Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige inriktar en del av sitt framtida biståndsarbete på den ekonomiska och administrativa återuppbyggnaden av Somalia.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att det svenska biståndet i ett första skede inriktar sig på desarmering av de minor som efter kriget finns spridda över stora områden i Somalia.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige som ordförandeland i EU bör verka för att EU inriktar en del av sitt bistånd på återuppbyggnad av Somalia.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den svenska regeringen inom olika internationella organisationer bör verka för att Garaad Abshir Salaah friges.
Från framsteg och utveckling till krig och misär
De båda kolonierna Brittiska och Italienska Somaliland erhöll 1960 självständighet. Den sistnämnda hade dock i tio år varit ett protektorat under FN:s beskydd. I dag har landet en befolkning på 10,7 miljoner invånare. Större delen av landet utgörs av ofruktbar halvöken. Tillsammans bildade de båda tidigare kolonierna den självständiga staten Somalia. I samband med självständigheten fick Somalia en författning av traditionellt västerländskt mönster med ett folkvalt parlament, regering och president.
Övergången till ett nytt system efter brittisk, italiensk och FN-administra- tion var dock inte särskilt väl förbredd och det nya systemet var inte anpassat till somaliska förhållanden. Det somaliska samhället var ett klansamhälle, där man hade andra samhälleliga auktoriteter än de som är vanliga i ett västerländskt parlamentariskt system. Det system som infördes efter avkoloniseringen började därför snart att vittra sönder.
År 1969 grep Siad Barre makten i landet genom en kupp. Han införde, liksom man gjort i många andra afrikanska länder, ett enpartisystem. Han genomförde också en rad reformer som ledde till att levnadsstandarden ökade. Det somaliska språket fick ett skriftspråk grundat på det latinska alfabetet. Något skriftspråk hade inte funnits tidigare. Olika försök hade gjorts, men inget hade lyckats. Man genomförde en omfattande alfabetiseringskampanj i landet. Somalias bundsförvant under denna tid bland stormakterna var Sovjetunionen, varifrån man även fick ett visst bistånd. Denna tid, som varade fram till 1973, uppfattas i dag av många somalier som en tid av utveckling och framsteg i landet.
Senare under 70-talet råkade man i krig med Etiopien om Ogaden. Till en början stöddes Somalia av Sovjetunionen, Libyen och Kuba. Men mitt under kriget bytte Somalias bundsförvanter sida och började i stället stödja Etiopien. I Etiopien hade en ny regim trätt till efter det att kejsaren, Haile Selassie, störtats. Sovjetunionen och Kuba förlorade sitt intresse för Somalia och intresserade sig mer för Etiopien. Under senare delen av 70-talet sökte sig Somalia nya bundsförvanter i de oljerika staterna runt Persiska viken. Somalia fick också i snabbt växande utsträckning bistånd från USA, Storbritannien och Italien. Detta bistånd blev till slut så omfattande att det utgjorde 57 % av bruttonationalprodukten. Man kan alltså här verkligen tala om biståndsberoende.
Biståndet användes dessutom till att bygga upp en militärapparat och en säkerhetspolis som utifrån somaliska förhållanden måste betraktas som kolossal. Statsapparaten korrumperades snabbt. Det uppstod en politikerklass som levde i lyx och överflöd. En klyfta mellan folket och den styrande eliten uppstod som snabbt vidgades.
Denna process var en följd av de stormaktspolitiska motsättningarna under det kalla kriget, där Somalia av båda sidor betraktades som ett strategiskt område.
Under 80-talet började dock Said Barres auktoritet och förmåga att kontrollera utvecklingen att svikta. På olika håll i landet började andra auktoriteter knutna till klanerna att ifrågasätta Barres maktställning och 1991 tvingades han att lämna landet. Sedan dess har det rått kaos i Somalia. Någon centralmakt har inte funnits. Olika krigsherrar har behärskat olika delar av landet och bekämpat varandra. Huvudstaden Mogadishu förstördes till stora delar när en av dessa krigsherrar erövrade staden från den flyende Siad Barre.
Efter hand kom Somalia att uppdelas i tre områden med var sin ledning: Somaliland som utgör ett område i norr och gränsar till Djibouti, Puntland som omfattar spetsen på Afrikas horn och Somalia i söder med gräns mot Kenya. Krigsherrarnas antal var dock fortfarande stort. Kriminaliteten var hög och människor har de senaste tio åren levt under ytterst osäkra förhållanden. Många har lämnat landet på grund av krigsförhållandena.
Många försök att skapa fred
Sedan störtandet av Siad Barre har olika försök att skapa fred gjorts samtidigt som inbördeskriget pågått. Inte mindre än 13 fredskonferenser har anordnats av grannländerna, bl.a. av Egypten, Kenya och Djibouti. Det är endast den senaste, som ägde rum i maj i år i staden Arta i Djibouti, som kan sägas ha varit framgångsrik.
