Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen beslutar att Sveriges regering skall verka för att Taiwan skall kunna deltaga i arbetet inom WHO som observatör. Taiwan
Taiwan är en av Asiens högst utvecklade demokratier. Den politiska förändringen från ett tidigare auktoritärt styre till parlamentarisk demokrati har skett under en uppseendeväckande kort tidsrymd, under fredliga former och med stort hänsynstagande till omvärlden. Härigenom framstår Taiwan som ett föredöme för många nationer under utveckling.
Den 18 mars i år genomförde Taiwan ett fritt och demokratiskt val av president Chen Shui-bian, DPP:s kandidat. I och med det fredliga regimskiftet har demokratin stärkts i Taiwan genom att:
- omfattande åtgärder vidtagits mot korruption i samband med att det juridiska systemet har stärkts,
- fler TV-bolag har privatiserats vilket har inneburit en avpolitisering och ökat TV:s oberoende,
- ökad jämlikhet med fler kvinnor på regeringsnivå,
- informations- och undersökningsbyråerna under regeringen har blivit mer transparenta.
Deltagande i WHO
För smittsamma sjukdomar existerar inga gränser. I en värld som karaktäriseras av högfrekventa och direkta möten mellan folk från olika länder, är preventiva åtgärder och kontroll av infektionssjukdomar beroende av globala effektiva nätverk för bevakning av och skyddande mot smittsamma sjukdomar, och inget enskilt land bör utestängas från dessa nätverk. Det ligger därför inte bara i Taiwans utan också i andra folks intresse, att Taiwan omfattas av världshälsosystemet. Dessutom kan WHO:s främsta mål, hälsa för alla, endast uppnås genom att alla har möjlighet att åtnjuta rätten till god hälsa, oberoende ras, religion, politisk övertygelse eller ekonomiska och sociala förutsättningar.
Efter WHO:s grundande 1948 deltog Taiwan (ROC) under 24 år som fullvärdig medlem i WHO:s aktiviteter och bidrog i stor omfattning till att organisationens mål kunde uppnås. Genom Folkrepubliken Kinas inträde i FN 1972, tvingades Taiwan att lämna WHO. Sedan dess har Taiwans fackmän inom sjukvårds- och hälsovårdssektorn förhindrats att deltaga i WHO- organiserade forum, seminarier och arbetsgrupper. Taiwans hälsovårdsmyndigheter har hindrats från att upprätthålla normala kontakter med WHO, även i katastrofsituationer vid t ex smittsamma sjukdomar. Taiwans frånvaro i WHO har också hindrat dem från att deltaga i arbetet inom institutioner såsom FAO/WHO Codex Alimentarius Commission, en nyckelorganisation vars uppdrag är att skydda konsumenternas hälsa och verka för samordning av standarder för livsmedel.
I september 1996 antog Europaparlamentet en resolution gällande Taiwans roll i internationella organisationer, som uppmanade Europeiska rådet och dess medlemsländer att stödja Taiwans försök att säkra en bättre representation i internationella organisationer inom områden såsom mänskliga rättigheter, arbetsrätt, ekonomi, miljö samt utvecklingssamarbete. Förra året antog amerikanska kongressen - både representanthuset och senaten - en motion som uppmanade till stöd för Taiwans deltagande i WHO. The Lancet, den prestigefyllda engelska medicinska tidskriften, vädjade också om hjälp för att få ett slut på Taiwans exil från WHO.
Om Taiwan inte är medlem i WHO, kan Taiwan bland annat inte:
- erhålla information om nya riktlinjer och utveckling inom hälsovårdsområdet direkt från WHO och dess medlemsländer. Taiwan utesluts från att deltaga i seminarier och utbildningsprogram, organiserade av WHO, och från att dela erfarenheter med andra länder.
- erhålla assistans från WHO och dess medlemsländer vid utbrott av sjukdomar. Information om epidemier finns inte tillgängliga för Taiwan i rätt tid för att effektiva förebyggande åtgärder skall kunna vidtas. Taiwan tillåts inte att besöka relevanta länder för att lära av deras erfarenheter i fråga om bevakning av smittsamma sjukdomar och skydd mot sådana sjukdomar.
- få tillgång till information om relevanta regler för laboratorietester av bioprodukter, inte heller till refererande standarder för bioprodukter. Taiwan tillåts inte att deltaga i utvecklingen av standarder för bioprodukter. Bioprodukter från Taiwan erkänns därför inte av andra länder.
Stockholm den 2 oktober 2000
Patrik Norinder (m)
Maria Larsson (kd)
Kenth Skårvik (fp)
Marianne Andersson (c)
Barbro Feltzing (mp)
Per Rosengren (v)