Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges hållning gentemot Folkrepubliken Kina. Motivering
Det är svårt för någon att blunda inför de brott mot mänskligheten som genomförs i Kina. Under det senaste decenniet har 20 000 människor avrättats i en rättsstat som kritiseras för att ha stora brister. Enligt folkrättsexperter, som t.ex. Amnesty International, är dessutom mörkertalet mycket stort. Det avrättas lika många människor i Kina varje vecka som det görs i USA varje år. Det är en plikt för var och en att fördöma och ta avstånd från sådant agerande, oavsett om det sker i en demokrati som USA eller i en diktatur som Kina.
År 1949 invaderade Folkrepubliken Kina det lilla grannlandet Tibet. Exilregeringen uppger att ockupationen har resulterat i en miljon döda av de sex miljoner invånarna. I Tibet sitter i dag flera hundra människor fångna av politiska skäl och deras språk är förbjudet i skolor och på offentliga platser. Varje land har rätt att skydda sin territoriella integritet och enligt FN:s konvention om mänskliga rättigheter har varje människa rätt att leva och att slippa leva under förtryck.
Taiwan har genomfört egna presidentval och försöker hävda sin suveränitet gentemot Peking. Enligt val och opinionsundersökningar vill en majoritet av befolkningen på Taiwan att landet ska bli självständigt. Kina har svarat med hot om krig ifall Taiwan genomdriver sin självständighetspolitik.
Handelsminister Leif Pagrotsky har under året verkat för ett kinesiskt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO. Detta skall ses mot bakgrund att Sverige hade sanktioner och handelsblockad mot Sydafrika och apartheidregimen. Bara för att ett land är mäktigt innebär det inte att principerna om mänskliga rättigheter förändras.
Den svenska regeringen ska ta avstånd från Kinas ockupation av Tibet och verka för att landet blir fritt. Det är viktigt att riksdagen erkänner Taiwan som suverän stat och ger dem det symboliska värde det skulle medföra.
Till dess att de mänskliga rättigheterna respekteras i Kina bör riksdagen besluta om särskilda sanktioner och om att införa handelsblockad.
Stockholm den 4 oktober 2000
Björn Leivik (m)
Elizabeth Nyström (m)