Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inget barn skall behöva lämna grundskolan med mindre än erforderliga baskunskaper.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skolplikten skall ersättas med en individuell rättighet till en definierad grundkunskap.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att betyg och skriftliga omdömen skall kunna införas redan från årskurs 1.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de enskilda skolorna själva skall få avgöra om betyg eller skriftliga omdömen skall ges.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att när ett barn når kunskapsmålet för grundskolan skall han eller hon ges ett kvitto på detta, i form av en grundexamen.
Den svenska skolan har problem
Sverige lägger störst andel av BNP i världen på skolan. Likväl blir inte resultaten tillräckligt goda. Enligt Skolverket har 3-4 procent av barnen i grundskolan svårigheter med att skriva och läsa. 3,7 procent av grundskolans elever fick inget avgångsbetyg i svenska 1999. Men det var ännu fler - 4 procent - som inte klarade de nationella målen enligt de nationella proven i svenska.
Än sämre var resultaten gällande matematik. 12 procent klarade inte de nationella proven i matematik under 1999. Samma år lämnade 22,7 procent av eleverna grundskolan utan fullständiga betyg. 9 procent av ungdomarna vann inte behörighet till de nationella programmen på gymnasiet.
Problemen finns också i gymnasieskolan. Andelen ungdomar som fullgör gymnasiet på fyra år har sjunkit de senaste åren. Efter att ha legat kring 80 procent i många år är siffran nu så låg som 74 procent. Av industriprogrammets elever är det dock bara 6 av 10 som går klart inom utsatt tid.
Av de elever som fullföljer gymnasiet och får avgångsbetyg är det dock hela 17 procent som inte klarar att nå behörighet för högre studier, eftersom de saknar godkänt på de erforderliga 90 procenten av kurspoängen.
Ersätt skolplikten med individuell kunskapsrätt
En viss mängd grundkunskaper är nödvändiga för alla barn att nå, för att man skall klara sig bra senare i livet. Skolplikten bör därför omvandlas från att gälla ett visst antal skolår till att bli en individuell rättighet till en viss en definierad grundkunskap, som alla svenska medborgare behöver ha. Ett annat sätt att uttrycka detta på är att inget barn skall behöva lämna grundskolan med mindre än erforderliga baskunskaper. Den uppfyllda kunskapsrätten kan också tjäna som behörighetskriterium för gymnasieintagningen.
Det kommer att ta olika många år för landets barn att nå målet. För de flesta kan 9 år säkert vara ett riktmärke, men ingenting hindrar att en del barn klarar målen snabbare, samtidigt som andra behöver längre tid. Det är kunskapsmålet som är det viktiga, inte tiden som åtgår.
Den individuella kunskapsrätten är individuell och kan inte hindras från att uppfyllas av t.ex. ovilliga föräldrar. Samtidigt skall rätten inte ha någon tidsbegränsning. Skulle en elev få personliga problem under grundskoletiden så kan den individuella kunskapsrätten utnyttjas senare, när eleven kommit på fötter igen. Ytterst är det precis som idag upp till varje individ vad man gör av sin tid i skolan.
För att skolan skall klara att möta de krav den individuella kunskapsrätten ställer kommer betydande förändringar att krävas, där de viktigaste troligen är starkt ökad individualisering av undervisningen och ökade satsningar på barn med särskilda behov. Det blir inte längre möjligt att låta barn vandra genom hela grundskoletiden med betydande läs- och skrivsvårigheter. Problem måste identifieras och tas tag i så tidigt som möjligt för att den individuella kunskapsrätten skall kunna uppfyllas.
Skolplikten handlar om att barn skall vistas i en viss lokal i 9 år. Utbildning skall inte handla om var man vistas, utan om vad man lär sig.
Betyg tydliggör problemen
Skolans signalsystem måste vara tydligt. Hur är det möjligt att ett barn kan gå igenom hela grundskolan utan att läs- och skrivsvårigheter uppmärksammas, eller åtgärdas? Det är angeläget att skolans resultat tydliggörs, både resultaten för skolan som helhet genom löpande utvärderingar och kvalitetsgranskningar, men också för skolans enskilda elever genom skriftliga omdömen och betyg.
Ingen vinner på att problem döljs, eller lämnas åt framtiden att lösa. Tvärtom går många chanser till tidigt agerande om intet när saker och ting sopas under mattan, eller i vart fall inte signaleras.
Industriförbundet frågade i somras 1 000 föräldrar till barn i åldern 7-15 år om deras inställning till betyg. Mer än 70 procent av föräldrarna kände inte till och hade inte fått information om att de har rätt att begära skriftliga omdömen om hur barnen klarar skolan. Av föräldrarna ville 72 procent se betyg eller skriftliga omdömen redan från femte klass. Bara 20 procent var avvisande till detta. 6 av 10 menade att betyg eller skriftliga omdömen redan från femman skulle kunna göra att fler barn klarade att gå ut skolan med fullständiga betyg.
Betyg eller skriftliga omdömen bör införas redan från första klass. Vilken form skolan använder bör dock vara upp till de enskilda skolorna att avgöra. Det viktiga är att det tydligt framgår hur varje elev klarar varje ämne, samt att detta kommuniceras med elever och föräldrar.
Nationella prov, som visar hur varje elev ligger till och vilka som behöver extra stöd, bör genomföras årskursvis. När ett barn når kunskapsmålet för grundskolan skall han eller hon ges ett kvitto på detta, i form av en grundexamen.
En grundexamen visar att ett barn klarar de grundläggande kunskapsmålen. För att visa hur barnet klarat de olika ämnena bör betyg användas vid fullgången grundskola.
Stockholm den 22 september 2000
Sten Tolgfors (m)