Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag på fördelningen av resurser för åren 2002 och 2003 och då samtidigt redovisa för fakultetsanslag till lärosäten och resurser till de forskningsfinansierande myndigheterna.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att på sikt ändra resursfördelningen mellan naturvetenskap och teknik samt humaniora och samhällsvetenskap.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att klargöra skälen för fördelningen av forskningsresurser.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkerställa den fria grundforskningen genom medelstilldelning.
Inledning
Regeringen har i en skrivelse förtydligat fördelningen av medel inom Vetenskapsrådet. En fördelning som kommer att ligga till grund för dels tre ämnesområdens forskningsfinansiering (humaniora-samhällsvetenskap, medicin, natur- och teknikvetenskap), dels för den särskilda kommittén för utbildningsvetenskap. Kristdemokraterna efterlyste i sin motion med anledning av forskningspropositionen "Forskning och förnyelse" (prop. 2000/01:3) en redovisning av resursfördelningen. Föreliggande skrivelse uppfattar vi som en reaktion på vårt redovisningskrav. Det är dock förvånande att regeringen, trots att den uppenbarligen insett att den tidigare brustit i redovisningen till riksdagen, ändå inte genom skrivelsen fullt ut redovisar relevant information och beslutsunderlag.
En flerpartimotion
Kristdemokraterna har tillsammans med Moderata samlingspartiet, Folkpartiet liberalerna och Centerpartiet lämnat en motion om allmänna förutsättningar för forskningspolitiken. I den uppmärksammar vi regeringen inte enbart på de allvarliga brister som finns i underlaget för besluten utan framför allt på farorna i den nya inriktningen av forskningspolitiken. Vi pekar på den centralstyrning som sker av detaljer samtidigt som övergripande och långsiktiga ställningstaganden saknas.
Vi vill framför allt peka på nödvändigheten av breda politiska lösningar för en verksamhet som är så långsiktig och komplex till sin karaktär som forskningen.
Stora delar av den kritik som oppositionspartierna riktar mot regeringens förslag hade sannolikt kunnat undvikas om överläggningar mellan partierna hade skett.
Kortsiktighet
Den redovisning som ges i regeringens skrivelse är bristfällig bland annat på grund av sin kortsiktighet. Ett huvudsyfte med de forskningspolitiska propositionerna är att få en långsiktig behandling av forskningsfrågorna. Tiden tycks emellertid inte ha tillåtit en djupare analys för år 2 och år 3 i planperioden från regeringens sida. Om forskningen ska präglas av trygghet krävs långsiktighet. Man måste veta vad som händer några år framöver. Istället för att redovisa fördelningen under hela planperioden införs en mening som gör osäkerheten än större:
"Det är regeringens avsikt att denna fördelning skall vara bas för fördelningen mellan berörda anslagsposter för budgetåren 2002 och 2003, med eventuellt undantag för nationella anläggningar och vissa internationella åtaganden."(s. 4)
Att en fördelning ska ligga till grund för något säger knappast något om hur den kommande resurstilldelningen kommer att se ut. Den kan ju ligga till grund för såväl ökningar och minskningar som omfördelningar. Såväl riksdagen som forskarsamhället får gissa sig till vad som kan komma att ligga i det "eventuella undantaget". Istället för att skapa tillit skapas misstro med sådana oklarheter. Samtidigt som Sverige ska ange sin mening om hur forskningspengarna inom EU ska användas för en femårsperiod kan man bara med säkerhet redovisa ettårsplaner för forskningen på den nationella nivån. Detta är oacceptabelt. Det är regeringens skyldighet att arbeta långsiktigt med den statligt finansierade forskningen.
Fördelning mellan ämnesområden
Regeringen har deklarerat att stora nya satsningar ska göras på forskningen. När man räknar beloppen som anslås i skrivelsen till de olika områdena inom Vetenskapsrådet och lägger till löneuppräkningen, stämmer beloppen väl med de belopp som de gamla forskningsråden fick. Endast utbildningsvetenskaplig forskning, dyrbar vetenskaplig utrustning och "övrig forskningsfinansiering", dvs. den post som ska disponeras av Vetenskapsrådet centralt, har nya medel.
