Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om benämningen yrkeshögskola.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att yrkesutbildningarnas längd och omfattning skall variera mellan ett till tre och ett halvt år.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att andelen arbetsplatsförlagd verksamhet skall kunna variera beroende på utbildningens inriktning.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kortare yrkesutbildningar inom högskolan skall införas inom ramen för den nya yrkeshögskolan.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om benämningarna yrkeshögskolepoäng samt yrkeshögskoleexamen.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utöka yrkeshögskolan till att omfatta 25 000 platser år 2004.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att yrkeshögskolans lärare skall kunna variera sitt arbete mellan olika yrkeshögskoleutbildningar samt inom den gymnasiala yrkesutbildningen.
Behovet av en kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning
Den snabba kunskapsutvecklingen gör att arbetslivet förändras i allt högre takt. Inom nästan alla områden ökar komplexiteten, och nya krav på kunnande ställs. Behovet av kombinationen teoretiska och yrkesmässiga kunskaper blir mer och mer framträdande. Detta var ett av skälen för förändringar av gymnasieskolans yrkesutbildningar för några år sedan. Dagens arbetsmarknad ställer större krav på teoretiskt kunnande och bredare kunskaper än förr.
Utvecklingen har visat att kompetensbehoven också ställer krav på mer kvalificerad yrkesutbildning än vad gymnasieskolans påbyggnadsutbildningar kunnat åstadkomma. Den försöksverksamhet med kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning som inleddes 1996, och föranlett den nu aktuella propositionen, är ett uttryck för detta.
Behoven av kvalificerat yrkeskunnande är omfattande och utgör delvis förklaringen till så kallade flaskhalsproblem - det vill säga arbetslösheten är omfattande samtidigt som företagen har svårigheter att rekrytera kunniga medarbetare inom vissa sektorer.
Företagen har ett stort behov av kunnig personal och ställer höga krav på sina medarbetare. Inom en majoritet av svenska företag har man under senare tid märkt en tendens till att det blivit svårare att rekrytera högutbildade medarbetare. Problemet är större bland industriföretag än bland tjänsteföretag. Sju av tio svenska storföretag uppger dessutom att det kommer att bli än svårare att rekrytera i framtiden. Även små och medelstora industriföretag märker tydligt av svårigheterna att rekrytera.
De stora företagen eftersöker medarbetare med stor teoretisk kompetens, vilken finns bland högskoleutbildade. Små och medelstora företag, samt industriföretag, behöver medarbetare med en blandning av teoretisk och praktisk kunskap. Det gäller exempelvis produktionstekniker och andra yrkeskategorier som faller utanför högskolans civilingenjörsutbildning och andra ingenjörsutbildningar inom högskolan. Detta ställer höga krav på en kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning, med inslag av teoretiska ämnen men också en stor del lärande i arbete, för att skapa den rätta balansen i kunnandet.
Arbetslivets snabba förändring inom vissa branscher och i nya branscher ställer stora krav på den högre utbildningen. Den traditionella högskolan har inte kunnat motsvara de krav som finns på nya utbildningar och som tillgodoser arbetslivets behov. Den kännetecknas snarare av en stor tröghet inför förändringar av innehåll och inför nya utbildningar.
Den flexibla modell som tillämpats i försöksverksamheten har visat att den motsvarat arbetslivets krav mot att möta behovet av nya utbildningar.
Försöksverksamheten med kvalificerad yrkesutbildning har fyllt upp ett stort behov av utbildningar som inte funnits inom de vanliga skolformerna. Den nya yrkeshögskolan kommer att ha en viktig roll när det gäller att fylla upp det tomrum som finns när det gäller arbetslivets behov av välutbildad arbetskraft, särskilt för de små och medelstora företagen. I rätt form kommer den att kunna fylla en viktig funktion och vara banbrytande för att tillgodose arbetslivets behov av ny kunskap och kompetens.
Arbetsmarknadsutbildning leder alltför sällan till arbete. Andelen som fick arbete efter avslutad yrkesinriktad utbildning har sjunkit från 74 procent (1989) till 37 procent (1996). Vi menar att detta visar problemen med en statligt administrerad och ofta helt offentligt organiserad arbetsmarknadsutbildning. Utbildningen har dessutom varit för mycket inriktad på att lösa de problem med sysselsättningen som råder för tillfället. Den snabba utvecklingen ställer krav på mycket stor flexibilitet och lyhördhet för förändringar. Specialdesignade utbildningar måste snabbt kunna ordnas, marknadsföras och genomföras - och läggas ned, om dessa inte leder till arbeten. Härvidlag är en utvecklad samverkan mellan utbildningsanordnare och näringsliv absolut nödvändig.
