Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en omfattande och varaktig internationell insats för att skapa förutsättningar för varaktig demokrati och fredlig samlevnad på Balkan.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den fortsatta Natoutvidgningen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förutsättningarna för en demokratisk utveckling i Serbien.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de internationella sanktionerna mot Serbien.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla som bodde i Kosovo före kriget skall ges möjlighet att fortsätta leva i Kosovo i fred och säkerhet.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förutsättningarna för demokrati och fredlig samlevnad i Bosnien.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om rätten för alla som tvingats fly under krigen på Balkan att oavsett etnisk tillhörighet kunna återvända hem.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatt stöd till Montenegro i dess strävanden mot fortsatta politiska och ekonomiska reformer och ökat europeiskt samarbete.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särskilt uppmärksamma behovet av stöd till och samarbete med Makedonien.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förutsättningarna för en snabb integration i olika europeiska samarbetssträvanden.
Ett nytt millennium - nya vindar på Balkan
Det nya millenniet var bara tre dagar gammalt, när förnyelsens vindar svepte in över Balkan och började sopa undan de unkna resterna av 90-talets nationalistiska bastioner, som förorsakat så mycket mänskligt lidande och lagt stora delar av Balkan och det forna Jugoslavien i spillror. Under de sista skälvande veckorna av det gamla seklet utkämpade den kroatiske presidenten Franjo Tudjman sin kamp mot döden, för att slutligen avlida den 10 december.
Den 3 januari svepte en koalition sammansatt av den demokratiska oppositionen i Kroatien undan den nationalistiska majoriteten av Tudjmans HDZ-parti, som styrt Kroatien sedan de första fria valen vid 90-talets början. Tudjmans politik mot de fördrivna serberna från Krajina och västra Slavonien, övergreppen mot oberoende medier i Kroatien och inte minst stödet till de extrema kroatiska ledarna i Herceg-Bosna i Bosnien isolerade Kroatien alltmer från de västliga demokratierna.
Den nya demokratiska regeringsmajoriteten hade inte mer än hunnit installera sig i regeringsbyggnaderna när presidentvalet efter Tudjman den 26 januari reulterade i att den oberoende kandidaten Stipe Mesic vann en storseger. Mesic var den kroatiske ledamoten av det jugoslaviska presidentrådet, som våren 1991 förvägrades tillträda som president i Jugoslavien enligt rådande rotationsordning, vilket i sin tur innebar att presidentrådet blockerades och upphörde att fungera. Några månader senare bröt sig Slovenien och Kroatien ut ur Jugoslavien, förklarade sig självständiga och överfölls av den serbkontrollerade jugoslaviska folkarmén, varpå 90- talets alltmer blodiga krig på Balkan följde.
Den minsta gemensamma nämnaren men i allt väsentligt dominerande aktören bakom alla moment i denna katastrofala utveckling har varit den serbiske presidenten Slobodan Milo evic. Tudjmans nationalistiska drömmar gav Milo evic en ursäkt för att ingripa till stöd för de kroatiska serberna i det första av de jugoslaviska upplösningskrigen. Enligt många bedömare var kriget i Bosnien en följd bl a av ett samförstånd mellan Tudjman och Milo evic att dela Bosnien sinsemellan. I alla händelser tycks Milo evic och Tudjman ha varit betydelsefulla för varandras totalitära maktutövning och varit en viktig förutsättning för att förhindra en demokratisk utveckling av Serbien respektive Kroatien.
Den 24 september 2000, nio månader efter att Tudjman fått en i demokratiska former vald efterträdare i Kroatien, ställdes Milo evic inför en i demokratiska former övermäktig utmanare om presidentmakten i Serbien, Vojislav Ko tunica. Den ständigt manipulerande Milo evic tidigarelade presidentvalet för att förekomma de stapplande ansträngningarna att ena den serbiska oppositionen mot Milo evic. Symptomatiskt vägrade den serbiske nationalisten Vuk Drascovic och hans parti att sluta upp bakom Ko tunica i valet, men led ett förödande nederlag.
Redan före valet rapporterades Ko tunica ligga klart före Milo evic i alla opinionsundersökningar. Milo evics ränker verkade till slut inte längre räcka till för att manipulera opinionen. Nu återstod att manipulera valresultatet, men inte ens detta lyckades. För att inte utmana den allt starkare folkopinionen förklarade den politiskt styrda centrala valkommissionen att Ko tunica erhållit 48,96 % av rösterna, medan Milo evic endast nått 38,62 %. Resultatet är i sig en våldsam förödmjukelse för Milo evic, men tillräckligt för att tvinga fram en andra valomgång, med de sista utsikter till mer framgångsrika manipulationer det skulle kunna medge - en valomgång som planerats till den 8 oktober.
