Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i UNAIDS och i andra internationella forum på ett offensivt sätt verkar för att initiera olika aktiviteter för att bekämpa hiv och aids.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en redovisning av hur hiv/aids-frågan behandlas i FN:s olika organ.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hiv/aids-arbetet utförs i samarbete med de institutioner och organisationer som finns i de länder där Sverige arbetar med frågan.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hiv/aids-förebyggande aktivitetsprogram integreras i biståndsarbetet med infrastruktur.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbeta för en större vilja att tala om sex och samlevnad i u- länder.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbeta för att ledare i utsatta länder skall kunna ta sitt ansvar beträffande information och utbildning om hiv/aids-frågan.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de mest hiv/aids-drabbade länderna får tillgång till förebyggande, bromsande och behandlande mediciner.
Utvecklingen av hiv/aids
Redan 1985 kom signaler från länder i Afrika att sjukhusen var överfulla med svårt sjuka och döende patienter i aids. Läkare, politiker och internationella organisationer stod handfallna och visste inte vad de skulle göra. Situationen var mycket skrämmande och näst intill outhärdlig. Nöden var stor och frågetecknen många. Någon bot eller bromsmedicin var det då inte tal om. Vid den tiden var osäkerheten stor om hur sjukdomen smittade. Samtidigt rapporterades om en aidsepidemi i USA.
Även i Sverige var ängslan och oron stor. Innan någon pålitlig testmetod accepterats smittades även i vårt land människor, som det kan tyckas, i onödan. Snart upptäcktes hivvirusets smittvägar och omfattande förebyggande insatser kunde påbörjas.
Genom att noggrant kartlägga de aidssjuka fick man fram smittvägarna och kunde kalla in människor för provtagningar. De hivinfekterade fick stränga förhållningsregler att leva efter, samtidigt som en offensiv informations- och utbildningskampanj sattes igång. Sveriges hälso- och sjukvårdsapparat involverades och skoleleverna utsattes för en massiv information. Många frivilliga, både hivsmittade och andra, engagerade sig i upplysningsverksamhet, vård och omsorg.
I dag, 15 år senare, har vi en större kunskap om hiv/aids-spridning och bekämpning. Även om ännu ingen bot finns för sjukdomen, finns dyra s k bromsmediciner som kan fördröja aidssymptomen under många år och ge den hivdrabbade ett näst intill normalt liv.
Idag liksom för 15 år sedan är det Afrika som är den mest drabbade kontinenten. Men mycket talar för att nästa stora kontinent som kommer att drabbas är Asien, där hiv och aids redan idag har en stor spridning och är ett stort problem i specifika områden.
Ryssland är det tredje stora området där man kan vänta en stor spridning av hiv/aids. I exempelvis St Petersburg är problemen redan stora. Ju fler kontakterna blir över gränserna desto mer sprider sig smittan. Hela Öst- och Centraleuropa är ett allt mer drabbat område. Även i de baltiska länderna stiger siffrorna över hiv/aids-drabbade.
Hiv/aids-epidemin i Afrika
Aidsepidemin i Afrika har spridit sig så våldsamt att den utgör ett hot mot människors framtid i snart hela Afrika. I flera länder i södra Afrika är nu 25 procent av den vuxna befolkningen hivsmittad. Levnadsåldern har sänkts med 15 år. Den förväntade livslängden faller i vissa länder till nivåer som varit ovanliga sedan 1960-talet. I de värst drabbade länderna, raderas de framsteg som gjorts i utveckling under de senaste årtiondena. Där man exempelvis börjat få bukt med barndödligheten har denna utveckling vänts. Den begränsade mängden kvalificerad arbetskraft minskar där den skulle kunna öka. Aids är ett av de största hoten mot Afrikas sociala och ekonomiska utveckling. De hivrelaterade sjukdomarna påverkar produktiviteten inom både den formella och informella sektorn. De leder till ökad personalomsättning, mer frånvaro och förlust av kompetens.