Det finns en viktig skillnad att notera när det gäller den senaste fredskonferensen i förhållande till de tolv tidigare. Till de tidigare kallades endast krigsherrar. Man träffades, diskuterade och gjorde överenskommelser, men när man väl kom hem hade minnet av överenskommelserna avklingat och situationen förblev oförändrad. Man förmådde inte hålla de löften man givit varandra.
Till den senaste konferensen i Arta hade man samlat företrädare för de krafter som skulle kunna sägas representera det civila samhället i Somalia. Det fredsförslag som lades fram hade utformats av Djiboutis president Isamel Omar Guelleh. Det fick stort internationellt stöd av bland annat FN, EU, Afrikanska Enhetsorganisationen och Arabförbundet. Själva konferensen stöddes av FN:s säkerhetsråd.
Vid konferensen i Djibouti valdes ett interimistiskt parlament bestående av 245 ledamöter, varav 27 var kvinnor. Konferensen valde även president: Abdelkassim Salad Hassan som tidigare varit minister i Siad Barres regering.
De flesta krigsherrarna har varit emot konferensen, eftersom de sett sin maktställning rubbas. Ledningarna i Puntland och Somaliland har förhållit sig skeptiska och avvaktande till konferensens resultat, sannolikt av likartade orsaker. En skillnad föreligger dock mellan Somaliland och Puntland. Puntland anser principiellt att man i framtiden bör ansluta sig till Somalia.
Somaliland har en något mer negativ attityd. En av dem som från Somaliland deltog i Artakonferensen, Garaad Abshir Salaah, ställdes inför rätta och dömdes till sju års fängelse för högförräderi, vilket måste betraktas som en konstruerad anklagelse och ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vänsterpartiet anser att den svenska regeringen via FN och EU bör inskrida mot detta brott och kräva Abshir Saalahs frigivning. Detta bör regeringen ges till känna.
Krigsherrarnas makt minskar
Krigsherrarnas ställning i olika delar av Somalia ser i dag ut att vackla. Detta har sannolikt sin grund i en utbredd krigströtthet och i att människor upptäcker att det inte leder någonstans att satsa på någon av krigsherrarna. Allt fler upptäcker att de saknar förmåga att ena landet och skapa en dräglig framtid för landets befolkning. När sedan den nyvalde presidenten tillsammans med parlamentet faktiskt beger sig till Mogadishu för att låta sig installeras och människor möter honom i tiotusental på flygplatsen börjar det bli tydligt för många att krigsherrarnas makt håller på att undergrävas. Den tidigare mäktige Aidid i Somalia har alldeles uppenbart börjat förlora i inflytande vilket kan mätas i att 4 000 soldater, av de ca 10 000 som fanns i hans armé, har lämnat den för att ansöka om arbete i den centrala polisstyrka som den nye presidenten och parlamentet avser att bygga upp.
Stöd till en framtid i fred
Situationen i Somalia är efter tio års krig på väg att ljusna, men mycket arbete återstår när det gäller att bygga upp en fungerande statsmakt i Somalia, som världssamfundet kan erkänna. Självklart krävs det stöd utifrån för att den nye presidenten och interimsparlamentet skall kunna stärka sin ställning och ena landet. Detta stöd måste komma dels från FN, dels från EU. Det kan även komma bilateralt från Sverige. Ett bistånd till Somalias återuppbyggnad skulle ligga väl i linje med Sveriges politik att stödja länder i Afrika och särskilt de fattigaste länderna på denna kontinent, dit Somalia hör. Detta bör ges regeringen till känna.
Somalia är som många fattiga och krigshärjade länder fullt av fattigmansvapen, dvs. anti-personella minor. På det här området har Sverige en omfattande kompetens och erfarenhet. Det borde vara en av de första biståndsåtgärder som Sverige skulle bidra med förutom att understödja återuppbyggnaden av landets ekonomi och administration. Detta bör ges regeringen till känna.
EU:s bistånd är starkt koncentrerat till Nordafrika och inte på de fattigaste länderna i Afrika, vilket inte ligger i linje med Sveriges Afrikastrategi. Det vore därför av betydelse om Sverige som ordförandeland inom EU kunde driva på organisationen att öka sitt stöd i olika former till Somalia. Detta bör ges regeringen till känna
Utvecklingen i Somalia befinner sig i dag i ett känsligt skede. Det är i sådana skeden som hjälpen, om den sker på ett klokt sätt, har den största effekten. Det är nu och inom en snar framtid som mycket kan göras.
Stockholm den 26 september 2000
Murad Artin (v)
Berit Jóhannesson (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Stig Sandström (v)
Willy Söderdahl (v)
Eva Zetterberg (v)
Lars Ohly (v)