Efter ett decennium av krig och förödelse på Balkan tycks en radikal vändning kunna vänta bakom hörnet. En absolut förutsättning är att Milo evic ersätts med en demokratiskt sinnad och vald ledning i Belgrad. Med Vojislav Ko tunica är den möjligheten större än någonsin tidigare, men långt ifrån given. Milo evic har alltsedan sitt makttillträde i Belgrad 1986 visat sig vara den taktiske mästaren i de balkanska ränksmiderierna. Ett Serbien och ett Kroatien som går mot demokrati och ett allt djupare politiskt och ekonomiskt samarbete med de övriga europeiska demokratierna och deras samarbetsfora är avgörande förutsättningar för varaktig fred, demokrati och samarbete på Balkan. Det nya millenniets första år har vänt en långvarig pessimism till en avvaktande optimism.
Det är viktigt att den omfattande insats som görs av omvärlden genom FN, EU och Nato och Stabilitetspakten för Sydosteuropa fullföljs med den uthållighet som krävs för att medverka till en varaktig utveckling mot fred och demokrati på hela Balkan.
Det är vidare viktigt för den säkerhetspolitiska stabiliteten i Europa att Natos engagemang på Balkan inte blir en ursäkt för att slå av på takten i Natos utvidgning i Öst- och Centraleuropa och inte minst i Baltikum.
Serbien
Krigen och omvärldens sanktioner mot Jugoslavien har successivt brutit ned vad som återstod av den serbiska ekonomin. Jugoslavien är idag en politiskt och ekonomiskt utblottad nation under en i hög grad självförvållad internationell isolering. Bara om människorna i Jugoslavien tar sig samman och börjar vägen mot demokrati kan Jugoslavien återta en plats i den europeiska gemenskapen - en förutsättning för att människorna där skall kunna påbörja en ekonomisk och politisk återuppbyggnad. Den vägen kan serberna bara anträda utan Milo evic - aldrig med honom eller hans regim.
Den traditionella benägenheten hos Serbien att vända sig inåt och isolera sig från omvärlden måste brytas för att integrera Serbien i den europeiska freds- och samarbetsprocessen. Den samlade serbiska oppositionens ansträngningar att i demokratiska former ersätta Milo evic och hans regim förtjänar allt stöd från det demokratiska Europa. De FN-beslutade sanktionerna mot Serbien torde idag i allt väsentligt faktiskt vara ett instrument i Milo evic's händer, vilket bidrar till att försvaga oppositionens trovärdighet. Sanktionerna bör, senast i samband med att Milo evic tvingas avgå från makten i Belgrad, avbrytas.
Vid ett demokratiskt maktskifte i Belgrad är det ytterst angeläget att på alla sätt skapa förutsättningar för den nya ledningen att påbörja Serbiens långa och svåra marsch ut ur den ekonomiska och sociala misär, som krig och internationell isolering inneburit för människorna i Serbien. Förväntningarna får inte komma på skam. Skulle så ske skapas snabbt grogrund för att den serbiska nationalismen ska kunna återvända med allt vad det innebär för de omgivande staterna och freden på Balkan. Insatserna genom den s k Stabilitetspakten för Sydosteuropa måste avsevärt förstärkas i detta syfte.
Kosovo
Utvecklingen i Kosovo efter Natokampanjen våren 1999 har bjudit på många och svåra problem. Belgradtrogna serber och tillresta infiltratörer har på många sätt förorsakat allvarliga störningar i fredsprocessen. Freds- och dialoginriktade serber har genom hot och isolering tvingats till reträtt. Till detta kommer rader av albanska övergrepp och terrordåd mot serber, romer och andra minoritetsgrupper i Kosovo. Ledarna för de olika kosovoalbanska grupperingarna har inte visat sig ha förmåga eller vilja att förhindra nästan systematiska inslag för att främja en omvänd etnisk rensning av Kosovo.
Det får inte råda några tvivel om vad det internationella samfundet avser eller kan tänkas tolerera i fråga om brott mot mänskliga fri- och rättigheter i Kosovo. Serber och romer som önskar leva och delta i ett fredligt och demokratiskt Kosovo måste tillförsäkras grundläggande förutsättningar för detta. På samma sätt som tidigare övergrepp mot kosovoalbaner måste prövas rättsligt och kompromisslöst måste detsamma ske vad gäller övergrepp idag mot serber och romer i Kosovo.
De kommande lokalvalen i Kosovo den 28 oktober är viktiga för att påbörja vägen mot ett Kosovo som styrs i konstitutionella och demokratiska former. Alla ansträngningar måste göras för att säkerställa att de serber som önskar delta får möjlighet att göra detta under betingelser som säkrar deras liv och säkerhet. Om den serbiska valbojkotten blir omfattande, måste man hitta andra former för att säkerställa ett serbiskt deltagande i formandet av det framtida fredliga och demokratiska Kosovo.
