Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om information till allmänheten om säkerhet vid atomkraftolycka. Motivering
Miljösituationen på Kolahalvön är katastrofal. Inget annat land i världen har så många kärnkraftsreaktorer samlade på så liten yta. På Kolahalvön togs den första atomubåten i drift 1958. Sedan dess har en mängd atomubåtar och atomdrivna krigsfartyg byggts för den norra Ishavsflottan. Dessa båtar finns till viss del kvar, några har demonterats och några har sjunkit. Enligt Bellona, den norska miljöorganisationen, har 16 kärnreaktorer dumpats i Karahavet. Om inte de kvarvarande fartygen på Kolahalvön och deras radioaktiva last en dag ska sjunka måste reaktorerna tas bort och bränslestavarna förvaras på ett säkert sätt. Lepse, en atomdriven isbrytare som länge varit ur drift och aktuell för demontering, ligger fortfarande vid hamnen i Murmansk i väntan på ett omhändertagande.
Kärnkraftverket i Poljarnye Zori räknas som ett av de tio farligaste i världen. Under tio år har kärnkraftverket samarbetat med Norge, Finland och Sverige för att öka säkerheten. Sedan 1992 har olika intressenter satsat 103 miljoner dollar för att öka säkerheten i kärnkraftverket. Trots detta finns det mycket kvar att göra.
Situationen är mycket allvarlig. Sverige ligger endast 40-50 mil från området. Sverige har beredskap mot olyckor och katastrofer, men oftast är de inte kända för allmänheten och behöver inte heller alltid så vara. I detta fall är det däremot mycket viktigt att innevånarna som bor närmast området får information och kunskap.
En kärnkraftolycka eller annan atomkraftolycka skulle med största sannolikhet ge radioaktivt nedfall över norra Sverige och ha stora konsekvenser för miljön. Regeringen bör ge länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten i uppdrag att ta fram en folder, i likhet med den som den norska regeringen tagit fram, om hur vi ska möta en sådan händelse.
Det är viktigt att få fart på den ekonomiska utvecklingen i Barentsregionen. Sveriges regering har nyligen beslutat att under det här året avsätta 10 miljoner kronor för näringslivsutveckling i Barentsregionen och ytterligare 20 miljoner under nästa tvåårsperiod. Genom regeringens satsning får företag i Barentsregionen bättre möjligheter att visa vad de kan. Det finns många duktiga företagare med bra idéer som nu kan göra kraftfulla insatser och utveckla näringslivet i Barentsregionen. Naturresurserna finns, området anses vara det mest resursrika i Europa. Dessutom lämpar sig Barentsregionen bra för turism. Det är ett mycket naturskönt område. På sikt innebär satsningen på näringslivsutveckling att Ryssland får bättre möjligheter att med egna resurser lösa en del av miljöproblemen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Birgitta Ahlqvist (s)
Lars U Granberg (s)
Lennart Klockare (s)
Kristina Zakrisson (s)
Monica Öhman (s)