesutbildningar inom hantverkets område, både en efterfrågan på tjänster och produkter. Denna marknad är dock relativt okänd för AMS - länsarbetsnämnder - arbetsförmedlingar då denna sektor inte ingår i deras statistik. Denna sektor är för övrigt den starkast växande små- och egenföretagarsektorn i dagens Europa, men knappast i Sverige.
Hantverket är en viktig del av vårt näringsliv. Yrkeskompetensen, arbetsmarknaden och företagandet inom denna sektors ca 250 yrken är hotad. Det behövs en fungerande utbildningsstruktur för grund- och färdigutbildning inom såväl ungdoms- som vuxenutbildningen. Detta bör ges regeringen till känna.
I början av 70-talet när den då nya gymnasiereformen genomfördes blev all utbildning för ungdomar gymnasial. Yrkesskolorna införlivades med läroverken till "en gymnasieskola för alla". Därvid tappade de tidigare yrkesutbildningarna mycket av sin profil och status. En del yrkesutbildningar fick en kvalitativ höjning. De traditionella lärlingsutbildningarna, däremot, fick allt mindre betydelse och omfattning. Samtidigt försvårades möjligheterna högst väsentligt för människor över 20 år att yrkesutbilda sig. Vuxenutbildningen är till största delen teoretisk. Vad gäller hantverksyrkena, ca 250, har dessa inte haft någon egentlig organiserad hemvist sedan reformen genomfördes och yrkesskolorna lades ner.
Grundutbildningen i gymnasieskolan ger idag endast en introduktion, en grund i yrket, medan däremot de allra flesta yrken även kräver en färdigutbildning som avslutas med ett yrkesprov kontrollerat av representanter från aktuell bransch. Målen för varje aktuell yrkesutbildning måste vara väl förankrade i såväl skola som bransch och lärare samt handledare väl utbildade för sina roller. Den normala tid som krävs, utöver grundutbildningen, är två utbildningsår (ej att förväxla med arbetsår) eller 4 800 klocktimmar. Det måste till ett gemensamt ansvar för att hela yrkesutbildningen genomförs på ett över landet likvärdigt sätt och med hög kvalitet, med samma synsätt; vilka värderingar råder i Sverige idag på högskolebaserade utbildningar respektive hantverksdefinierade yrkesutbildningar? Detta bör ges regeringen till känna.
Utbildningsansvariga menar att färdigutbildning är ett problem för marknaden, dvs företagen. Ytterst få småföretag eller hantverksdito har ekonomiska möjligheter att själva ta fullt arbetsgivaransvar och bekosta yrkesutbildning för en eller flera elever, vars yrkeskunskaper efterfrågas av hela samhället. Arbeten som eleven utför under utbildningen sägs vara produktionsvinster för företagaren.
Den tid företagaren avsätter och det material eleven förbrukar under lärotiden innebär produktionsbortfall. Detta bör ges regeringen till känna.
Hantverkare blir man genom gedigen och kvalitativ yrkesspecialiserad utbildning, en utbildning som förekommer som en naturlig del av utbildningssystemet i övriga Europa, inte minst i våra grannländer. Där har varje hantverkare ett erkänt yrkesbevis i form av gesällbrev, ett kvalitetsbevis som också underlättar röligheten över gränserna. I vår landsända har många ungdomar förstått vikten av detta och skaffar sig yrkesutbildning i Danmark, Tyskland eller något annat EU-land. I dessa länder ser man dessutom inte tidigare gymnasieutbildning som ett hinder för yrkesutbildning utan som en tillgång för det framtida yrkeslivet. Borde inte Sverige öka ansträngningarna för att själv utbilda sina hantverkare och på så sätt öka det potentiella nyföretagandet? Borde inte den enskilde själv få avgöra om det är värt att genom lån satsa på sin framtid? Jämställ i studiemedelshänseende yrkesutbildningar med andra former av högre utbildning och utbildning för vuxna. Detta bör ges regeringen till känna.
Länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingarna menar i flera fall att hantverket inte har någon framtid, det påstås att i den sektorn finns inga nya arbetstillfällen. Men eftersom de flesta hantverkare är egenföretagare påverkar det inte AF:s statistik när dessa går i pension. "Nej, skylten tas ner och vårt land är ytterligare en yrkesutövare och företagare fattigare."
I stället har, inom åtskilliga yrkesområden, så många kvalificerade hantverkare försvunnit att yrkena kan betraktas som bristyrken. I dessa fall måste först kvalificerade hantverkare utbildas som därefter kan vara handledare, utbildare, åt nya generationer elever och kommande småföretagare. Då kan också nya företag utvecklas på ett sunt kund- och marknadsorienterat sätt. Tyvärr har vi idag många unga människor med halvfärdiga yrkesutbildningar som, trots stora personliga uppoffringar, inte kunnat skaffa sig en färdig yrkesutbildning inom sitt valda område. De har små möjligheter att få arbete inom önskat område utan fullständig utbildning, samtidigt som de har problem att försörja sig som egna företagare.
Egenföretagandet kräver inte bara "starta eget"-kunskap utan framför allt adekvat yrkeskunskap om de produkter eller tjänster vilka skall tillverkas och marknadsföras. Det finns branscher i Sverige där den nationella kunskapen mer eller mindre försvunnit, t.ex. sadelmakare.
Märk, att inom EU idag är egen- och småföretagsverksamheten en av de sektorer som växer snabbast och ger flest nya arbetstillfällen. Inom denna sektor återfinns hantverksföretagen. Då vi i vårt land håller på att tappa kompetens och organisation för att utbilda skickligt yrkesfolk inom de komplexa hantverksyrkena, går vi även miste om denna stora nyföretagarpotential.
Dessutom är det, till största del, med hjälp av det breda professionella hantverkskunnandet som vi kan underhålla, renovera och restaurera och bevara vårt kulturarv. Detta får vi inte fuska bort. Inför vår egen och kommande generationer har vi alla en skyldighet att slå vakt om och bevara detta.
Sverige behöver de närmaste åren 100 000 nya välutbildade hantverkare.
Stockholm den 26 september 2000
Gunnel Wallin (c)
Marianne Andersson (c)