Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen under det svenska ordförandeskapet lyfter fram barnrättsfrågorna i EU:s kandidatländer. Motiv för mitt förslag
Vid EU-toppmötet i Köpenhamn 1993 bestämde stats- och regeringscheferna om vilka villkor som skall gälla i blivande EU-länder, de s.k. Köpenhamnskriterierna. I det politiska kriteriet ingår respekten för mänskliga rättigheter och skyddet för minoriteter. Det finns en tydlig koppling även till barnets rättigheter även om inte detta diskuterats i utvidgningsförhandlingarna särskilt mycket hittills, med undantag för Rumänien.
Det är dessvärre inte bara gatubarnen i Rumänien som lever under svåra förhållanden.
FN:s kommitté för barnens rättigheter har hitintills granskat sex av tio länder i Öst- och Centraleuropa som inlett förhandlingar med EU. De slutsatser som kommittén dragit beträffande dessa länder talar sitt tydliga språk. I flera av länderna är diskriminering av barn som tillhör minoritetsgrupper, särskilt romska barn, mycket omfattande. Detta sker på olika sätt. Barn får inte rätt till utbildning, barn ges inte möjlighet att fullfölja sin skolgång. En för tidigt avslutad skolgång är alltför ofta en biljett in i kriminalitet och prostitution. I flera länder är många grupper av barn statslösa och förhindras därigenom att få del av sina rättigheter. Ett stort problem är också det ökande antalet barn som är prostituerade.
Sverige bör av ovan nämnda skäl lyfta fram barnrättsfrågorna under det svenska ordförandeskapet.
Stockholm den 30 september 2000
Liselotte Wågö (m)