Bakgrund till förslaget om kvalificerad yrkesutbildning
Socialdemokraterna har länge haft problem med att acceptera nya former för utbildning. Alltsedan den borgerliga regeringen tillsatte utredningen om en ny kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning har socialdemokraterna intagit en skeptisk hållning.
Den socialdemokratiska regeringen presenterade sent omsider en försöksverksamhet med kvalificerad yrkesutbildning, men har hela tiden varit sparsam med tilldelningen av platser. De många ansökningarna, intressanta utbildningar av hög kvalitet, samt de goda erfarenheterna, tvingade emellertid regeringen att successivt tilldela försöksverksamheten fler platser och att till sist lägga fram ett förslag om permanentning av verksamheten.
Försöksverksamheten har motsvarat högt ställda förväntningar. Skola och arbetsliv har funnit former där de arbetar tillsammans och tar ett gemensamt ansvar för att åstadkomma nya och fördjupade yrkesutbildningar med ett innehåll som framtidens arbetsmarknad har behov av. Det som gör en kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning intressant är att utbildningen styrs av konkreta behov i näringslivet. Utbildningsformen styrs av de yrkesverksammas lärintresse och arbetslivets långsiktiga rekryteringsbehov.
Antalet sökta platser per år ökade från 5.327 st år 1997, till 8.801 st år 2001. Beviljade platser ökade från 1.995 st till 2.758 inom samma tidsrymd. De mest sökta utbildningsområdena är IT, inklusive multimedia och grafik, tillverkning, inklusive produktutveckling, ekonomi/försäkring/handel, samt vård.
Enligt de undersökningar som gjorts är 80 procent av de elever som genomgått kvalificerad yrkesutbildning nöjda med utbildningen, och mer än 80 procent får arbete inom en kort tidsperiod efter genomgången utbildning. Så höga siffror är unika inom utbildningsområdet. Även utbildningsanordnarna är nöjda. Intresset för att organisera kvalificerad yrkesutbildning är stort.
Vi bifaller förslaget om att permanenta försöksverksamheten. Förslaget innehåller emellertid ett antal detaljregleringar som vi anser onödiga. Därutöver har vi avvikande uppfattning i några delfrågor.
En flexibel och modern modell för kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning
Yrkeshögskola
Regeringen föreslår att försöksverksamheten i dess permanenta form skall benämnas kvalificerad yrkesutbildning.
Vi föreslår att verksamheten skall kallas yrkeshögskola. Benämningen yrkeshögskola bedöms som tilltalande genom att ge associationer till någonting enhetligt, av hög kvalitet. Genom epitetet yrkes- drar vi en gräns gentemot den ordinarie högskolan och undviker oklarhet om vad utbildningsformen står för.
Utbildningarnas längd
Regeringen föreslår att utbildningens inriktning och omfattning bör bestämmas utifrån bedömningar om den framtida efterfrågan i arbetslivet. Den normala utbildningstiden för en kvalificerad yrkesutbildning föreslås vara två års heltidsstudier (eller deltidsstudier av motsvarande omfattning). Regeringen menar dock att det bör finnas möjligheter att genomföra utbildningar som har en annan omfattning, dock lägst ett och högst tre års heltidsstudier. Härvid skall göras en prövning i varje enskilt fall.
Erfarenheterna från försöksverksamheten visar att det krävs utrymme för variation och korta beslutsvägar för att utbildningarna skall kunna svara mot arbetslivets krav och därmed de studerandes förväntningar.
Olika branscher och yrken ställer olika krav på ämnesteoretisk kompetens och färdighetsträning, och det ställer i sin tur också skilda krav på yrkesutbildningens längd. För vissa yrken och branscher kommer kravet att vara exempelvis ett år medan det för andra kommer att vara längre. Utbildningarnas längd bör därför kunna variera mellan ett till tre år. Det finns anledning att tillåta att enstaka utbildningar varar upp till tre och ett halvt år beroende på krav från utbildningens utförare och avnämare.