Hiv och aids väcker komplexa frågor kring Afrikas möjligheter till utveckling, då epidemin genom att orsaka för tidig död bland människor i produktiv ålder rubbar själva basen för utveckling. Hiv/aids ökar efterfrågan på hälsovård och annan hjälp och leder till kostnader för service.
Antalet föräldralösa barn ökar genom att barn förlorar en eller båda sina föräldrar. Idag är miljontals barn föräldralösa p g a aids. Hiv/aids minskar familjens stabilitet och trygghet. Epidemin urholkar också sparande och investeringar. Fattiga och marginaliserade människor i samhället drabbas hårdast. De sociala skillnaderna ökar inte endast inom de drabbade länderna utan också mellan nationer och världsdelar.
En ytterligare komplikation är att effekterna av epidemin byggs upp under flera år och kanske inte blir kännbara förrän insatser och program blivit mycket dyra att genomföra. Framtida generationer kommer att drabbas ännu hårdare om inte snabba åtgärder vidtas nu.
Sammanfattande situationsbild
Hiv/aids dödar mer än 2 miljoner människor enbart i Afrika varje år. Det är mer än 10 gånger det antal som omkommer i krig och konflikter under samma period.
År 1999 beräknades 33,6 miljoner människor i världen leva med hiv/aids och mer än 16 miljoner ha dött sedan epidemin började spridas.
95 % av de drabbade finns i utvecklingsländer. Två tredjedelar finns söder om Sahara i Afrika, där utbredningen av hiv har nått 30 % av den vuxna befolkningen i sju länder.
År 1999 smittades ytterligare 5,6 miljoner människor, inklusive 570 000 barn födda av hivpositiva mödrar.
Kvinnor är särskilt i riskzonen för att bli hivsmittade beroende på både sociala och biologiska faktorer.
11,2 miljoner barn är föräldralösa på grund av aids.
Hiv/aids sprids fortast i förhållanden där fattigdom, social instabilitet och maktlöshet råder.
Hiv/aids innebär ett bakslag för de vinster som uppnåtts med ekonomisk och social utveckling. I delar av Sydafrika har barndödligheten ökat med 25 % och förväntad livslängd har fallit från 64 till 47 år under en period av bara tre år.
Hiv/aids drabbar vuxna i deras ekonomiskt mest produktiva ålder. Inkomsten per capita reduceras så mycket som 0,5 % per år då mer än 8 % av de vuxna är infekterade.
Förebyggande aktiviteter för att minska sårbarheten och stoppa överförandet av virus beror på hur effektiv strategin för att kontrollera epidemins spridning är.
Möjligheten till vård och medicin för hiv/aids har på ett signifikant sätt reducerat sjukdom och död orsakad av hiv/aids i de industrialiserade länderna. Det överväldigande flertalet av utvecklingsländerna saknar dock tillgång till adekvata mediciner, inklusive medicin för behandling av vanliga opportunistiska infektioner.
Vad kan göras?
Mycket görs och mycket har gjorts för att komma till rätta med hiv/aids-problemen. Sverige satsar exempelvis 100-tals miljoner kronor för att bekämpa hiv och aids i den tredje världen. Trots detta är insatserna långt ifrån tillräckliga.
Enligt det internationella samordningsorganet UNAIDS sprids hiv och aids tre gånger så snabbt som de medel som tilldelas för att ha kontroll över epidemin. Eftersom Sverige finns med i de hiv/aids-bekämpande internationella sammanhangen och dessutom har en stor erfarenhet av lyckade insatser mot hiv och aids bör de svenska rösterna bli starkare och Sverige bli mer aktivt inom UNAIDS. Vi har all anledning att vara pådrivande i de frågorna. Det är önskvärt att få en redovisning av hur hiv/aids-frågan behandlas i FN:s olika organ.