UCK-gerillans militära och politiska ledning har ett utomordentligt stort ansvar för att förutsättningar skapas så att alla som levde i Kosovo före kriget och som vill fortsätta att leva där också kan göra det i fred och säkerhet i framtiden. Det internationella samfundets humanitära insats för Kosovo var en insats för att garantera alla invånare i Kosovo fred och säkerhet - inte för att bana vägen för ett etniskt rent Kosovo. Det kommer att krävas en långvarig militär och politisk närvaro i Kosovo för att bidra till att skapa förutsättningar för att återskapa fungerande demokratiska strukturer.
Bosnien
Fredsavtalet i Dayton och Paris i december 1995 byggde på att omvärlden tvingade den bosniska ledningen att acceptera de fakta som skapats på marken under 3 1/2 års blodigt krig som en följd av det serbiska angreppet i april 1992 och de kroatiska strävandena från 1993 att ta för sig av det sönderfallande Bosnien. Daytonavtalets bestämmelser om uppbygganden av den bosniska federationen byggde framför allt på att hundratusentals människor som tvingats på flykt under den etniska rensningen skulle kunna återvända hem och att de ansvariga för krigsförbrytelserna skulle gripas och åtalas.
De allmänna val som avhållits i september 1996 och i september 1998 samt de kommande valen i november 2000 bygger alla och har byggt på den faktiska etniska uppdelning som Daytonfredens konstruktion byggde på. Det är därför föga förvånande att så få framsteg gjorts i fredsprocessen i Bosnien. Ingenstans på Balkan kan förutsättningar för varaktig fredlig samlevnad skapas om inte alla ansvariga för krigsförbrytelser ställs till ansvar och alla som tvingats på flykt har möjlighet att om de så önskar återvända hem. Det gäller bosnier, serber, kroater, albaner, romer etc.
Montenegro
Montenegro utgör vid sidan av Serbien en av de två delrepublikerna i det kvarvarande Jugoslavien. Efter Daytonfreden 1995 har den politiska ledningen i Montenegro strävat efter en utveckling mot politiska och ekonomiska reformer som skulle kunna bana väg mot en ökad integration i Europa. Detta har lett till allt större motsättningar med Milo evicregimen i Belgrad. Under Kosovokriget valde Montenegro att ställa sig utanför och att trots de betydande politiska och militära riskerna låta flyktingar från Kosovo få en tillflykt i Montenegro. På grund av den jugoslaviska försvarsmaktens omfattande militära installationer också i Montenegro, utsattes också Montenegro för Natos luftbombningar.
Riskerna är betydande att Milo evic i ett trängt läge, som t ex efter det svåra valbakslaget i september 2000, söker destabilisera eller rent av göra sig av med den folkvalda ledningen i Montenegro. Sverige och EU bör intensifiera samarbetet med Montenegro, för att på så sätt understödja en utveckling mot fortsatta politiska och ekonomiska reformer och en alltmer intensifierad integration i den europeiska gemenskapen.
Makedonien
Vid sidan av Albanien drabbades Makedonien hårdast av flyktingvågen från Kosovo. Till skillnad från det etniskt homogena Albanien utgör det etniskt splittrade Makedonien en ömtålig statsbildning. Trots mycket svåra ekonomiska och sociala påfrestningar som en följd av FN-sanktionerna mot den för Makedonien viktigaste ekonomiska partnern Jugoslavien och omvärldens handlingsförlamning inför den grekiska utpressningen inom EU mot ett internationellt erkännande av Makedonien, var landet innan Kosovokriget på väg mot att kunna lösa upp ett antal knutar i förhållandet mellan den makedonska majoriteten och den starka albanska minoriteten. Den utvecklingen hejdades av de oförskyllda påfrestningar som Kosovokampanjen medförde för landet.
Sverige bör inom EU verka för att Makedonien inte kommer i skymundan utan ges särskilt utrymme i det internationella bistånds- och stabilitetssamarbetet på Balkan. Detta är annars lätt hänt, så länge Makedonien trots de mycket svåra påfrestningarna på ett anmärkningsvärt gott sätt lyckas bevara den interna balansen och stabiliteten.
Kroatien
Kroatien valde under president Tudjman en linje, som gjorde det nödvändigt för omvärlden att visa fasthet i kraven att normala kriterier gäller också för Kroatiens fortsatta integration i de europeiska samarbetsformerna. Med den nya kurs landet slagit in på efter vinterns president- och parlamenstval har förutsättningarna radikalt förändrats. Det är viktigt att EU och Nato tar vara på den avgörande möjlighet att vända utvecklingen på Balkan som maktskiftet i Zagreb medfört.
Stockholm den 5 oktober 2000
Karl-Göran Biörsmark (fp)
Elver Jonsson (fp)
Siw Persson (fp)