Yrkeshögskolorna skall vara ett alternativ till den traditionella högskolan eller universitetet. Yrkeshögskolor skall också vara ett alternativ för personer från arbetslivet som behöver vidareutbildning av sådant slag som inte finns på vanliga högskolor eller universitet. För yrkesverksamma med gedigna yrkeskunskaper, men utan tillräcklig teoretisk utbildningsbakgrund krävs andra ingångar än vad som i dag kan erbjudas. Vi menar att detta är möjligt att åstadkomma genom varierande utbildningsformer och bättre kunskaper om arbetslivet i aktuell bransch. Med rätt modell är vi övertygade om att den kvalificerade yrkesutbildningen kommer att fylla ett stort behov som aldrig kan ersättas av aldrig så stora insatser av "arbetsmarknadsutbildning".
Det är viktigt att utbildningarna följer arbetslivets rytm. Det innebär konkret att schemaläggning, undervisningsskyldighet och terminsindelning är av underordnad betydelse. Dessa administrativa frågor skall anpassas till arbetslivets villkor och således vara rörliga. Utbildningar skall kunna startas under årets alla månader.
Arbetsplatsförlagd verksamhet
Regeringen föreslår att utbildningen bör ges formen av lärande i arbete på en arbetsplats. Härvid anger man att den arbetsbaserade utbildningen bör uppta cirka en tredjedel av utbildningstiden.
Vi har länge ansett att den modell för tidsanvändning som användes i försöksverksamheten varit alltför stelbent. Så är även fallet med regeringens förslag till permanentad yrkesutbildning. Den föreslagna modellen innebär att av den totala utbildningstiden skall 2/3 vara utbildning i skolan och 1/3 på arbetsplatsen. För vissa branscher och yrken krävs det betydligt mer av arbetsplatsförlagd utbildning och för andra mindre. Hur mycket och av vad måste kunna variera beroende på utbildningens inriktning. Varje yrkeshögskola bör ha stor frihet att organisera utbildningen efter sina förutsättningar. Av regelverket för yrkeshögskolorna bör framgå vem som skall godkänna utbildningen och på vilka kriterier detta skall ske. Besluten kan tas nationellt, men det är en fördel om den enskilda yrkeshögskolan också kan ges möjlighet att fatta beslut med hjälp av nationella kriterier.
Inordnande och överföring av befintliga utbildningsformer
Regeringen skriver att de utbildningsplatser som finns inom dagens försöksverksamhet med kvalificerad yrkesutbildning bör övergå i den nya kvalificerade yrkesutbildningen den 1 januari 2002.
Det finns påtagliga likheter bl. a. i fråga om kunskapssyn och arbetslivsanknytning mellan yrkestekniska högskoleutbildningar (YTH) och den modell vi förordar där de enskilda eleverna skall ha möjlighet att gå direkt från arbetslivet till utbildning inom den kvalificerade yrkesutbildningens ram för att därefter, efter examen, gå tillbaka till arbetslivet.
Regeringen antyder vidare att de elever som i dag går i påbyggnadsutbildningar successivt skall flyttas över till den kvalificerade yrkesutbildningen. Det är en fördel för den föreslagna nationella myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning att påbyggnadsutbildningarna redan har kursplaner och mål för utbildningen, vilka kan ligga som grund för att snabbt komma igång med utbildningarna i den nya strukturen. Vi vill i det sammanhanget påpeka att flera av dessa utbildningar bör tillföras moment med arbetslivsanknytning.
Folkbildningen och folkhögskolan bör också ses som en fortsatt samarbetspartner när det gäller kvalificerad yrkesutbildning. Med sina olika profiler och sin flexibilitet är den en särskild resurs i utbildningen.
Vi ser med tillfredsställelse att regeringen tillsatt en utredning med uppdrag att utreda vissa frågor om de kortare yrkesutbildningarna inom högskolan. Vi stöder förslaget att dessa utbildningar skall leda till examina. Vi anser att dessa utbildningsformer bör föras över inom ramen för yrkeshögskolan så snart detta låter sig göras, och vi emotser att regeringen snarast återkommer med ett förslag i linje med detta. Det har vidare inverkan på yrkeshögskolans dimensionering, till vilket vi återkommer nedan.
Examen för kvalificerad yrkesutbildning
Propositionen föreslår att regeringen, eller av den utsedd myndighet, skall få meddela föreskrifter om examina. Utbildningsanordnaren skall få utfärda examensbevis. Examen bör definieras genom nationella mål och dokumenteras i examensbevis, där innehåll, omfattning och inriktning anges. Utbildningens omfattning bör uttryckas i KY-poäng, där en veckas heltidsstudier motsvarar en KY- poäng. Examen bör benämnas kvalificerad yrkesexamen.
