Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige under sitt ordförandeskap verkar för att EU och det internationella samfundet fortsätter att utöva starkast möjliga påtryckningar på regimen i Burma.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige som stor bidragsgivare till olika biståndsorgan inom FN-systemet har ett ansvar att följa denna verksamhet och tillse att effekterna av de villkor under vilka FN-organen verkar i Burma utvärderas.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stöd till svenska frivilligorganisationer, vilka stödjer den burmesiska oppositionen, som arbetar under mycket svåra förhållanden, och de krafter som verkar för demokratisk utveckling i Burma.
Burma - landet på Asiens bakgård
Den 24 augusti gjorde den burmesiska oppositionsledaren Aung San Suu Kyi ett nytt försök att ta sig ut ur huvudstaden Rangoon för att besöka medarbetare i sitt parti, National League for Democracy (NLD) - två år efter det att den burmesiska militärjuntan, den gången i 13 dagar, hindrade hennes bilkonvoj från att köra vidare, innan hon av hälsoskäl tvingades avbryta försöket och återvända. Även denna gång stoppades hennes konvoj. Aung San Suu Kyi vägrade liksom förra gången att återvända. Den 2 september tvingades hon och hennes medarbetare av tvåhundra kravallpoliser tillbaka till Rangoon, där de sattes i husarrest. Sedan husarresten hävts försökte Aung San Suu Kyi den 22 september ta tåget till Mandalay i norra Burma, men hindrades från att komma ombord på tåget.
Aung San Suu Kyi - dotter till den 1948 mördade frihetshjälten Aung San - och hennes NLD vann 1990 det första och hittills enda fria valet i Burma sedan militärkuppen 1962. NLD vann 392 av 485 platser i det nya parlamentet, som dock militären förhindrade från att kunna samlas. Ett stort antal ledande oppositionspolitiker arresterades och sattes såsom Aung San Suu Kyi i mångårig husarrest. Andra lyckades gå i exil. Aung San Suu Kyi erhöll 1991 Nobels fredspris.
Burmas av militärjuntan självvalda isolering har fört landet, som juntan kallar Myanmar, till ekonomisk och social misär. Omfattande militära operationer genomförs mot olika etniska gerillaförband. Detta ledde under det gångna året till uppmärksammade gerillaaktioner i Thailand, där Burmas ambassad ockuperades liksom ett sjukhus. Brotten mot mänskliga fri- och rättigheter är omfattande. FNs specielle rapportör för Myanmar förvägras fortlöpande inresetillstånd. Omfattande flyktingströmmar har under åren gått till grannländerna Thailand, Indien och Bangladesh. AIDS-situationen i Burma bedöms av FN som katastrofal och i nivå med den i vissa afrikanska stater.
Burma och omvärlden
I maj 1997 blev Burma medlem av Asean tillsammans med Laos och Kambodja. Därmed omfattar Asean samtliga stater i Sydostasien. Mot Burmas medlemskap hade såväl USA som EU kraftiga invändningar. Aseans beslut styrdes dock i sin tur i hög grad av Aseanländernas önskan att reducera Burmas beroende av Kina mot bakgrund av Kinas konflikt med flera Aseanländer i Sydkinesiska sjön.
Aseanländerna valde med Burmas medlemskap att gå en samarbetsväg i relation till militärjuntan i Rangoon. I sviterna av den sydostasiatiska ekonomiska krisen kom Aseans auktoritet att svikta betydligt. Som en följd härav har särskilt Thailand och Filippinerna på ett för Asean ovanligt sätt valt att uttrycka mer tydlig kritik mot förhållandena i Burma. Det är tveksamt om Asean idag skulle fatta samma beslut om Burma som det gjorde 1997.
Efter den militära massakern den 8 augusti 1988, som bara i Rangoon kostade flera tusen civila demonstranters liv, och efter det att militären annullerade de fria valen i maj 1990, har Burma mötts av omfattande internationella påtryckningar och ekonomiska sanktioner från främst USA, EU, Canada och Australien. Förutom det inhemska förtrycket har omvärldens förhållande till militärjuntan i Rangoon styrts av att Burma är en storproducent av narkotika, som smugglas vidare till konsumenter runt om i världen, och numera i allt högre grad också i Burmas grannstater.
Militärjuntans förtryck i Burma uppmärksammas årligen av FNs kommission för de mänskliga rättigheterna. Försök att resa frågan i FNs säkerhetsråd förhindras av Burmas särskilda skyddsmakt Folkrepubliken Kina, men också av t ex Ryssland och Malaysia, som delar Kinas syn att FN inte ska lägga sig i staters "inre angelägenheter". EU har hitills vägrat att befatta sig med Burma inom ramen för den dialog som förs mellan EU och Asean.
Sverige, EU och Burma
Aung San Suu Kyi fäste återigen omvärldens blickar på det oförminskade förtrycket i Burma genom sin aktion i augusti. Dialog eller konstruktivt engagemang har inte i något avseende förändrat militärjuntans uppträdande i Burma. Juntan hålls fortsatt på alla sätt under armarna av den kommunistiska regimen i Beijing.
Det är angeläget att omvärldens uppmärksamhet på förhållandena i Burma inte försvagas. EU bör fortsatt utöva starkast möjliga påtryckningar på regimen i Burma, så att den tvingas erkänna resultatet från det fria parlamentsvalet 1990 och Burma kan börja den svåra vägen mot demokrati. Det är en viktig uppgift för Sverige att under sitt ordförandeskap i EU under första halvåret 2001 medverka till att EU med kraft sätter tryck på juntan i Rangoon.
Flera FN-organ liksom olika internationella NGOs verkar legalt inne i Burma, vilket då helt sker på juntans villkor. Aung San Suu Kyi hävdar att det innebär en internationell legitimering av juntan. Sverige som stor bidragsgivare till olika biståndsorgan inom FN-systemet har ett ansvar att följa denna verksamhet och tillse att effekterna av de villkor under vilka FN- organen verkar i Burmna utvärderas.
Sverige bör söka kanaler för att stödja den burmesiska oppositionen, som arbetar under mycket svåra förhållanden, och främja de krafter som verkar för demokratisk utveckling. Svenska frivilligorganisationer kan här göra värdefulla insatser, vilket bör uppmuntras av regeringen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Karl-Göran Biörsmark (fp)
Elver Jonsson (fp)
Siw Persson (fp)