Det har visat sig att ju mer internationella organisationer och andra satsat på att iordningställa infrastrukturen i Afrika desto mer har hiv/aids-epidemin spridits och ökat. Därför är det nödvändigt att integrera hiv/aids-förebyggande aktivitetsprogram i de program och satsningar som görs för att förbättra och bygga upp infrastrukturen.
För att lyckas med bekämpningen av hiv/aids är det viktigt att arbeta sy- steminriktat. Det betyder att hiv/aids-arbetet måste utföras inom och i samarbete med de bärande institutioner och organisationer som finns inom de svårt drabbade länderna. Ideella organisationer kan naturligtvis fylla en viktig funktion men inte ersätta de bärande institutionerna.
I flera länder finns bärande system vilka kan utnyttjas bättre. Det finns även stora och långsiktigt arbetande ideella organisationer som borde kunna mobiliseras bättre. I några länder i Asien finns folkrörelseorganisationer liknande de i Sverige. Det underlättar ett samarbete. Men många viktiga förutsättningar för ett effektivt arbete saknas också. I många länder i Afrika saknas exempelvis infrastrukturer för distribuering av läkemedel, vilket naturligtvis försvårar arbetet. Där finns också stora utbildnings- och informationsproblem. Många ledare, biståndsarbetare och informatörer har svårt att tala om sexuella frågor. I det sammanhanget finns således en barriär på individbasis, som måste forceras. Det är synnerligen angeläget att finna vägar för att överbrygga motståndet mot att tala om de viktiga förebyggande frågorna. De måste också föras upp på högsta möjliga politiska nivå.
Den möjlighet som västvärlden har till vård och medicin för hiv/aids har reducerat sjukdom och död i våra länder. Tyvärr saknar utvecklingsländerna ekonomiska möjligheter att använda denna medicin. Det är inte acceptabelt. Här måste västvärlden ta sitt ansvar inte bara i ord utan också i handling. Den rika världen måste inleda ett samarbete med både internationella organisationer, såsom FN, och näringslivet för att förbättra u-länders tillgång till mediciner. Dels måste forskningen styras mot u-ländernas behov av aidsmediciner. Dels kan i-länderna vara beställare av mediciner från läkemedelsbolagen åt de fattigaste länderna.
4.1 Exempel på ett framgångsrikt arbete
I Uganda har arbetet mot hiv och aids varit framgångsrikt. Uganda drabbades hårt av epidemin vid ett tidigt skede. Sjukvårdssystemet var sönderslaget efter ett par årtionden av inbördeskrig. På nationell nivå hade man således svårt att nå ut till befolkningen med information, vård och stöd. Men president Museveni tog sitt ansvar tidigt och är en av de få som vågat tala öppet om hiv/aids. Han tog också tidigt initiativ till samarbete mellan olika sektorer i samhället samt statliga och ideella organisationer.
STIP-projektet har arbetat för att bygga upp kompetens och organisation inom bärande strukturer när det gäller prevention och rådgivning samt med de logistiska frågorna kring läkemedel för infektioner och kondomtillgänglighet brett ute i landet. Det svenska och internationella stödet för detta projekt har ytterligare förstärkt framgången med hiv- och aidsarbetet i Uganda.
En ytterligare orsak är att man tog bort skolavgifterna. Det gav flickorna större tillträde till skolan och därmed definierades de som "icke tillgängliga" både i sina egna och andras ögon. Detta är ett exempel som sällan beskrivits i uppföljningen av hiv- och aids-situationen i Uganda men är ett exempel på vad som kan kallas en stödjande miljö, dvs ett sätt att stärka faktorer i samhället som motverkar smittspridning.
Stockholm den 2 oktober 2000
Margareta Viklund (kd)
Jan Erik Ågren (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Åke Carnerö (kd)
Amanda Agestav (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Fanny Rizell (kd)
Mats Odell (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Inger Strömbom (kd)