Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen inom ramen för det svenska internationellt utvecklingssamarbetet undersöker möjligheterna till ett projekt för förbättrad energiförsörjning med sol- och vindkraft i norra Irak/ Irakiska Kurdistan. Motivering
Norra Irak/Irakiska Kurdistan är till följd av Gulfkriget sedan tio år i flera avseenden avskuret från övriga Irak. Förhållandet till Turkiet har varit och är fortfarande ansträngt beroende på PKK:s aktiviteter i gränsområdet mellan Turkiet och Norra Irak/Irakiska Kurdistan. Turkiska militära ingripanden i norra Irak/irakiska Kurdistan är inte ovanliga. Samtidigt söker Iran att skaffa sig inflytande över delar av norra Irak/irakiska Kurdistan. Iran försöker på olika sätt att försätta delar av norra Irak/rakiska Kurdistan i ett allt starkare beroendeförhållande.
Med grannar, till vilka man har ett ansträngt förhållande eller som försöker vinna inflytande över landet till sin egen fördel, hamnar sålunda norra Irak/irakiska Kurdistan i en olycklig position av isolering och beroende.
Norra Irak/irakiska Kurdistan lider i dag av brist på vatten. Till stor del beror detta på att de vattendrag som genomkorsar landet kontrolleras och regleras av grannländerna. Turkiet planerar dessutom stora dammbygge, som om de genomförs, kommer att skapa ännu större vattenbrist och ett ännu starkare beroendeförhållande än i dag. Vattenbristen är av den arten att den skapar stora problem när det gäller kraftförsörjningen. Man tvingas till hårda ransoneringar.
I dag lider man av akut brist på energi. Norra Irak/irakiska Kurdistan har periodvis kunnat importera en del elektrisk energi från Irak. Denna import har dock alltid skett till priset av politiska förvecklingar, negativa för norra Irak/irakiska Kurdistan.
Kurderna i norra Irak/irakiska Kurdistan är delade i två stora partier, vilka behärskar och administrerar var sitt område av landet. Det har förekommit inbördes stridigheter mellan dem, vilket utnyttjats av grannländerna i deras strävan att vinna inflytande över området. Genom splittringen har motsättningarna mellan kurderna kunnat utnyttjats som en bricka i maktspelet i övriga Mellanöstern. En del av detta har sin upprinnelse i kurdernas ekonomiska beroendeförhållande och deras geopolitiska läge. Ett upphävande av energibristen i norra Irak/irakiska Kurdistan skulle innebära större självständighet och mindre beroende. På sikt skulle det medför inte bara att energibristen som sådan mildrades eller upphävdes utan också att den kurdiska befolkningen i norra Irak/irakiska Kurdistan kunde kosta på sig att uppträda mer enat mot sin omgivning.
Kurdistan är väl lämpat för utbyggnad av andra förnyelsebara energikällor så som sol- och vindkraft. Genom en utbyggnad av dessa energikällor skulle Kurdistan förbättra både sin energiförsörjning och förstärka sitt politiska oberoende.
En förbättrad energiförsörjning i norra Irak/irakiska Kurdistan skulle på en rad områden betyda en avsevärd höjning av levnadsstandarden, inte minst på utbildnings- och hälsovårdsområdet. På dessa områden drabbas barnen hårt. Bristen på elektriskt ljus minskar barnens studiemöjligheter. Den drabbar även många barn i späd ålder på sjukhusen. Ett stöd till norra Irak/irakiska Kurdistan skulle innebära en viktig humanitär insats.
På den politiska nivån skulle det underlätta den lösning som kurderna i norra Irak/irakiska Kurdistan på sikt eftersträvar - en federal lösning med Irak.
I Sverige finns kunskap och erfarenhet när det gäller sol- och vindkraft. Den svenska regeringen bör följaktligen undersöka möjligheterna av ett projekt för förbättrad energiförsörjning i norra Irak/irakiska Kurdistan inom det svenska internationellt utvecklingssamarbetets ram. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Murad Artin (v)