I skrivelsen anger regeringen inte något om analysen bakom den föreslagna fördelningen i övrigt. Därmed besvaras inte den väsentliga frågan, varför fördelningen sker? Frågan gäller också med vilket mål i sikte denna resursfördelning mellan forskningsområden sker.
Varför ökar anslagen till dyrbar vetenskaplig utrustning? Om det nu inte ges mer medel än tidigare till själva forskningen vore det intressant att veta varför denna post får utrustning för ytterligare 39 miljoner kronor i anslag. Skälen till detta saknas i skrivelsen.
Regeringen tycks permanenta snedfördelningen av resurser till naturvetenskaplig och teknisk forskning. Samhällsvetenskap och humaniora får betydligt mindre resurser. Detta kan inte Kristdemokraterna acceptera. Om man räknar om regeringens förslag till fördelning av anslaget till Vetenskapsrådet procentuellt gäller att ungefär.
- 56 % går till naturvetenskap och teknik
- 20 % till medicin
- 12 % till humaniora och samhällsvetenskap och
- 1 % till utbildningsvetenskap.
Det är självklart så att dessa pengar kan vara intecknade genom de gamla forskningsråden. Sådana inteckningar måste respekteras och omöjliggör större omfördelningar i det korta perspektivet. Men den nuvarande fördelningen kan Kristdemokraterna inte acceptera på sikt. Vi inser naturligtvis vikten av att utveckla forskningen inom naturvetenskap och teknik men anser att möjligheten för denna forskning att finna andra starka finansiärer än staten bör vägas in. Därför måste staten särskilt värna om den forskning som inte kan utvecklas på samma sätt utan statligt stöd. Kristdemokraterna vill därför på sikt ha en fördelning av resurser enligt följande:
- 40 % till naturvetenskap och teknik
- 30 % till medicin
- 20 % till samhällsvetenskap och humaniora
- 3 % till utbildningsvetenskap.
Vi anser att skola och utbildning är ett eftersatt forskningsområde som behöver en kvalificerad forskning snarare än uppdelning i enstaka projekt. Vi vill därför satsa på utbildningsvetenskap snarare än att lägga medel till Skolverket.
Den fria forskningen
År 2003 ska Vetenskapsrådet, enligt regeringens förslag, få 30 miljoner kronor i s k fria pengar. Om dessa medel ska fördelas mellan ämnesområden eller ska finnas centralt hos Vetenskapsrådet är ytterligare en obesvarad fråga.
Det tycks finnas en uppenbar risk för att ämnesråden inte får några som helst fria medel. Kristdemokraterna vill inte verka för en så stark politisk styrning. Vi menar att forskarsamhället ska ha det avgörande inflytandet över forskningen.
Kristdemokraterna har i tidigare motioner påtalat vikten av att varje forskningsinstitution får tillräckliga basresurser för att värna den fria grundforskningen. Vi anser att den knappa tilldelning som regeringen anslår till lärosätena är oroväckande. Det är önskvärt att regeringen återkommer till riksdagen med ett samlat förslag för åren 2002 och 2003. På så sätt blir det möjligt att se till helheten, om fördelningen av fakultetsanslagen till lärosätena och resurserna till de forskningsfinansierande myndigheterna behandlas samtidigt.
Stockholm den 27 oktober 2000
Yvonne Andersson (kd)
Inger Davidson (kd)
Chatrine Pålsson (kd)
Lars Gustafsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Fanny Rizell (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Ester Lindstedt-Staaf (kd)
Dan Kihlström (kd)
Gunilla Tjernberg (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Desirée Pethrus Engström (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Magda Ayoub (kd)
Helena Höij (kd)
Maria Larsson (kd)