Vi vill, i enlighet med vårt förslag om att benämna utbildningen yrkeshögskola, kalla poängen för yrkeshögskolepoäng, samt examen för yrkeshögskoleexamen.
I försöksverksamheten har den som gått en utbildning omfattande minst två år fått yrkesexamen. Vi stöder förslaget om en särskild examen för dem som gått yrkeshögskolan. Vi anser dock att det skall kunna finnas flera olika typer av examina, för att systemet skall bli flexibelt och rättvisande.
De studerande skall kunna tillgodoräkna sig tidigare erfarenheter i sin examen. För de teoretiska delarna av utbildningen ser vi inga hinder för ett nära samarbete mellan utbildningar inom de fristående yrkesskolornas ram och högskolor och universitet.
Vi vill i sammanhanget även påpeka att regeringen snarast bör återkomma med ett förslag på en modern gymnasieexamen, i ljuset av att den kvalificerade yrkesutbildningen delvis föreslås skola bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan.
Dimensionering av den kvalificerade yrkesutbildningen
Regeringen skriver i propositionen att den avser att återkomma till riksdagen avseende dimensionering av den kvalificerade yrkesutbildningen. Regeringen skriver att verksamheten under innevarande budgetår uppgår till 12.000 platser, och att dessa platser kan överföras i permanent verksamhet utan något mera omfattande förändringsarbete.
Yrkeshögskolan bör få betydligt större utrymme än så. Detta stöds av en enig front av företrädare för SAF, LO, TCO och Företagarna, som vill ge den här utbildningsformen högsta prioritet. Företag och branscher har i dag betydande rekryteringsproblem, i synnerhet när det gäller medarbetare med kvalificerad yrkeskompetens. Företagen hindras i sin expansion av rekryteringssvårigheter, vilka ytterligare förvärras av stora förestående pensionsavgångar.
Vi föreslår att yrkeshögskolan byggs ut till att omfatta 25.000 studieplatser år 2004. Detta är en påtagligt större satsning än vad regeringen medger trots goda resultat och stor efterfrågan på denna utbildning. Dimensioneringen bör göras med stor hänsyn till arbetsmarknadens efterfrågan på kvalificerad yrkeskompetens.
Lärare och handledare
Regeringen skriver att lärare och handledare skall genom utbildning eller erfarenhet ha kompetens för den undervisning som de skall bedriva.
Vi delar regeringens åsikt att rätt kompetens hos dem som undervisar är en nyckelfaktor för att uppnå en hög kvalitet inom yrkeshögskolan. Vi stöder också förslaget om att sådan kompetens kan ha förvärvats genom utbildning eller erfarenhet.
Vi har redan i andra sammanhang påpekat vikten av att ta tillvara den kunskap och kompetens som finns hos yrkesverksamma och erfarna aktörer. Inom ramen för den föreslagna yrkeshögskolan är detta särskilt aktuellt. När det gäller lärarkompetens finns goda förutsättningar för en naturlig anknytning mellan yrkesgymnasiet, yrkeshögskolan och högskolan. Den flexibla struktur som den nya utbildningsformen ges kan bidra till konstruktiv samarbete mellan utbildningsformerna. Det ligger i den nya myndighetens ansvar att strukturera detta.
Det är vår mening att de lärare som handhar utbildningens teoretiska del skall kunna vara flexibla i sitt arbete. Detta innebär konkret att en lärare skall kunna undervisa på flera olika yrkesutbildningar, beroende på hans eller hennes specifika kompetens. Det är också önskvärt att dessa lärare kan undervisa inom ramen för gymnasiets yrkesinriktade program. På detta sätt bereds en bredare och mer flexibel arbetsmarknad för de aktuella lärarna samt sker en naturlig anknytning mellan yrkesgymnasiet och yrkeshögskolan. Om yrkeshögskolan kan erbjuda attraktiva lärartjänster kommer även andra utbildningar att kunna dra fördel av detta under förutsättning att tjänsterna blir flexibla.
Stockholm den 15 februari 2001
Beatrice Ask (m)
Lars Hjertén (m)
Tomas Högström (m)
Hanna Ericson Broberg (m)
Anders Sjölund (m)
Anita Sidén (m)
Catharina Elmsäter-Svärd (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Sten Tolgfors (m)